Лекарите у нас все по-малко, 1634 от тях са в Германия. Защо?

В чужбина са по-добре платени и работят при по-добри условия
30 май 2017 22:20,
117
Лекарите у нас все по-малко, 1634 от тях са в Германия. Защо?
Снимка: Архив, Reuters

Българските лекари, които работят в Германия, официално са 1634 на брой. Те са на седмо място по численост сред чуждестранните лекари в страната. В действителност обаче той е много по-висок, тъй като тези данни не обхващат българите с частен лекарски кабинет. В статистиката не попадат и онези, които междувременно са придобили германско гражданство, пише "Дойче Веле".

Трудната ситуация в България

По данни на Българския лекарски съюз, около 650 дипломирани лекари излизат годишно от българските медицински университети, като 450 от тях напускат страната. В тази бройка са включени и утвърдени специалисти - и тъкмо в това е сериозният проблем.

Експерти от здравеопазването твърдят, че ако не се променят условията на работа в България и не бъдат създадени стимули за медиците да остават в страната, през идните 5-6 години България ще се изправи пред огромен проблем, тъй като средната възраст на лекарите в момента възлиза на около 55 години.

От няколко години насам броят на лекарите-чужденци в Германия трайно расте. По данни на Лекарската камара само през миналата година ръстът достигна 10%, а броят на практикуващите лекари-чужденци в Германия е 46 721. Тоест, всеки десети лекар в страната притежава чуждестранен паспорт.

Тази тенденция помага на Германия, където особено извън големите градове се усеща остър недостиг от медицински кадри. Но колкото повече лекари от Източна Европа и от Сирия се установяват в Германия и започват да практикуват, толкова по-тежък става медицинският дефицит в тези страни, коментира берлинският вестник "Тагсшпигел".

Медицинското обслужване в Сирия в момента е катастрофално, включително и поради това, че половината сирийски лекари вече са напуснали страната си.

Разликата е в парите и условията на труда

Румъния също страда тежко от изтичането на медицински кадри. Страната заема едно от последните места в Европа по качество на здравното обслужване. Това пролича след пожара в една букурещка дискотека преди две години, когато част от пострадалите бяха откарани на лечение в чужбина, защото в интензивните отделения на тамошните болници просто липсваше персонал.

Според някои румънски оценки, от 1990 година насам над 30 000 лекари са напуснали страната и сега работят най-вече във Великобритания, Франция и Германия.

В това няма нищо изненадващо, защото само за няколко години, прекарани на Запад, чужденците достигат десетократно по-високо заплащане, отколкото у дома си, коментира "Тагесшпигел". Изданието добавя и това, че условията, при които работят румънските медици в Германия, са много по-добри от тези в родината им. Един млад румънски лекар започва със заплата от около 300 евро, а дори лекарите с дългогодишен опит обикновено едва  успяват да изкарат по около 700 евро месечно, пише вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
Циник до бай Иван преди 6 години
....е някой ги предпочитат пред ромитеА ти си кютай....щом ти харесва!
64
6
 
4
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Причината е ясна, искат да ги "бият" немски пияници.
63
0
 
32
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Всеки сам решава...факт е , че вече над 2 000 000 са зад граница - (по обясними причини) 90% от тях в "работна възраст" , ако е вярно , че 40 000 на година напускат трайно страната - сметката може да си направи всеки 4 класник ...х 10 х 20 х 30.Лично аз сериозно се съмнявам, че у нас са останали 5 000 000 "биобългари".Няма страшно - таман за "останалите" ще има повече работа - или не?28 години ВСИЧКИ правителства се грижат - да изгонят гражданите от страната! "Заспалите"сами са си виновни...
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немските сестри бягат в Швеция Шведски те сестри ходят в Норвегия и Щатите при положение че една сестра в Швеция взима 4000? чисто нека да ги стигнем ааа
61
6
 
4
 
! Отговори
MAKEDON преди 6 години
Ami taka e..... doktorite begat od Bolgarija za povisoki plati .. ama vie Bolgarite ste nepismeni da pobarate od EU da vi go platat besplatnoto skolovanje i specijlizacija
60
0
 
7
 
! Отговори
до 82 преди 6 години
Баш хиляди не са, но ги има много и създават впечатлението че постоянно прииждат. не знам кой направи тази поръчка - новото преселение на народите, но явно формулата е много лоша.(не е само и единствено Америката.)
59
4
 
20
 
! Отговори
Вярвайте преди 6 години
В момента в Германия е някакъв ужас с бежанската криза. На ден пристигат по хиляди, всичките пациенти са мароканци, афганистанци, либийци или сирийци.Известен факт е, че самите немски лекари напускат Германия, защото и тя май не е обетована земя за тях! В момента може да не личи, но до няколко години ще е някакъв ужас.
58
3
 
55
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Чакайте бе !Когато натиквахте България в ЕС, без да питате народа, не беше ли ясно, че отворят ли се границите при заплати 10 към 1 в полза на Запада всички добри специалисти ще избягат там ?!?Нормално е !Кой кадърен човек ще стои тук при тези УМИШЛЕНО поддържани ниски заплати ?То това не е само вздравеопазването. Във всички сфери е така. Значи всичко това се е знаело предварително и е било планирано унищожението на тази държава. Факт !Какво се чудите тогава ?!
57
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да се дават пари са самолети да се увеличат 10 пъти заплатите на лекарите!
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умиращите държави и народи избиращи *** с промити мозъци - слуги и нещастници работещи заедно за унищожението на народа!
55
4
 
22
 
! Отговори
Защо? преди 6 години
Поредата глупава статия. Какви са тези въпроси - защо? Който е бил в Германия веднага му става ясно.Според мен на тези драскачи им плащат на статия и за това през седмица едно и също.Да ви светна и пари няма да ви искам - ще става още по зле следващите 5г и така до 2050. Тогава населението ще е 5 милиона и от тях 1 мил индиянци. Всеки 5 ще говори развален български. Публикувано статистика на ЕС прочетете го в интернет, издадено от Брюксел.Тогава не лекари няма да достигат, нищо нама да има и даже НС-то ще се напълни с индиянци.
54
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 71.Говориш за държави които си раздават немски заплати,а работят в пъти по-малко от немците.Гърците до сега чупеха чиний с щатски долари(планът Маршъл),а Испанците незнам колко часа на ден спят на сянка и поркат червено вино.Всичко от Швейцария на север бачка яко.Всичко значимо в този свят е дошло горе долу от този район. И хубаво и лошо.А цветя и рози вече няма никъде.
53
3
 
21
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Защо България се разпада и ще става все по зле живота тук ?Има го отговора още в заглавието -заплащане и СРЕДАТА, УСЛОВИЯТА ЗА ЖИВОТ !!!Дори и заплатите да са по високи ,вече е късно,защото живота няма да стане по добър,тук няма социална,позитивна среда за човешко същество.Затова народа се изнася...всички бягат..
52
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в Германия и тука има много хора с тъмен цвят на кожата но никои не ги третира като различни имаме нямеме две три националности в повече в България но ни пречят. тука са сигурно над сто и няма проблеми
51
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички бягат от България, защото българете са прости хора и не могат да направят работеща държава. Никой не бяга от хубавото!
50
6
 
12
 
! Отговори
Циник до 71 преди 6 години
Ъхъ...ти си бълбукай в блатото българско....със съзнанието, че на запад "живеят на кредит" , и така докато живота ти премине в живуркане!
49
18
 
10
 
! Отговори
CrossFire преди 6 години
Много се забавлявам, когато чета как масово се бяга в САЩ, Германия, Франция или Великобритания. Драги настоящи и бъдещи бегачи, ако си мислите, че там е цветя и рози то това е защото виждате повърхността. Целия този лукс се базира на дългове и ако си мислите, че безкрайно ще продължава купона, си спомнете Испания и Гърция. Накъде ще бягате после? Не ми вярвате? Разбираемо. Нека попитаме Евростат - goo.gl/Sdk53n
48
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекар в държавна болница има договор в съответното отделение където работи. По него получава така наречената твърда официална мизерна заплата. После имат и разпределение на печалбата от клинични пътеки, която не се отчита официално. Освен това всеки лекар си има специалност и работи в частен кабинет с договор към НЗОК, откъдето по договор също всеки месец получава заплата. Отделно каквото си докара от направления и потребителски такси. Изобщо няма лекар в БГ с под 8 000 лв месечен доход.
47
5
 
8
 
! Отговори
Винаги с Германия преди 6 години
Deutschland uber alles , Германия е велика и номер едно! Най-големия притегателен център в Европа за хора, които търсят свободата и щастието.
46
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е една от причините да работя и живея със семейството си в Германия, нефункциониращото здравеопазване, образувание и ред други зле работещи социални системи. А не колко ми е заплата в България (баба знае и 2 и 200) ,но това другото трудно можеш да го промениш, особено здравеопазването. Касата е винансова пирамида обслужваща определени хора. А дето един пише че ходиме в България на зъболекър защото е по евтино, това не е точно така. Цените са почети еднакви само че в евро,но и заплатата е...