САЩ се оттегля от Парижкото споразумение. Какво от това?

Смята се, че днес Доналд Тръмп ще обяви това решение
1 юни 2017 09:52, Петя Славова
47
САЩ се оттегля от Парижкото споразумение. Какво от това?
Снимка: БТА

Китай и ЕС ще създадат съюз, който ще поеме водещата роля в справянето с климатичните промени в отговор на очакваното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп страната му да се оттегли от историческото Парижко споразумение за климата, пише британският в. "Гардиън".

Има опасения, че днес Тръмп ще обяви, че САЩ се присъединяват към Сирия и Никарагуа - единствените страни, които отказват да подкрепят подписаното през 2015 г. споразумение за климата. Но Пекин и Брюксел се готвят да обявят намеренията си да увеличат съвместните усилия за намаляване на глобалните емисии на въглероден диоксид, показва съвместно изявление, подготвяно преди срещата на високо равнище между ЕС и Китай, която ще се състои в Брюксел днес и утре. Новият съюз ще заяви, че е решен да води енергийния преход към нисковъглеродна енергетика.

Още по темата

"ЕС и Китай обединяват силите си, за да продължат с прилагането на Парижкото споразумение и да ускорят глобалния преход към екологично чиста енергия", заявява пред в. "Гардиън" Мигел Ариас Канете, еврокомисар по климата. "Нашето успешно сътрудничество по въпроси като търговията с емисии и екологичните технологии дават плодове. Сега е моментът да засилим още повече тези връзки и да продължим към амбициозни глобални действия за климата", добави той, цитиран от БТА.

Очаква се в съвместната си декларация Брюксел и Пекин да призоват всички страни да спазват Парижкото споразумение и да покажат политическа воля те самите да го спазват. В документа климатичните промени се определят като проблем на националната сигурност, който може да засили социалната и политическа нестабилност, подчертава в. "Гардиън".

САЩ обичат големите коли, големите жилища и мощните климатици, поради което в исторически план са допринесли повече от всяка друга страна за натрупването на въглероден диоксид в атмосферата, което затопля планетата, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Оттеглянето им от споразумението за климата ще бъде тежък удар и може да подтикне и други страни да последват примера им или да променят поетите обещания. Освен това ще означава, че страната с най-голяма и най-динамична икономика се отказва от лидерската си роля в намирането на решение за климатичните промени.

Ако обаче необходимите стоки може да бъдат произведени с помощта на чиста енергия, това може да се окаже икономическата възможност на 21 век и страни като Индия и Китай изглежда все гледат на проблема по този начин. Неотдавнашни анализи показват, че и двете страни са на път да направят повече от обещаното в Парижкото мирно споразумение, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

В исторически план САЩ са допринесли за близо една трета от парниковите газове в атмосферата. Макар че Китай надмина Америка по този показател, Америка носи отговорност за една трета от излишния въглероден диоксид, а на глава от населението един американец носи отговорността за отделянето на близо два пъти повече въглероден диоксид от средния китаец, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

На практика САЩ вече са се оттеглили от Парижкото споразумение, отбелязва в. "Вашингтон пост", припомняйки, че през март Тръмп подписа указ, отменящ правилата за борба с климатичните промени, въведени по времето на Обама.

Френският в. "Фигаро" цитира Арно Госман, адвокат, специалист по право в областта на екологията, който посочва четирите възможности, които имат САЩ по въпроса за климата. Ако се спрат на най-простия вариант, САЩ може да не правят нищо, оставайки на масата за преговори и променяйки федералните ангажименти, поети от предишния президент Барак Обама. При този вариант те няма да се сблъскат със санкции.

Тръмп може да накара Сената на САЩ, в който неговата партия има мнозинство, да отхвърли споразумението - но този вариант би отслабил подписа на президента на САЩ и това засяга и самия Доналд Тръмп, отбелязва вестникът.

САЩ могат да денонсират споразумението, но това ще отнеме четири години. Като далеч по-бърз вариант Вашингтон може да денонсира рамковото споразумение за климата на ООН, сключено през 1992 г., с което ще излезе и от последвалите го договори, включително Парижкото споразумение. Макар че тази стратегия ще отговаря на показания от Доналд Тръмп скептицизъм относно климатичните промени, тя ще изолира САЩ на международната сцена, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16ПРАВО В ДЕСЯТКАТА!!!ДОСЕГА ЧЕТОХА КОНСКО НА ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА И ЗАМАЛКО ДА ФАЛИРАТ ФОЛКСВАГЕН А СЕГА ЗАМАРСИТЕЛ НОМЕР 1 :)
15
1
 
11
 
! Отговори
ХОГИШ ГРИЙДЛИ преди 6 години
КАПИТАН ПЛАНЕТА СЕ ОБРЪЩА В ГРОБА :D
14
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако наистина се оттеглят от това споразумение, после с какви очи ще искат от VW да си плати глобата, че замърсявали?
13
1
 
11
 
! Отговори
ВОДЕН СВЯТ преди 6 години
тръмп е биЗНЕСМЕН!!!ЩОМ ИМА ГОРА ТЯ ЩЕ БЪДЕ ОТСЕЧЕНА АКО Е ПРЕЧКА!!! ЩО ГОРА ОТСЕЧЕ ЗА ДА СИ НАПРАВИ ГОЛФ ИГРИЩАТА НЕ Е ИСТИНА!!!
12
2
 
16
 
! Отговори
Смръцафосников преди 6 години
Доналд е "Властелин" на една много болна икономика и той се опитва да я "поправи":1.Първо посещение в Израел-отчет за парите и свършеното, указания за бъдещето;2.Огромна оръжейна сделка със Суадитска Арабия-признаване ИД и финансирането му;3.Китай ако може по-малко да продава в US-otsviren;4.ЕС и Меркел-до кога ще храним НАТО(стига си ми подбивала икономиката с тия коли ***)5.US-замърсител с 1/4 от клефуците в света ще произвеждат "по китайски"6.Има и "империя на злото":7.Има Холивуд...!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи нас пак ни таковаха. То квоти емисии, то зелени енергии, то излишно скъпи еко-производства, то щастливи кокошки...И за чии ги спазваме ние, след като САЩ генерират над 43% от замърсяването на световно ниво? А България едва 0.07%?
10
2
 
12
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Знаете ли какво глобално замърсяване е имало в началото на 19 век.След едно изригване на вулкан в Индонезия .......10 г е нямало лято .Това е след Наполеоновите войни . Хората го смятали за Божие наказание след революциите в края на 18 век.А чумата от 14 век която затри поти зап Европа и позволи на османите да завладеят Балканите?Имаше ли тогава Макдоналдс и Форд. Айде вече се замислете кой ви разпространява тия теории за климата .Май същите дето искат неомарксистка революция на .
9
1
 
6
 
! Отговори
? преди 6 години
Динозаврите имаха ли индустрия ?
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това значи, че комунистите-либерали начело на ЕС са едни измамници.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме си само една планета и замърсяването ще ни доведе до момента в който ще искаме ама няма да можем да направим нищо.... Природата е намерила начин да се очиства от *** като хората... зачестили урагани в пъти, земетресения, промяна на океански течения, промяна в климата от супер горещ на места до супер студено на други.... И в крайна сметка замърсяват едни а последствията са за всички... Ама Тръмп и бизнеса зад гъба му не го интересува и отрича това което се вижда по цял свят...
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди две години, по ТВ-то даваха, как се снима, радват, плачат от радост, че се подписали ТОВА НЕЩО! ОБАЧЕ, какво подписаха, защо, как и прочие ..... Общо взето Тъмна Индия!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велико такова м***мата на земята. Пука му на него нали няма да е жив тогава...
4
3
 
16
 
! Отговори
дд преди 6 години
Това е царя на гафовете!
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано успее да спре грабежа, който ни подготвиха затоплистите... Но малка е надеждата. Нашите феодали ще продадат и майка си за едно потупване по рамото.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невероятно непостоянен, с тежък характер, недообразован, по малко антифеминист и расист, отличен популист и непукист.
1
17
 
6
 
! Отговори
д преди 6 години
Велик, неподражаем ,уникален антикомунист мразещ лицемерието на сталинистите в НАТО и ЕС.