Трябва ли да има визи за американци, пътуващи до ЕС?

ЕП поиска ЕК да бъде изправена пред Съда на Евросъюза
Обновена: 30 май 2017 17:00 | 30 май 2017 16:15,
42
Трябва ли да има визи за американци, пътуващи до ЕС?
Снимка: Reuters, архив

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент реши да поиска от колегите си от правната комисия становище дали Европейската комисия да бъде изправена пред Съда на ЕС. Гласуването премина като извънредна точка в дневния ред на заседанието.

Още по темата

Ако правната комисия се произнесе положително, решението трябва да бъде взето на пленарна сесия на ЕП вероятно наесен. В случай, че ЕП подкрепи подобна възможност, ЕК ще бъде съдена за това, че не е въвела визи за граждани на САЩ, след като Вашингтон продължава да изисква визи за гражданите на пет държави от ЕС - България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.

Правото на ЕС изисква, щом ЕК установи липсата на т. нар. визова реципрочност, да въведе визи отново за гражданите на държавата, която изисква визи от граждани на ЕС.

ЕК пропусна срока, в който да спази това изискване и обясни, че би било твърде скъпо. Говорител на комисията днес поясни, че би било "контрапродуктивно" връщането на визите за гражданите на САЩ. Говорителят добави, че въпросът ще бъде обсъден отново от еврокомисарите "до края на декември".

През март ЕП прие резолюция, с която призова ЕК в срок от два месеца да върне визите за гражданите на САЩ, които пътуват до ЕС. Досега комисията не се е съобразила с настояването на евродепутатите.

Говорител на комисията днес отбеляза, че дипломатическият подход е довел до отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния, затова предпочита да използва същия подход с Вашингтон, с надеждата да постигне сходен резултат.

Канада реши да премахне визите за българи и румънци покрай обещанието на властите в София и Букурещ да подкрепят търговското споразумение СЕТА. Дори визите за граждани на САЩ, пътуващи до ЕС, да бъдат върнати, това ще важи за срок от две години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сигурно поляците са завели делото, иначе кой го интетесува останалите
32
0
 
11
 
! Отговори
I7 преди 6 години
Визи за всички прости кравари , мотане и чакане по посолствата и като кацне на летището митничарите да му правят пълен обиск и разпит къде е тръгнал и какво ще прави тук. Нека видят пълна реципрочност говедата ....
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те пък умряли американците за България и българите.БАЙЧОВЦИ, ОТКРИЙТЕ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ЕВРОДЕПУТАТ, КОЙТО ДА СЕ ИЗКАЖЕ В БРЮКСЕЛ ПО ТЕМАТА: " ВИЗИ ЗА ВСИЧКИ АМЕРИКАНЦИ В ГРАНИЦИТЕ НА ЕС"?ПОСОЧЕТЕ МИ ЕДИН ПОЛИТИК. ДАЙТЕ ЕДНО ИМЕ.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Визи за краварите! Правят си каквото искат със света.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кравария е страна от третия свят на терористи и затова с визи
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали всички в ЕС са равни или едни пак са по-равни от другите защото западния ЕС имат повече кинти от източния ЕС.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Време е да разберат, че не са чак толкова специални."Напротив, КРАВАРЦИТЕ са много специални.Няма по алчен, злобен, отмъстителен и грандомански народ от тях. Може би с едно изключение, помещаващо се до Мъртво море.
26
0
 
15
 
! Отговори
сдвбсдфбсфгб преди 6 години
Ае стига с тая цензура бе ненормммалници, пейстнах част от песен на рамщайн (Америка) и изтрихте веднага. Мисля, че използвате цензурата за да манипулирате общественото мнение, искате да внушите определени нагласи и представи в хората и оставяте само коментарите, които служат на користните ви цели. Много долно.
25
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излизане от ЕС и визи за американците. Канада не е отменила изцяло визите.
24
4
 
25
 
! Отговори
шоу преди 6 години
До Хер ФликТакава е съдбата на окупираните страни,Европа е окупирана от САЩ с десетки военни бази с предлог че ни пазят!от кой не е ясно!?и този цирк който играят в ЕК е ясен.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС леко се опитва да ми се вдигне в очите. Явно се опитва да играе сечено на сащ след безумията, които натвори тръмп.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се!!! Иначе каква справедливост може да има?
21
0
 
14
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Въпроса е принципен и ако те не наложат визи то ние трябва да го направим и по принцип за визите трябва да важи реципрочност и да сме твърди, щото иначе вижте какво става по СЕТА даваме пазарите си на много по-развита икономика в замяна на право на пътуване за няколко хиляди човека - нещо май не сме на сметка !!!
20
1
 
16
 
! Отговори
Хер Флик преди 6 години
За някои неща сме съюз и всички трябва да се съобразяваме, ама за други може да има изключения. Ние не можем да си продаваме краставиците където щем, но за визите ни за САЩ на баба Меркел и е през дед0вия. Все едно де. Докато има визи аз там пари да ми дават няма да стъпя. Да си ги посещават там тарамбуките и латиносите.
19
2
 
22
 
! Отговори
позор преди 6 години
ЕС премахна визите за Украйна в която има репресии,цензура,гражданска война ,по улиците маршируват фашистки отряди а вия искате за САЩ да сложат визи държава която потопи в кръв половината земя и изби милиони хора!?ЕС са щедри души.....
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще им въвеждаме визи,когато тези ,които искат да останат у Европата американци се увеличат !Май за разлика ,от нашенци ,няма много желаещи!
17
1
 
15
 
! Отговори
Сирия преди 6 години
САЩ създават тероризъм и подкрепят терористи,такава страна подлежи на санкции.
16
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само визи за краварите, но и интервю пред имигрантските власти! Както те унижават всеки стъпал на прокълната им земя.
15
2
 
15
 
! Отговори
Циник до 16 преди 6 години
Братле...къде да им ги слагат визите на шебеците?Освен да им ги жигосват на челата?
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За американци и руснаци ще сложат визи, но за маймуните - пълна свобода