Най-малко 80 загинали и 350 ранени при атентата в Кабул

Все още никой не е поел отговорност за нападението
31 май 2017 10:50, Елка Василева
5
Най-малко 80 загинали и 350 ранени при атентата в Кабул
Снимка: Reuters

Най-малко 80 души са загинали и 350 са били ранени при днешния самоубийствен атентат с натъпкана с експлозиви цистерна в центъра на афганистанската столица Кабул, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на здравеопазването.

Малко по-рано афганистанската телевизия Толо нюз съобщи, цитирана от ТАСС, за 65 убити и 325 пострадали.

Атентатът бе извършен на площад Занбак в центъра на Кабул край германското посолство и недалеч от дипломатическите представителства на Япония, Индия и Иран.

Редица мисии са понесли материални щети в резултат на мощната експлозия.

Още по темата

Сред тях е и българското посолство, съобщи Министерството на външните работи. Няма пострадали членове на персонала.

Посолствата на Франция и Германия също са понесли щети, съобщи френският министър по европейските въпроси Мариел дьо Сарнез, цитирана от Франс прес.

Германски официален източник каза пред Ройтерс, че не се знае дали има убити и ранени сътрудници на германското посолство в Кабул.

Двама японски дипломати са пострадали леко при атентата, предаде още ТАСС, като се позова на японската обществена телевизия Ен Ейч Кей.

Прозорците на японското посолство са били изпочупени.

Афганистанската агенция Пажвок съобщи за ранени журналисти от британските телевизии Би Би Си и Ай Ти Ви. Подробности за състоянието им не бяха дадени.

Китайската държавна информационна агенция Синхуа предаде, цитирана от ТАСС, че сградата, където се помещава афганистанското й представителство, също е понесла щети. Прозорците на първия етаж били изпочупени. Няма пострадали служители на Синхуа.

30 автомобила са били унищожени при атентата, съобщи ДПА.

До момента никой не е поел отговорност за нападението. Талибаните редовно извършват атаки в Афганистан. Джихадистката групировка "Ислямска държава" също вече има присъствие в страната и пое отговорност за нападения там в последно време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Кабулатентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За хората, които са умрели - как да е! Но за прозорците на японското посолство и щетите по германското и т.н. ...... ,е не се издържа вече, стига тероризъм!?
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво ни засяга? Жи суй ПариШ!!!!!!!!!
2
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
бьлг контингент да напусне афганистан бьлгария няма никакви интереси в тозираион които иска пари да се запише вьв фр легион няма нужда бьлгария да се ангажирва заради чужди интереси
1
1
 
7
 
! Отговори
Винету преди 6 години
Ариана Гранде де отиде да направи благотворителен концерт там!