Трябва ли да има визи за американци, пътуващи до ЕС?

ЕП поиска ЕК да бъде изправена пред Съда на Евросъюза
Обновена: 30 май 2017 17:00 | 30 май 2017 16:15,
42
Трябва ли да има визи за американци, пътуващи до ЕС?
Снимка: Reuters, архив

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент реши да поиска от колегите си от правната комисия становище дали Европейската комисия да бъде изправена пред Съда на ЕС. Гласуването премина като извънредна точка в дневния ред на заседанието.

Още по темата

Ако правната комисия се произнесе положително, решението трябва да бъде взето на пленарна сесия на ЕП вероятно наесен. В случай, че ЕП подкрепи подобна възможност, ЕК ще бъде съдена за това, че не е въвела визи за граждани на САЩ, след като Вашингтон продължава да изисква визи за гражданите на пет държави от ЕС - България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.

Правото на ЕС изисква, щом ЕК установи липсата на т. нар. визова реципрочност, да въведе визи отново за гражданите на държавата, която изисква визи от граждани на ЕС.

ЕК пропусна срока, в който да спази това изискване и обясни, че би било твърде скъпо. Говорител на комисията днес поясни, че би било "контрапродуктивно" връщането на визите за гражданите на САЩ. Говорителят добави, че въпросът ще бъде обсъден отново от еврокомисарите "до края на декември".

През март ЕП прие резолюция, с която призова ЕК в срок от два месеца да върне визите за гражданите на САЩ, които пътуват до ЕС. Досега комисията не се е съобразила с настояването на евродепутатите.

Говорител на комисията днес отбеляза, че дипломатическият подход е довел до отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния, затова предпочита да използва същия подход с Вашингтон, с надеждата да постигне сходен резултат.

Канада реши да премахне визите за българи и румънци покрай обещанието на властите в София и Букурещ да подкрепят търговското споразумение СЕТА. Дори визите за граждани на САЩ, пътуващи до ЕС, да бъдат върнати, това ще важи за срок от две години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:) каквито искат визи да въведат евро-зелките с кокошия си мозък . Най-кадърните им хора ще продължават да бягат към щатите .А на червените комунистчета тук им пожелавам зелените паспорти , затворените граници и задължителните крясъци "слава на КПСС БКП" по 7 пъти на ден нагъ*ени на изток (към москва) :)
12
4
 
42
 
! Отговори
факт преди 6 години
Като се има предвид че САЩ са държава терорист и агресор не само визи но и жестока изолация трябва.
11
2
 
26
 
! Отговори
Циник до 12 преди 6 години
Право думаш приятелю....ама в Брюксел са такива като този вдлъбнатия под теб - гейове, алкохолици, и сметкаджии...Какво очакваш от евродепутатите Бареков, Стани-шеф, и др.Курумбашев?
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали трябва да има визи, но ми се струва редно ЕК да отиде на съд заради политическо въртогъзие и повече от явното прилагане на двоен стандарт. След като всяка една страна членка, може да бъде съдена и глобявана за проява на фриволност по някаква обща тема, същият аршин би трябвало да се прилага и към Комисията. Както и ако бъде осъдена, да намери начин да изплати глобата чрез бюджета си и най-вече от заплатите на взелите решението.
9
33
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Така си е добре. Нека идват американците, защото те наливат тука кинти. А Бай *** в Америка ходи само да краде.
8
0
 
30
 
! Отговори
Циник до 7 преди 6 години
Прясна новина от сп.Фокус - полицията в Укамарк (Бранденбург) е арестувала 17 годишна сирийска тарамбука (непридружен непълнолетен "бежанец") че искал , като този в Манчестър - да вземе 20-30 неверници с него!Писал по уотс-апа на майка си, че го е планувал!За такива - пари бол!
7
1
 
24
 
! Отговори
СФАЩ преди 6 години
НЕПРЕМЕНО,ОБЕЗАТЕЛНО,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има ограда за американци.
5
1
 
38
 
! Отговори
:) преди 6 години
Естествено, че трябва! Те искат визи на граждани на ЕС и трябва да им се наложи реципрочна мярка. Е, всички знаем, че това няма да се случи, но би било СПРАВЕДЛИВО.
4
0
 
26
 
! Отговори
х преди 6 години
Реципрочност-това е отговорът на въпроса,зададен в заглавието!А какво е реципрочност-който не знае да види в гугъла.Това е.
3
1
 
31
 
! Отговори
Циник до 3 преди 6 години
Много си прав - Мурксулска Германия отдери само миналата година 94 милиарда - за алаходупни тарамбуки, от Азия, и Африка!И "берлинския тираджия" Анис Амри е папкал от данъците на немците, които после изпомачка!
2
1
 
41
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат: "Канада реши да премахне визите за българи и румънци покрай обещанието на властите в София и Букурещ да подкрепят търговското споразумение СЕТА."Един вид - подаяние за "послушковци"Наистина унизителна история...
1
1
 
41
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Ами само така е честно. Американците и без това се мислят за богоизбрани. Време е да разберат, че не са чак толкова специални.