САЩ се оттегля от Парижкото споразумение. Какво от това?

Смята се, че днес Доналд Тръмп ще обяви това решение
1 юни 2017 09:52, Петя Славова
47
САЩ се оттегля от Парижкото споразумение. Какво от това?
Снимка: БТА

Китай и ЕС ще създадат съюз, който ще поеме водещата роля в справянето с климатичните промени в отговор на очакваното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп страната му да се оттегли от историческото Парижко споразумение за климата, пише британският в. "Гардиън".

Има опасения, че днес Тръмп ще обяви, че САЩ се присъединяват към Сирия и Никарагуа - единствените страни, които отказват да подкрепят подписаното през 2015 г. споразумение за климата. Но Пекин и Брюксел се готвят да обявят намеренията си да увеличат съвместните усилия за намаляване на глобалните емисии на въглероден диоксид, показва съвместно изявление, подготвяно преди срещата на високо равнище между ЕС и Китай, която ще се състои в Брюксел днес и утре. Новият съюз ще заяви, че е решен да води енергийния преход към нисковъглеродна енергетика.

Още по темата

"ЕС и Китай обединяват силите си, за да продължат с прилагането на Парижкото споразумение и да ускорят глобалния преход към екологично чиста енергия", заявява пред в. "Гардиън" Мигел Ариас Канете, еврокомисар по климата. "Нашето успешно сътрудничество по въпроси като търговията с емисии и екологичните технологии дават плодове. Сега е моментът да засилим още повече тези връзки и да продължим към амбициозни глобални действия за климата", добави той, цитиран от БТА.

Очаква се в съвместната си декларация Брюксел и Пекин да призоват всички страни да спазват Парижкото споразумение и да покажат политическа воля те самите да го спазват. В документа климатичните промени се определят като проблем на националната сигурност, който може да засили социалната и политическа нестабилност, подчертава в. "Гардиън".

САЩ обичат големите коли, големите жилища и мощните климатици, поради което в исторически план са допринесли повече от всяка друга страна за натрупването на въглероден диоксид в атмосферата, което затопля планетата, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Оттеглянето им от споразумението за климата ще бъде тежък удар и може да подтикне и други страни да последват примера им или да променят поетите обещания. Освен това ще означава, че страната с най-голяма и най-динамична икономика се отказва от лидерската си роля в намирането на решение за климатичните промени.

Ако обаче необходимите стоки може да бъдат произведени с помощта на чиста енергия, това може да се окаже икономическата възможност на 21 век и страни като Индия и Китай изглежда все гледат на проблема по този начин. Неотдавнашни анализи показват, че и двете страни са на път да направят повече от обещаното в Парижкото мирно споразумение, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

В исторически план САЩ са допринесли за близо една трета от парниковите газове в атмосферата. Макар че Китай надмина Америка по този показател, Америка носи отговорност за една трета от излишния въглероден диоксид, а на глава от населението един американец носи отговорността за отделянето на близо два пъти повече въглероден диоксид от средния китаец, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

На практика САЩ вече са се оттеглили от Парижкото споразумение, отбелязва в. "Вашингтон пост", припомняйки, че през март Тръмп подписа указ, отменящ правилата за борба с климатичните промени, въведени по времето на Обама.

Френският в. "Фигаро" цитира Арно Госман, адвокат, специалист по право в областта на екологията, който посочва четирите възможности, които имат САЩ по въпроса за климата. Ако се спрат на най-простия вариант, САЩ може да не правят нищо, оставайки на масата за преговори и променяйки федералните ангажименти, поети от предишния президент Барак Обама. При този вариант те няма да се сблъскат със санкции.

Тръмп може да накара Сената на САЩ, в който неговата партия има мнозинство, да отхвърли споразумението - но този вариант би отслабил подписа на президента на САЩ и това засяга и самия Доналд Тръмп, отбелязва вестникът.

САЩ могат да денонсират споразумението, но това ще отнеме четири години. Като далеч по-бърз вариант Вашингтон може да денонсира рамковото споразумение за климата на ООН, сключено през 1992 г., с което ще излезе и от последвалите го договори, включително Парижкото споразумение. Макар че тази стратегия ще отговаря на показания от Доналд Тръмп скептицизъм относно климатичните промени, тя ще изолира САЩ на международната сцена, подчертава в. "Ню Йорк таймс".


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
0
 
! Отговори
аман от наркомани преди 1 година
Днеска засякохме ползване на отровни аерозоли над алпите над водни маси насочени към Балканите.В момента са над Хърватия.вероятно са остро токсични радиоактивни.
Да се арестуват виновните веднага вече са кацнали и специалните самолети.. НАвреме предупредихме НАТО за терора с хим трайли радиоактивни ..
35
1
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 1 година
В МОмента над един милиард автомобили увреждат тежко и завинаги огромни обеми от въздушния океан с включени скенери и фарове денем и нощем,
МВР вместо да накаже водачите увреждащи Климата с включени фарове обратно наказва тези които не го увреждат..
Нужни са извънредни мерки з а опазване на Земята..Парижкото споразумение е НЕГОДНО Обезпечава безнаказаност на вредителите..
STOP HEAD LIGHTS .Белите скенери са радиоактивни и трябва да се сменят с жълти безвредни/наричаме ги ЕЛЕКТРОЖЕНИ.
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако средната годишна темпетатура се повиши с 2°, ще ядем голата опашка. Ако е повече, не знам какво ще ядем. То ледовете започнаха да се топят, явно натам отива работата
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ..ВСИЧКО Е МАНИПУЛАЦИЯ ЗА ПАРИТЕ НА РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ДЪРЖАВИ..ОТ 2011 г. СМЕ В ПЕРИОД НА ГЛОБАЛНО ЗАСТУДЯВАНЕ..ТОВА СА ФАКТИТЕ...ПРОЧЕТЕТЕ ПУБЛИКАЦИЯТА НА БОРИС КОМИТОВ../климатгейт-или-как-изпуши-глобалното-затопляне/
32
0
 
0
 
! Отговори
олеле преди 1 година
До Анонимен 37
Не си добре честно, много ти е лесно и ясно.
И дори да пренебрегнем тия щуротии за ХААРП ... не знам как ги свърза толкова лесно,
31
0
 
1
 
! Отговори
жребаря преди 1 година
То е се едно да кажеш на кобилата че и прайм добро като заколя жребето за луканка.
Айде тия ни зеха за мезета.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Логично е Тръмп да каже НЕ на споразумението, защото е известно че хамериканците влияят на климата по друг начин, основно с ХААРП.
29
0
 
7
 
! Отговори
славянин преди 1 година
'' САЩ се присъединяват към Сирия и Никарагуа - единствените страни, които
отказват да подкрепят подписаното през 2015 г. споразумение за климата.''

Без коментар!
28
3
 
9
 
! Отговори
... преди 1 година
Абе не знам ама знам, че ако климата на тази планета се промени дори с малко ще настане такова колене, че първата, втората, че даже заедно с революциите дето са се случвали ше ни се видят като леки инциденти с минимални жертви! Ама повечето от нас сега са на принципа мене след като задните ми части са на сухо какво ме бърка това! Ми явно си заслужаваме всичко което ни се случва, по простата причина, че каквото сам си направиш и цяло село не може да ти го направи!
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия-Китай-Европа в единен съюз срещу империята на злото преди тия гадове да унищожат цялата Земя с отровите които бълват. Вижте какви ги върши оранжевия. Тия всичките са луди не нормални хора.
26
3
 
11
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
Вярна е приказката че САЩ са готови да превърнат света в купчина *** само да са най-отгоре на купчината. Ама ще стане като с всички други световни империи в един момент всички са срещу тях и вече не е военно в по-скоро въпроса е на доверие, като спрат да им вярват всички край с тях.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а ти предполгам имаш доказателства за това?
24
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Замърсяването е едно, а т.нар Глобално затопляне друго.Помня прогнозите на същите тези специалисти през 90-те.През 2015 г. световния океан трябваше да е с един метър по-високо ниво,а градусите с 5 повече.Нито едното,нито другото се случи,а Китай и Щатите продължаваха да увеличават производствата си.Запомнете какво ви бълват днес и им го напомняйте след 10г.,те разчитат на късопаметните.Днес плащаме данък въздух,утре ще плащаме данък живот.Само и само никога да не бъдем свободни!
23
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
веднъж щом разберете че глобалното затопляне не е приченено от човека, а една голяма манипулация и вие ще се оттеглите от това споразумение, драги политици
22
5
 
9
 
! Отговори
abe преди 1 година
вие не разбрахте ли, че това с АКУМУЛАТОРНИТЕ БАТЕРИИ е скъпо и безсмислено.
истината е в ядрената енергия - чиста сила.
21
2
 
21
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 1 година
На мен лично ми омръзна да ме управляват ляви хора който постоянно ми говорят че исламае мирна религия че трябва да съм толерантен към гей и терористи и как трябва да интегрираме малцинствата който никак не искат да се интегрират нормалните хора в края на крайщата имат ли някакви права или не!!
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дядо белобради е способен да разбие най-голямата икономика за има няма 4 години. Колко тъ.п трябва да си за да не осъзнаваш, че ако се цепиш от света, накрая светът ти го нацепва. Как смята да стъпи на европейският и китайският пазар с техника и машиностроене, което няма да съответства на изискванията. И на финала САЩ ще почнат да купуват всичко от ЕС.
19
6
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
Въобще не ща да слушам за Тръмп! Този предаде най-нагло патриотичните русофилски идеали и се продаде за жълти центове на американските държавни интереси! Като видя златото и на бърза ръка забрави кой ги освободи от фашистко робство!
Предател!
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега както сложиха санкции с Русия трябва да сложат и със САЩ, и с този Изкукуригал дядка.
17
1
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Защо ли? Ако някой се на*ере и ние ли да го направим? Ако всички мислят така, то цялата планета ще е ос*ана! Ако вече не е късно, дано да не е!