България отправя поглед към следващата крачка... еврото

Владислав Горанов заяви, че искаме да се присъединим към ERM II
31 май 2017 12:23, Десислава Попова
131
България отправя поглед към следващата крачка... еврото
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Десетилетие след присъединяването си към Европейския съюз България засилва лобистките си усилия за присъединяване към еврозоната – част от разширяването на блока, което може да стабилизира нестабилния балкански регион, пише Bloomberg.

България ще поиска от политиците в еврозоната да подкрепят кандидатурата ѝ да се присъедини към Механизма на обменните курсове ІІ (ERM II) – стъпка преди приемането на общата валута, казва финансовият министър Владислав Горанов в интервю за медията. Разширяването на ЕС към Западните Балкани ще бъде от полза за всички, тъй като ще успокои етническите напрежения и ще намали миграцията на запад, казва той в понеделник.

"Вярвам, че разширяването на еврозоната е и политически процес", казва Горанов от кабинета си в София.

"Европа трябва да бъде по-голяма и по-обединена, за да остане конкурентна, да преодолее глобалните предизвикателства от Азия, Русия, Латинска Америка. Интеграцията трябва да продължи с бърз темп".

Страната се опитва да се присъедини към еврозоната в момент, в който по-широкият ЕС все още се олюлява заради редица шокове, включително дълговата криза в Гърция, вълната от бежанци и последно – Brexit. Пет от страните членки на валутния съюз са от бившия Източен блок, припомня изданието. Балканският регион премина през серия от кървави конфликти след разпадането на Югославия.

България вече отговаря на повечето изисквания на ЕС за присъединяването си към ERM II. Държавният дълг е на ниво от 27% от брутния вътрешен продукт, което е доста под ограничението от 60% на блока. Очаква се бюджетният дефицит за 2017 г. да бъде 1,4% от БВП, което също е наполовина от 3-процентовата бариера. Левът пък е обвързан с еврото вече 20 години заради банковата криза по онова време.

Макар че икономиката се разширява и правителството може да повиши тазгодишната прогноза за растежа до 3,9% от 3%, Горанов се опасява, че жизнените стандарти не са се подобрили достатъчно, за да отговорят на изискванията на ЕС и това може да провали амбициите на страната за присъединяване към ERM II.

"България е една от малкото страни, които постоянно се опитват да се присъединят към единната валута", казва Горанов. "Страната отговаря на официалните критерии с изключение на показателите за жизнените стандарти. За съжаление, сме доста под 70% от БВП на глава на населението в сравнение със средното за еврозоната, ниво, което останалите страни са имали към момента на присъединяването си към единната валута".

Въпреки това правителството ще лобира пред официалните представители на еврозоната да се започне процесът за влизане във валутния съюз, коментира Горанов. Все още не е определена времева рамка за присъединяване към ERM II и ще "кандидатстваме едва когато знаем, че сме готови и няма да бъдем отхвърлени", казва той.

Страната разполага с достатъчно фискални резерви и няма нужда да взима външни заеми тази и вероятно следващата година, допълва Горанов. Планът на правителството за повишаване на пенсиите и заплатите през 2017 г. заради натиск от по-малкия коалиционен партньор няма да натежи върху бюджета, тъй като има пространство за подобряване събирането на приходи и вероятно стесняване на дупката в бюджета, казва Горанов.

Излизането на Великобритания от ЕС няма пряко да засегне двустранната търговия с България, тъй като обемът е малък, но вероятно ще повлияе чрез субсидиите, казва Горанов.

"Brexit налага предизвикателство към кохезионната политика на ЕС", коментира той. "Малко вероятно е нетните донори да увеличат вноските си, за да запазят нивата на субсидиите към по-бедните страни непроменени. Въпреки това България ще настоява финансовата подкрепа да остане без промяна. Колкото по-малко икономически различия има на континента, толкова по-добре за всички ни".

Още икономически новини четете в Investor.b

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е ли време да си поискаме земите обратно -Велика България?!
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
примем ли еврото това ще е краят ни. Най-жестокият геноцид в историята на човечеството
103
0
 
8
 
! Отговори
КАТАСТРОФА-КОЕ КРИЯТ преди 6 години
Влизането в Еврозоната предполага и ангажименти от страна на България! Най-същественият ангажимент е СОЛИДАРНОСТ в спасителните планове. Т.е. ще плащаме здраво с НАШИТЕ ПАРИ за "закъсалите" Гърци, Италианци и Испанци. А те са "закъсали" понеже вместо рестрикции и мизерия осигуряват на електората си приличен и достоен живот! Ако не ме лъже паметта трябва по всяко време Централната банка да има готовност да предостави като финансова помощ до 10% от БВП. Това е КАТАСТРОФА!ЗАЩО НЕ СЕ ГОВОРИ!
102
0
 
6
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Е КАК ОТКЪДЕ -ОТ ЗАКУСКИ ТО СЕ ЗНАЕ :)
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос :Как така Владко Горанов с министерска заплата 2780 лв си построи палат на стойност 4.2 млн лв в полите на Витоша, по-точно село Бистрица.
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали знаете, кои влизат последни в една Понзи схема :-)))?
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2008 година дойде Барак Обама с Хилъри. КОмбинацията от двамата разлюля устоите на света. Ако беше само Барак, няма проблеми, но бабата имаше доста неща за рушене и за малко да си изпълни норматива. Добре, че не стана президент. Тая докато е жива ще руши света. Моралността не и е силната страна. Говори се, че е имала сексуални контакти с Моника...
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво всъщност се случи с тази криза през 2008 г.,но от тогава света тръгна на опак.Еврото беше най-стабилната и желана валута в света,но от тази 2008 година целия свят се побърка.Назад върви,напред не тръгва.
97
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не разбирам от валути,но знам лично от населението в три-четири европейски държави,какво преживяха и ревяха за националните си пари,обикновените хора ограничиха и покупките,защото плащаха двойно и тройно,обезцениха им се парите.А практиката дава по-добър урок от теорията.
96
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко Мара втасала,само евро не яла.И сега пенцията ше стане 100 евро.Урааааа!
95
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приемането на европейската разплащателна валута от България ще бъде много полезно за страната десйствие! Най-сетне положителна новина!
94
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ!!!референдум за въвеждане на еврото в България!
93
11
 
22
 
! Отговори
Нека първо да влязат преди 6 години
Нека първо да влязат по-подготвените като Дания, Швеция, Полша, а след тях и ние. А за Швейцария и Норвегия нямам думи - те защо не искат да са в ЕС? Германия е обречена да загуби с най-глупавия икономически проект в световната история, а ако влезем при тези условия- това е края на България!
92
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЯзеЖивея в Италия. Питай за цени, чеда ти ги кажа с днешна дата. А на руските *** им се "изтропай" в устите.
91
3
 
18
 
! Отговори
ЩЕ ЩЕ преди 6 години
ЩЕ ЦЪФНЕМ С НАЛЪМИТЕ........
90
1
 
34
 
! Отговори
Язе преди 6 години
Вярно много дезинформация и *** тука. Какво общо имат емигрантите с валутната система. Цената на живота в БГ е по скъпа от тази в коя да е друга страна от Евро зоната. Толовете да влязат в нета и да направят справка с цените на коя да е търговска верига. Дрехи обувки в пъти по качествено и на същите цени като в БГ. Горивата също са съизмерими с бг цените. А в Италия по салдите можеш да си купиш цял гардероб дрехи за 100 евро. Нещастници събудете се комунистическите *** ви пият мозъка.
89
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските селяни клатят държавата,президента забърка страшен скандал със Ватикана като излъга ,че само светски личности били поканени,после Марешки иска да хвърляме гейовете по примера на идил от високи сгради като пропуска факта ,че във ЕС има премиери ,министри и кметове гейове,това е мега СКАНДАЛ.Руските слуги дестабилизират държавата а Цацаров е привикан във москва ,защо го крият не знам.Всячески се прави опит да се провали председателството ни на ЕС
88
10
 
20
 
! Отговори
Ха Ха Ха преди 6 години
Машала! Евала! Аферим!Всичката Мара втасала, че до еврото стигнала.Откъде пари бе? Нали за образование и здравеопазване няма....
87
7
 
29
 
! Отговори
Минаващ преди 6 години
Спестяванията ще се стопят, по-точно ще бъдат присвоени както в началото на прехода, цените ще се вдигнат, а народа ще обеднее.
86
4
 
19
 
! Отговори
da taka e преди 6 години
айде честито на гурбетчиите вече няма да взимате за 1000 евро 1900 лева ами само 1000 евро хахаха