Сметките на Тереза Мей може и да излязат криви

Искаше огромно мнозинство, но партията й губи преднина
31
Сметките на Тереза Мей може и да излязат криви
Снимка: Reuters

Преднината на Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей пред опозиционната Лейбъристка партия се е стопила рязко, показват четири социологически проучвания, публикувани след атентата в Манчестър, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Това означава, че свиканите от Мей предсрочни парламентарни избори на 8 юни ще бъдат много по-оспорвани, отколкото се предвиждаше преди месец, и че тя може да не спечели категоричната победа, на която се надяваше.

Според сондаж на института Оу Ар Би консерваторите ще спечелят 44 процента, а лейбъристите 38 процента. Само за седмица преднината на торите се е стопила от 12 до 6 процентни пункта.

Вестник "Сънди таймс" публикува в днешния си брой проучване на института "Югав", направено на 25 и 26 май с участието на 2003 респонденти. Според него управляващата партия ще вземе 43 процента, а основната опозиционна политическа сила - 36 процента. Стопяването на преднината на торите от предходната седмица тук е само един процент.

Проучвания на агенциите "Ъпиниум" и "КомРес" обаче показват сриване на преднината на торите съответно с 10 и с 12 процентни пункта.

"Тереза Мей със сигурност е категоричен фаворит, но в момента не е ясно колко голяма победа ще успее да постигне", каза за Ройтерс преподавателят по политология Джон Къртис от университета "Стратклайд".

"Вече не е сигурно, че тя ще получи огромното мнозинство, което се канеше да постигне", допълни Къртис.

Мей свика предсрочни избори, за да спечели по-голямо мнозинство в парламента, което да й даде повече свобода в преговорите за Брекзит, за да спечели време да се подготви за справяне с последиците от напускането на ЕС и за да засили контрола си върху партията.

Но ако не успее да постигне много по-голямо от сегашното мнозинство от 12 места в парламента, хазартното й решение за свикване на предсрочни избори ще се увенчае с неуспех и авторитетът й може да бъде подронен точно в началото на официалните преговори за Брекзит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много точни са й сметките. УМИШЛЕНО искат да загубят, за да избягат от отговорност за свинщината която направиха. Англия без ЕС Е за никъде. Надяваха се, че могат да изнудват ЕС, ама като видяха, че няма да мине номера и сега обърнаха палачинката.
17
0
 
23
 
! Отговори
Гъбаря преди 6 години
Англия е с дял 8% от износа на ЕС,а износа на Англия за ЕС е 45% от общия износ на кралството... Затова тия които ,свикаха референдума избягаха в миши дупки и не поеха одговорност.Пред цифрите и пазара мълчи и най-великия оратор.....
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
живях 8 години на острова и преди около 5 години се прибрах в Бг. често ме питат защо не съм 'си хванал англичанка', и като се замисля, май все с испанки, бразилки, полякини общувах. наистина бях забравил на какво приличат англичанките, докато не погледнах тази тереза мей на снимката -изведнъж си спомних защо и през ум не ми е минавало да падна толкова ниско или да се прежаля. и ако щете вярвайте, но англичанките се имат за най-красивите, тази лелка със сигурност не прави изключение.
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За излизане от Ес гласуваха точно тея ,дето правят атентати , уплашиха се ,че от Европа идват образовани Християни и им взимат работните места .Проблема е голям,защото са много и вече имат юк паспорти .
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не си кърка джина тоя кон, като всичките и сънароднички, а се бута в политиката?
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без значение кой е извършил атентата, виновните са един и същи. А тая им е ***.
12
1
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
И въпреки че негативите от нас са по - малко....Това не ни дава право да бъдем паразитни структура, както в Англия, така и в Германия!Има една приказка за галената Богдана....който не работи не трябва да яде!Другото е толериране на паразитни малцинствени групи, които не търпят интеграция!
11
1
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Съгласен, а какво ще кажеш за това съкращение торите?Само на мен ли ми звучи странно?
10
2
 
7
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Точно заради този развой стана атентата според мен. Не съм сигурен, че е организиран от ISIS изобщо...
9
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки народ заслужава съдбата си, всеки народ заслужава управниците си. По-рано често употребявахме тия фрази за нас самите, българите. Сега виждате, че същото се отнася и до англичаните - сами си гласуваха за брекзит. Слушаха Хайджъл Фараж и Борис Джонсън. После разбраха, че са излъгани. Сега ще си гласуват и за политици. Ако Тереза Мей спечели, тя ще ги закопае още по-дълбоко. Но всъщност и останалите не са по-добри.
8
3
 
7
 
! Отговори
до А, бе преди 6 години
Да, твоят пък е много умен, нали?
7
10
 
10
 
! Отговори
А, бе преди 6 години
Повечето коментари тука са ДЕБИЛН И
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо чудно това да излезе стратигически ход за оставане в ЕС.Вероятно желанието им беше само " сплашване" на ЕС с цел надежда за някаква ниша за ограничаване на социалните помощи за източноевропейци и още някой разграничаваши ги от правилата на ЕС изгоди ,но този път много си повярваха и самоувереността им ги предаде.Че голяма част от емигрантите са такива,заради социалните удобства в Англия е така,но в крайна сметка негативите към хазната от нас са с пъти по-малко от позитивите на ЕС.
5
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В българския език се казва просто шест процента, а не шест процентни пункта, както го е превел директно някой в напъните си да текстът да изглежда наукоподобен.
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя искаше точно това. Тя имаше мнозинство и иска да го изгуби, за да има неразбирателство за бъдещо правителство и това да забави преговорите за Брекзит. Пореден отчаян опит на UK да остане в ЕС. Британците паднаха много ниско, но това далеч не е краят. Те допоследно ще се крият, ще лъжат, ще бавят, мотаят и т.н. Те изобщо не смятат да излизат, понеже вече на всички е ясно какво би станало - банките вече се преместват, хората престанаха да имигрират в големи комичества... Корабът потъва.
3
1
 
28
 
! Отговори
. преди 6 години
Ами то атентатът би трябвало да облагодетелства именно Терезка. Ама като гледам, дори и с тая " помощ" торите закъсват. Брекзитът ще се окаже най- голямата измама в историята на империята.
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Британските селяни ще го докарат до кривата круша.
1
3
 
19
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
на това аз му викам навременен атентат и да не збравите да си татуйрате по една овца на челата,а на гърдите - еврейска звезда