Почина Збигнев Бжежински

Той спомогна за събарянето на икономическите бариери между СССР, Китай и Запада
Обновена: 27 май 2017 06:47 | 27 май 2017 06:42, Елка Василева
258
Почина Збигнев Бжежински
Збигнев Бжежински. Снимка: архив, Reuters

Збигнев Бжежински, съветник за националната сигурност на президента Джими Картър, е починал вчера. Той беше на 89 години, предаде Асошиейтед прес.

Съобщението за смъртта му направи в социалните медии снощи дъщеря му, телевизионна водеща в Ем ЕС Ен Би Си, Мика Бжежински, като го нарече най-вдъхновяващия, любящ и предан баща, което би могло да има едно момиче.

Збигнев Бжежински е американски политолог, социолог и държавен деец от полски произход, един от водещите идеолози на външната политика на САЩ.

Бжежински спомогна за събарянето на икономическите бариери между Съветския съюз, Китай и Запада и помогна на президента Картър за сближаването между лидерите на Египет и Израел Ануар Садат и Менахем Бегин, довело до споразуменията от Кемп Дейвид, припомня АП.

Годините на президента Картър обаче бяха белязани също от кризата със заложниците в Иран, която стана символ на провалите на неговата администрация, пише БТА.

През последните години Бжежински участваше в усилията за приобщаване на бившите съветски републики към НАТО.

Бжежински е известен и като автор на книгата „Голямата шахматна дъска“: Господството на Америка и нейните геостратегически императиви“ (1997).
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още по темата: Збигнев Бжежински
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А всъщност си бе елементарна марионетка на хамерик.империализъм---- akila li si izyade bese edin ot nay vliyatelnite 10 coveka a moje bi na 3-4 myasto a inace hubavo e ce e umryal taka se spasiha milioni nevinni hora koito stese da prodilji da ubiva ako bese jiv
129
5
 
13
 
! Отговори
SS преди 6 години
приживе тоа си бе въобразил, че е нещо... и че може да дава полит-социални акъли и експертни мнения.А всъщност си бе елементарна марионетка на хамерик.империализъм!
128
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един рептил по-малко. Остават още две дърти влечуги
127
9
 
21
 
! Отговори
ЕСХАч преди 6 години
Добре е,че един по един злосторниците отиват там където им е мястото-при Нечестивият
126
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ул. "Алеко Константинов" е в Чикаго. Там е улица, наречена на Димитър Пешев, не обяснявам на лъжеца и невежия, кой е.Бжежински е олицетворение на високомерната, завоевателна, цинична, човекомразка, алчна, брутално агресивна, хулиганска, безпардонна политика на мафиотите, управляващи САЩ, невярващи в размахваната от тях празна дума "демокрация"!Не ми плащат какво да мисля!Трябва да скърбиш за умрял човек.Такъв ли е Бжежински, превърнал хора и страни в пепел?Змия не умира толкова лесно!
125
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците може да са били всякакви, но античовека си отиде и това е добре така.
124
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мислех, че злото е вечно!Като ученик и студент съм изучавал теорията му за "конвергенцията". Губи се идеолог срещу социализма! Срещу европейския социализъм. Високомерен и анти. Уважавам убежденията на хората, но не и тези, произтичащи от лични чувства. Това не е идеология.Теорията за "конвергенцията" е опит за оцеляване на капитализма и обяснение, че социализмът е вид капитализъм - хубавото от едното и другото. Социализмът е по-добър за ЧОВЕКА!Няма да види, че не е бил прав.
123
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия има няколко великолепни града но на няколко километра от тях хората нямат ток и пътища,прав е нали,там времето като ,че ли е спряло,Русия се била укрепвала ,божее,Русия е една черна дупка в изолация чийто водач Путин стигна до там ,че да джавка от Македония,дори и нашите вече не го броят,привикаха ли посланика ,извиняваха ли се,увъртаха ли имаше ли официална позиция на Москва ?Това защото сме във НАТО и ЕС.Вече Русия се съобразява със нас
122
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В чест на Збигне бай Дончо ще напердаши бабата в Брюксел.
121
5
 
22
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
До:За мъртвите или добро или нищо, така, че за този по-добре да ЗАМЪЛЧИМ!----------За мъртвите или добро или НИЩО ДРУГО, ОСВЕН ИСТИНАТА Това е оригиналният морален принцип отпреди 2000 г. Ако някой е живял като cкот и е създавал други cкотове и убийци около себе си, редно е да се каже и да се помни, а не да забравяме и да мълчим, защото с мълчанието си ще окажем подкрепа на други cкотове и убийци, като МакКейн например, който финансира ИД както навремето Бжежински финансиране бин Ладен.
120
13
 
9
 
! Отговори
Уха... преди 6 години
Да, 198. Има Бог и той чрез Бжежински ви каза на вас комунистите от блока на СССР, че ще паднете до края на 20 век. Е паднахте по- рано през 1989-та.
119
23
 
7
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Къде точно Бжежински е казал, че Православието е враг на Запада?Или пак повтаряме измислиците на някой зомбиран руски фашист?
118
25
 
8
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Руснаците са зомбирани идьоти, а полурузките меллези, като 195, които пишат на бългаски с изкривена граматика, са най-долната ***.
117
2
 
15
 
! Отговори
барал си е бариерата преди 6 години
Наздраве!
116
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мъртвите или добро или нищо, така, че за този по-добре да ЗАМЪЛЧИМ!
115
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 194Пфу, ОТВРАТ!!!! Сам не разбираш какви ги мелиш! Русия била "твърде слаба"...интересно, ако на твоята държава НЕПРЕКЪСНАТО НЯКОЙ НАПАДА за да граби и унищожава, да я "реформира" по собствени канони и правила, ще видим колко ще издържи! А ТЯ ИЗДЪРЖА ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 1000 г !!!!! Ооооо, колко още такива отрепляци ще се споминат, а РУСИЯ САМО ЩЕ УКРЕПВА! ДАЖЕ КОГАТО ЗА ТАКОВА недоразумение, като краварията, НИКОЙ НЯМА ДА СИ СПОМНЯ!!!!!!!!!!!
114
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е твърде слаба за да бъде партньор на САЩ,да имат няколко великолепни града но на няколко километра от тях хората нямат ток и пътища а брутният им продукт е колкото на Холандия.Държава със модерно общество и силна икономика би имала бъдеще но Русия не е от тях.Давам 30г до разпада на няколко Русии.ПОЧИВАЙ В МИР ВЕЛИКИ ЧОВЕЧЕ.
113
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Злобен, мръсен предател за който като чета коментарите нищо хубаво не е написал! Никой не обича родоотстъпниците!Да гори в Дантиевия АД!
112
1
 
19
 
! Отговори
БОРЕВ преди 6 години
СМЕШЕН ПЛАЧ Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството; плачете, филантропи, за палатите на страшните вампири, на великите тирани - за паметниците на глупостта, на варварството, изградени с отсечените глави на толкова Предтечи, на толкова велики мислители и поети, с оглозганите кости на толкова мъченици за насущния хляб, - плачете! - лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!
111
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хехехехехехеххеехехе гущера дали ще го балсамират??:))