САЩ свалиха междуконтинентална ракета

Пхенян заяви, че е готов да използва подобни оръжия
Обновена: 31 май 2017 11:56 | 31 май 2017 11:55, Елка Василева
95
САЩ свалиха междуконтинентална ракета
Снимка: архив, Reuters

Пентагонът осъществи във вторник успешен опит за прехващане на междуконтинентална балистична ракета, с каквито полага усилия да се сдобие Северна Корея. Това съобщи американската армия, предаде Франс прес.

Армията на САЩ за пръв път успява да свали междуконтинентална балистична ракета, уточни в комюнике държавната агенция за противоракетна отбрана.

Противоракета, изстреляна от военновъздушната база Ванденбърг в Калифорния, "успешно прехвана мишената - междуконтинентална балистична ракета", стартирала от полигон на Маршаловите острови, се казва в документа.

Тази система е жизненоважна за отбраната на страната и изпитанието показва, че разполагаме с ефикасно и надеждно средство за възпиране на една съвсем реална заплаха, заяви вицеадмирал Джим Сайринг, директор на агенцията.

Става дума за система за ПРО, чиито радари и други локатори, разположени из цял свят и на сателити, откриват ракетни пускове на противника. После се изстрелват ракети прехващачи, които унищожават съответната цел в космоса, използвайки кинетични бойни глави, пояснява АФП.

След изявлението на САЩ за успешния тест Северна Корея предупреди, че е готова да изстреля междуконтинентални балистични ракети "накъдето и да било, когато и да било, по заповед на върховния главнокомандващ" Ким Чен Ун, както пише "Нодон синмун" - официалният орган на управляващата Корейска трудова партия.

"САЩ трябва да знаят, че нашето твърдение, според което можем с ядрените си оръжия да превърнем в пепел леговището на дявола, не са думи, хвърлени на вятъра", добавя вестникът.

Пхенян извърши в понеделник нов ракетен опит - трети за три седмици и 12-и от началото на годината. Според източник на южнокорейската информационна агенция Йонхап ракетата е била балистична и вероятно е паднала в морската икономическа зона на Япония.

Миналата година Пхенян извърши два ядрени теста и ускори програмата си за ракетни изпитания въпреки наложените му от ООН санкции.

Говорител на Пентагона заяви вчера, че американският тест за прехващане на междуконтинентална ракета не е осъществен в отговор на скорошните изпитания, проведени от КНДР. Но добави, че "в общи линии Северна Корея е сред причините да притежаваме тази способност" .

"Те продължават с опитите, както през уикенда, и с използването на опасна риторика, която намеква, че биха могли да нанесат удар по американска територия", напомни говорителят.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
САЩ наистина вече разполагат с противоракети и твърдят,че те различават истинските бойни глави от примамките.Колко е вярно-те си знаят.Иначе това оръжие определено не е срещу С.Корея.Идеята е да се нулира възпиращата сила на руските и китайски балистични ракети.За китайците не знам,но руснаците имат асиметричен отговор-миниране на двете американски крайбрежия.Видяхме какво причини 10-метрова вълна във Фукушима,представете си 50,че и 100м вълна-нещо реално при взрив на водородна бомба.Така че....
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8 Ми барем прочети статията не само заглавието.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шишко много добре знае че в момента в който стреля по някой първия който ще му набие канчето е Китай. Китайците няма да позволят война на границата си особено с САЩ.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А 15 юни неумолимо приближава. фетким вече е привършил с подготовката на бункера предполагам, щото иначе....
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дончо трябва да напердаши Свинчо по дупет,о за да спре с провокациите!
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми хайде стреляй бе шишко Ко чакаш? Не ти стиска нещо май а?
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петров Петров... ела и ти малко в реалния свят. Да се смеете на държавата с най-голямата и най-платена армия в света е просто жалко.
3
10
 
10
 
! Отговори
д преди 6 години
Ако е наистина Лос Анджелис може да изчезне докато Пентагона прихване ракетите.
2
12
 
16
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
Значи САЩ са свалили ракетата наужким. В това са много силни.
1
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез то Северна Корея напълно са изгубили връзка с реалността...