България отправя поглед към следващата крачка... еврото

Владислав Горанов заяви, че искаме да се присъединим към ERM II
31 май 2017 12:23, Десислава Попова
131
България отправя поглед към следващата крачка... еврото
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Десетилетие след присъединяването си към Европейския съюз България засилва лобистките си усилия за присъединяване към еврозоната – част от разширяването на блока, което може да стабилизира нестабилния балкански регион, пише Bloomberg.

България ще поиска от политиците в еврозоната да подкрепят кандидатурата ѝ да се присъедини към Механизма на обменните курсове ІІ (ERM II) – стъпка преди приемането на общата валута, казва финансовият министър Владислав Горанов в интервю за медията. Разширяването на ЕС към Западните Балкани ще бъде от полза за всички, тъй като ще успокои етническите напрежения и ще намали миграцията на запад, казва той в понеделник.

"Вярвам, че разширяването на еврозоната е и политически процес", казва Горанов от кабинета си в София.

"Европа трябва да бъде по-голяма и по-обединена, за да остане конкурентна, да преодолее глобалните предизвикателства от Азия, Русия, Латинска Америка. Интеграцията трябва да продължи с бърз темп".

Страната се опитва да се присъедини към еврозоната в момент, в който по-широкият ЕС все още се олюлява заради редица шокове, включително дълговата криза в Гърция, вълната от бежанци и последно – Brexit. Пет от страните членки на валутния съюз са от бившия Източен блок, припомня изданието. Балканският регион премина през серия от кървави конфликти след разпадането на Югославия.

България вече отговаря на повечето изисквания на ЕС за присъединяването си към ERM II. Държавният дълг е на ниво от 27% от брутния вътрешен продукт, което е доста под ограничението от 60% на блока. Очаква се бюджетният дефицит за 2017 г. да бъде 1,4% от БВП, което също е наполовина от 3-процентовата бариера. Левът пък е обвързан с еврото вече 20 години заради банковата криза по онова време.

Макар че икономиката се разширява и правителството може да повиши тазгодишната прогноза за растежа до 3,9% от 3%, Горанов се опасява, че жизнените стандарти не са се подобрили достатъчно, за да отговорят на изискванията на ЕС и това може да провали амбициите на страната за присъединяване към ERM II.

"България е една от малкото страни, които постоянно се опитват да се присъединят към единната валута", казва Горанов. "Страната отговаря на официалните критерии с изключение на показателите за жизнените стандарти. За съжаление, сме доста под 70% от БВП на глава на населението в сравнение със средното за еврозоната, ниво, което останалите страни са имали към момента на присъединяването си към единната валута".

Въпреки това правителството ще лобира пред официалните представители на еврозоната да се започне процесът за влизане във валутния съюз, коментира Горанов. Все още не е определена времева рамка за присъединяване към ERM II и ще "кандидатстваме едва когато знаем, че сме готови и няма да бъдем отхвърлени", казва той.

Страната разполага с достатъчно фискални резерви и няма нужда да взима външни заеми тази и вероятно следващата година, допълва Горанов. Планът на правителството за повишаване на пенсиите и заплатите през 2017 г. заради натиск от по-малкия коалиционен партньор няма да натежи върху бюджета, тъй като има пространство за подобряване събирането на приходи и вероятно стесняване на дупката в бюджета, казва Горанов.

Излизането на Великобритания от ЕС няма пряко да засегне двустранната търговия с България, тъй като обемът е малък, но вероятно ще повлияе чрез субсидиите, казва Горанов.

"Brexit налага предизвикателство към кохезионната политика на ЕС", коментира той. "Малко вероятно е нетните донори да увеличат вноските си, за да запазят нивата на субсидиите към по-бедните страни непроменени. Въпреки това България ще настоява финансовата подкрепа да остане без промяна. Колкото по-малко икономически различия има на континента, толкова по-добре за всички ни".

Още икономически новини четете в Investor.b

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С преминаването към евро, животът ще поскъпне два пъти.
64
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
горанчо недоразумение такова кои те сложи на тоя пост
63
11
 
6
 
! Отговори
Дедо Пенчу преди 6 години
Колкуту по бързу толкуз по дубре.
62
7
 
31
 
! Отговори
Дедо ви преди 6 години
Пита се в задачата : Защо държави с много "по-нисък" жизнен стандарт от България, като Полша и Чехия, хич и не помислят да въвеждат евро. Просто някой пак е видял далавера и почват да ни промиват...
61
23
 
12
 
! Отговори
Mечо преди 6 години
Преминаването към евро е добре за бизнеса,туризма,за сигурността на парите на народа.Лошо е за банкери ,ченчаджии,далавераджии и наймного за русофили защото ни отдалечава от руските домогвания!!!
60
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите са категорично ЗА еврото. Виж кому.норушките, мафиотски *** ще направят всичко за да попречат на приемането му, щото тогава краденето малко ще се затрудни.
59
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом има толкова почитатели на лева (;) да приемем, че НАИСТИНА е така ;), аз предлагам те да си останат със заплати в левове, а останалите, които искат еврото да минат в евро.Разбира се, БНБ вече няма да е длъжна да гарантира фиксираният курс на лева към еврото чрез поддържане на валутни резерви (но нали точно това искат леволюбците ;) и курсът евро-лев ще се определи от пазара, който според леволюбците ще оцени високо "силния" лев :))))))Ще падне смях!
58
4
 
16
 
! Отговори
карина преди 6 години
"България е една от малкото страни, които постоянно се опитват да се присъединят към единната валута", казва Горанов.И някакъв извод да си прави от това Горанов ?
57
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
естественно банкерите не са съгласни, защо ли ? ами просто ще отпадне необходимоста от подържане на отделни сметки за евро и левове, ще отпаднат и таксите за превалутиране от левове в евро, отделно нема да могат да цакат туристите по морето с допълнителни такси при теглене на пари от банкомат, а да и 80 % от чейджбюрата по морето ще хлопнат кепенци, да не говорим за лихвените проценти по кредитите, а и най-важното допълнителния контрол от ЕЦБ хич не им е по вкуса
56
7
 
17
 
! Отговори
чети ЕС етикета преди 6 години
Еврото стабилно ,ама ше е на една оромна цена .В началото ако се докаже че имаме нужда от стимул (както беше в началото на 90 те с МВФ ) съюза ще ни отпусне пари с обещанието да ги върнем двойно .Защо двойно ?Защото дълг не се връща ,той се изплаща, след лихвите ,тоест ще плащаме лихвите . Другото е, че ще станем част от валутния СПАСИТЕЛЕН каламбур Гърция,Испания и тн всеки който се самоопредели като закъсала държава ( БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ ) . А честит ни съюз честито на е ба ване .
55
2
 
12
 
! Отговори
до Шматка преди 6 години
какъв жизнен стандарт , виж ги гърците какво направиха - узакис , сиртакис и щракане с пръсти .
54
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не се научихте за толкова годфини, че никой нищо не дава, замо щото сме му симпатични. Всичко е премерено и политически и икономически, и с цел да ни опразни джобовете. герп и дпс източват фондовете - данъкоплатеца плаща, много справедливо, нали гербав ***
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 63, нали са управляват твойте бе, евро*ейците дето ги тупат по рамената и им викат "тенкю"
52
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако съдя по коментарите на доста от пишещите, то те вярват повече на родното БНБ, на родната прокурватура и родното правосъдие, отколкото на ЕЦБ и европейските правораздавателни и законодателни органи?!?!?Разбира се, това е пълен нонсенс, което показват и всички социологически проучвания, което неминуемо говори за висок брой платени русоблизки, пеффски *** във форума.
51
4
 
30
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Хайде първо да изпълним условието за жизнения стандарт пък после да слагаме евраци в джобовете
50
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 46 какъв валутен риск, като сме вързани и сега за еврото. Загубите от брексит трябва да се покриват.. ще отупат брашненият чувал.
49
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поредната крачка към унищожението на българия
48
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано по-бързо приемем еврото, иначе загиване!
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам само който иска да си обърне парите в евро (както е и сега де), а останалите балъци да си складират лефчетата, които шиши ще им прибере от поредното КТБ, но вече НЕ ГАРАНТИРАНИ от моите евра във ФГДБ.
46
3
 
14
 
! Отговори
БАЙ БАЙ преди 6 години
Аве, какви нараствания на цените бълнувате? Сега цените на хранителните стоки са равни и дори по-големи сравнение с други европейски държави!