Навални се впуска в битката за Русия, но Путин е №1

За Кремъл той е "осъден", а мнението му – не заслужава внимание
30 май 2017 09:52,
131
Навални се впуска в битката за Русия, но Путин е №1
Снимка: архив, Reuters

Руският опозиционен лидер Алексей Навални "демонстрира воля за власт, като открива щабове из цялата страна. Но няма основания да смятаме, че властта ще го допусне до участие в изборите" за президент на Русия догодина, пише "Независимая газета".

За руската власт Навални е "осъден", чието мнение не заслужава внимание, пише вестникът, визирайки петгодишната условна присъда срещу опозиционера за присвояване на средства. Ако му разреши да се кандидатира, Кремъл "ще признае статута на Навални като политик, ще го издигне до равнището (. . .) на самия президент", обяснява изданието.

Според него Навални бе допуснат до изборите за кмет на Москва през 2013 г., защото столичната власт е "претендирала за нов тип легитимност, ненапомнящ за предишните победи без забележима съпротива от конкурентите". Последваха обаче смяната на властта в Украйна, присъединяването на Крим, обявеният от социолози патриотичен консенсус в Русия, санкциите и контрасанкциите. Рейтингът на Путин рязко се вдигна.

Политическият дневен ред бе пренаписан. Властта вече не търсеше чрез изборите никаква нова легитимност - нагледен пример стана последната кампания за Държавна дума и изборните резултати, изтъква всекидневникът.
Изглежда очевидно, че и през пролетта на 2018 г. Владимир Путин ще играе от позиция на силата.

Президентските политтехнолози няма да помпат рейтинга на неговите съперници, да се държат излишно либерално, да създават илюзия за втори тур. Щом рейтингът на Путин е над 70 на сто, значи трябва да събере и над 70 процента от гласовете и не се нуждае от никаква друга легитимност. Желаещите да видят схватка на президента със силен и модерен опозиционер представляват малцинство, а мнозинството просто ще види в изборите ритуал, потвърждаващ мандата на Путин, заключава "Независимая газета".

"Ведомости" се пита дали властите в Русия ще разрешат новия протест срещу корупцията на 12 юни в Москва, заявка за който подаде в кметството Алексей Навални. Според него акцията цели по-специално да създаде "атмосфера на тотална нетърпимост към корупцията". Опозиционерът предвижда да изведе на московските улици 15 000 души; протести са планирани в общо 212 града из Русия, допълва вестникът.

Навални естествено знае, че 12 юни е празник, Денят на Русия - в Кремъл ще има прием, изобщо ще бъдат засилени мерките за сигурност, отбелязва политологът Алексей Макаркин, говорил пред "Независимая газета".

Но ако кметството откаже, това дори ще е изгодно за Навални, смята той. Щом опозиционерът призове симпатизантите си да излязат на улицата, "властта ще бъде принудена или да ги разпръсне, но тогава всички прояви с участие на президента ще минат на втори план, или да действа по друг начин, например да спира хората отдалеч. Има и вариант да се разбере някак с организаторите или даже да склони (на организирането на протестите)". В последните два варианта обаче властта де факто ще признае Навални за равна страна, а в първите - за главен опозиционер, способен да създаде неприятности на управляващите. Това е печеливша тактика - да натрапиш на Кремъл собствен дневен ред. Властта е принудена само да реагира, при това се озовава в положение, при което какъвто и ход да направи, все ще влоши позициите си, подчертава експертът.

Политологът Евгений Минченко коментира за "Свободная преса" данните от анкета на центъра "Левада" за предстоящите избори, според които 82 на сто от избирателите, готови да се явят пред урните, ще гласуват за сегашния държавен глава Владимир Путин.

"Има само един кандидат - Путин като действащ президент. Одобрението за дейността му е достатъчно високо, за момента избирателите не виждат алтернатива. Всъщност алтернатива изобщо не е предложена", отбелязва аналитикът пред Националната служба за новини.

Анкетата показва, че други 8 на сто ще подкрепят лидера на руските либералдемократи Владимир Жириновски, 4 на сто - комуниста Генадий Зюганов, 2 процента - опозиционера Навални.

В средата на май Путин заяви, че смята за преждевременно да обсъжда дали ще се кандидатира на изборите през 2018 г., напомня "Свободная преса".

Междувременно, без да чака отговор от кметствата на 212-те града, Алексей Навални вече съобщи в своя блог, че властите ще създават пречки за мирния протест, посочва "Московский комсомолец".

"Няма нужда да си медиум, за да предположиш: Денят на Русия ще донесе поредните безредици под знамената на Алексей Навални", пише вестникът под заглавие "Навални иска жертви".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: избориРусиянавални
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зюганов - 4%, Нинова - 27! Не! Руският Пуйко - 82%!
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.....А НАРОДА *** ЩЕ СТРОИ КОМУНИЗЪМ. Путин е до края на живота ви
1
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е като нашите " агнешки главички" спонсориран от Сорос. За такива доживотна присъда за тероризъм или разстрел.