Нов руски пътнически самолет с успешен първи полет

Вече има 175 поръчки за чисто новия MC-21
28 май 2017 21:28,
228
Нов руски пътнически самолет с успешен първи полет
Снимка: Reuters, архив

Русия извърши днес първия полет на новия си пътнически самолет за средни разстояния МС-21, предаде Ройтерс.
Притисната от санкциите на Запада заради ролята си в украинската криза, Русия се опитва да съживи местното промишлено производство, за да бъде по-малко зависима от чуждестранни компании.

По-рано Москва бе обявила, че МС-21 превъзхожда западните си конкуренти в много отношения и ще бъде разграбен от руските и чуждестранните авиопревозвачи.

В изненадващо съобщение производителят - корпорацията Иркут и нейната компания майка - държавната Обединена авиостроителна корпорация, обявиха, че модел МС-21-300 успешно е извършил 30-минутен полет на височина 1000 метра със скорост 300 километра в час.

Заданието на полета бе изпълнено. Полетът мина без проблеми. Няма забележки, които да възпрепятстват понататъшни изпитания, посочи пилотът изпитател Олег Кононенко.

Президентът Владимир Путин се е обадил на генералния директор на Иркут Олег Демченко, за да поздрави него и работниците му със "значимото събитие", както го определя Кремъл.

Двумоторният самолет ще бъде произвеждан в два варианта: МС-21-300, който ще има от 160 до 211 места, и МС-21-200 - от 130 до 165 места. Очаква се производството да започне през следващите две години, а местни медии съобщават, че вече има много договори с руски и чуждестранни авиопревозвачи.

Иркут уточни, че досега има твърди поръчки за 175 самолета, като всички са предплатени.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
45
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой да не купува нищо руско. Да си продават на АСад , Венецуела , Чили , Молдова и т.н.Ние си имаме бизнес партньори - запада. Уж запада лош пак искат да му продават самолети? Е как така... те си имат самолети много по-усъвършенствани и добри.
4
43
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На *** ли е или на дърва ?
3
52
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Кой ще купи руски самолет никой американските и европейските летят с 1300 километра в час а този с скорост на БМВ аз има БМВ и то може да върви с такава скорост.
2
44
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нови пералня, телефон и лаптоп кога?
1
9
 
46
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Добре изглежда - а вероятно е и по евтин от подобните на конкуренцията.