Турция пусна германски депутати при германски военни в Коня

Разрешение за посещение в Инджирлик обаче няма
27 май 2017 13:58, Елка Василева
13
Турция пусна германски депутати при германски военни в Коня
Снимка: архив, Reuters

За първи път от близо осем месеца на германски депутати е дадено разрешение да посетят германски военни, разположени в Турция, съобщава ДПА.

Съответните германски представители са били информирани, че турското правителство няма възражения те да пътуват до база на НАТО в Коня /Централна Турция/.
       
Това разрешение идва на фона на разногласията в последно време между Германия и Турция  заради отказа на Анкара да предостави достъп на германски депутати до турската военновъздушна база Инджирлик /Южна Турция/, за да посетят разположените там германски военни.

ДПА припомня, че канцлерът Ангела Меркел заплаши да изтегли германските военни от Инджирлик, ако Турция продължава да не дава достъп на германски депутати до базата.
       
Турция наскоро отказа разрешение на членове на германския парламент да посетят германските военни, разположени в Инджирлик, в рамките на дипломатически конфликт между двете страни.
       
Въпреки даденото разрешение за посещение на базата на НАТО в Коня турското правителство не е дало разрешение на германски политици да посетят Инджирлик, отбелязва ДПА.
       
Един или два разузнавателни самолета АУАКС подкрепят операциите срещу "Ислямска държава" от базата в Коня и 10 до 20 германски военни са разположени там наред с летателния персонал.
       
Германия има близо 260 военнослужещи, разположени в базата Инджирлик. Оттам Бундесверът извършва полети на разузнавателни самолети в рамките на операциите за борба срещу "Ислямска държава".
       
Турският президент Реджеп Ердоган е заявил пред журналисти на връщане от срещата на НАТО в Брюксел на 25 май, че външните министри на Турция и Германия ще обсъдят разногласията между Анкара и Берлин във връзка с отказа на турските власти германски депутати да посетят Инджирлик, съобщава в."Хюриет дейли нюз".

Ердоган е посочил, че Анкара със сигурност ще позволи на германски депутати да посетят базата Инджирлик, при условие че списъкът с депутати, изпратен от германския външен министър, бъде одобрен от турска страна. Ердоган е отбелязал, че понякога сред германските депутати има такива, които "открито подкрепят терористи" и е предупредил, че такива лица няма да бъдат приети.
         
Отношенията между Германия и Турция се влошиха, след като Бундестагът прие миналата година резолюция, определяща като геноцид масовото избиване на арменци в Османската империя през 1915 г.

Усилията на турския президент Реджеп Ердоган да лобира сред турците, живеещи в Германия, да гласуват на референдума в Турция през април в подкрепа на разширяване на неговите пълномощия, предизвикаха нови напрежения между двете страни.

Германия подозира, че с отказа за разрешение на германски депутати да посетят базата Инджирлик Турция иска да я накаже, защото е уважила молбите на турски военни за политическо убежище при чистките след опита за преврат през юли 2016 г.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
турчина преди 6 години
"Един или два разузнавателни самолета АУАКС......"Германия отказа да сподели разузнавателната информация от тези самолети - каквото почукало такова се обадило
9
0
 
7
 
! Отговори
време за сахур преди 6 години
Вън германските сви.не от Инджинрлик
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
YA MIRNO NA VSI4KI KAZA SULTAN ERDOGAN.AKO SEYESH VETROVE STE JINESH BURI.TUR4INA ZABAVIA NO NIKOGA NE ZABRAVIA 2
7
0
 
4
 
! Отговори
един там преди 6 години
България пък, за да не остане по-назад, пусна американски военни в Магарето!
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква работа имат германски депутати на турска територия?Като туристи и частни лица са добре дошли.
5
2
 
4
 
! Отговори
българина преди 6 години
Отиват им на свиждане в конака, все едно германците да не пуснат тръмп в рамщайн. Германия ще бъде смазана от исляма
4
4
 
5
 
! Отговори
GONETE GI OT NATO преди 6 години
TE NYAMAT MYASTO TAM,TYAHNATA IDEOLOGIA IM IZGNIVA MOZUTZITE.NISHTO DOBRO NE MOJESH DA OCHAKVASH OT TIA VARVARI.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ не е изтелила оръжието от Турция. Не четете АФЕРА или какво беше там...
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди един век Турция е била изцяло зависима и подчинена на Германия, а днес е почти обратното! Причината - 12 годишно, безумно, либерастко и толерастко управление на изкукалото бабе Меркел
1
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО НА АРМЕНЦИТЕ! А ФАКТА ЧЕ САЩ ИЗТЕГЛИХА ОРЪЖИЕТО СИ ОТ МИНДЖИРЛИК ПОКАЗВА ЧЕ НЯМАТ ДОВЕРИЯ НА ТУРЦИЯ. ТУРЦИТЕ РАЗБИРА СЕ НЕ СМЕЯТ ДА СЕ ДРЪВЧАТ НА САЩ ЗАЩОТО ЩЕ ОСТАНАТ МОКРО ПЕТНО ВЪРХУ КАРТАТА