Пет опита за атентат срещу Путин. А той? Той се доверява на охраната си

Аз си върша работата, те - своята, нещата при тях се получават добре!
Обновена: 2 юни 2017 10:30 | 2 юни 2017 10:23, Елка Василева
184
Пет опита за атентат срещу Путин. А той? Той се доверява на охраната си
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин разказа пред американския режисьор Оливер Стоун за доверието си към своята лична охрана и надеждността на тази структура. Руският държавен глава си спомня и за разговорите му на тази тема с кубинския лидер Фидел Кастро, който признавал, че е останал жив след толкова покушения, само защото сам се е занимавал с личната си охрана.

Телевизия CBS излъчи част от интервюто на Путин, дадено за Оливър Стоун, в който разказва в частност и за личната си охрана.

"Аз върша своята работа, а служителите по сигурността вършат своята, до момента при тях нещата се получават добре", каза Путин.

Стоун заявява, че са му известни пет опита за покушение срещу руския лидер, предаде РИА Новости.

"Естествено, не са толкова, колкото срещу Кастро, с когото даже съм разговарял. Мисля, че той се е сблъскал с това петдесет пъти", каза режисьорът.

В отговор руският лидер заявява, че е разговарял с Кастро за това. "Той ми каза: Знаеш ли защо съм жив? Аз попитах: Защо? Защото винаги съм се занимавал лично със своята сигурност", обясни Путин.

Стоун се интересува дали Путин се доверява на своята охрана. "Доверявам се", отговаря руският президент.

Стоун отбелязва, че често има опити за внедряване на организатори на покушения в охраната на първите лица, съобщава Lenta.Ru.

"Знам – казва Путин.- Знаете ли как се казва при нас? Нашият народ казва: На когото е писано да бъде обесен, той няма да се удави".

Запитан какво е съдено на самия него, руският лидер казва, че това е "известно само на Господ".

"Все някога това ще се случи с всеки един от нас. Въпросът е в това какво ще направим на тази смъртна земя, ще получим ли удоволствие от живота", подчертава руският лидер.

Общо по данни на Гаzета.Спб срещу Путин е имало най-малко пет опит за атентат.

През февруари 2000 г. от информирани източници от правоохранителните органи става известно за съществуването на оперативна информация, според която чеченски бунтовници възнамеряват да извършат покушение срещу и.д. президента Владимир Путин по време на посещението му в Санкт Петербург на 24 февруари за погребението на Анатолий Собчак.

В навечерието на Ялтенската среща на 18 август 2000 г. украинските спецслужби са получили информация за готвено покушение срещу руския държавен глава. При отработването на версията са задържани четирима чеченци и няколко души от страни от Близкия изток. Те са експулсирани от Украйна. На 12 септември информацията беше потвърдена пред журналисти в Днепропетровск от председателя на Службата за сигурност на Украйна Леонид Деркач.

През октомври 2001 г. азербайджанските спецслужби съобщиха, че са успели да предотвратят готвено покушение срещу Путин, което е трябвало да бъде извършено по време на посещението му в Баку на 9-10 януари. Както заяви министърът на националната сигурност на Азербайджан Намик Аббасов, терористичният акт срещу руския президент е трябвало да бъде извършен от гражданина на Ирак Кянан Ростам. По данни на азербайджанските спецслужби той е преминал подготовка в лагери в Афганистан, поддържал е връзка с чеченските бунтовници, причастни към убийството две години по-рано на трима британци и един новозеландец в Чечения. Кянан Ростам е задържан и осъден на 10 години затвор при строг режим.

На 19 октомври британският вестник "Сънди таймс" съобщи, че Скотланд Ярд е разкрил план за атентат срещу Путин. По информация на изданието от Скотланд Ярд двама руски граждани, пристигнали в Лондон от Москва в началото на октомври, са се срещнали с бившия полковник от Федералната служба за сигурност Александър Литвиненко с цел да бъде обсъден план за физическото отстраняване на Путин.

Литвиненко разказва това на Борис Березовски, който го съветва да се обърне към полицията. Литвиненко написал подробно изложение за срещата и предложението на служителите на спецслужбите на десет страници и в резултат двамата бивши служители на КГБ са арестувани.

През юни 2007 г. съобщения за възможен атентат срещу Путин се появяват в навечерието на неговото посещение в Истанбул за срещата на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. В деня на пристигането на руския лидер в Турция в местните медии се появиха съобщения, че ден преди началото на срещата терористи от "Ал Кайда" са планирали да извършат терористичен акт срещу Путин. Турските служби арестуват петима души за връзки с "Ал Кайда".

На 4 февруари 2014 г. в Одеса е арестуван Адам Осмаев, на когото е повдигнато обвинение в подготовка на атентат срещу Путин. Според Службата за сигурност на Украйна поръчител е бил лидерът на севернокавказките бунтовници Доку Умаров. В момента Осмаев е на свобода, живее в Киев. На 1 юни 2017 г. срещу него самия е извършено покушение, пише Газета.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
8
 
! Отговори
чекист преди 6 години
До kgbИ какво ще промени това. Той се е погрижил за заместници-при това доста по серт от него
10
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скромни са, но вървят в правилната посока - Гинес рекорд по "атентати" по-голям от този на Кастро. В края на крайщата "Гуру`то на путинофилията трябва да влезе като "светец", та поколенията да циврят над мумията.
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам за атентатите срещу Путин, но знам, че почвата е благоприятна за трета световна и за трети щурм над Берлин! Германия се скара със САЩ, с Русия, с Великобритания, само французите все още ги търпят. Където е текло пак ще тече!
8
14
 
21
 
! Отговори
Каназирев преди 6 години
Явно е че кръстоносците от Запада не спят и продължават пъклените си плановесрещу единствения СИЛЕН човек на планетата, който е единствената опора за източното православие и славянството ! В същото време обаче продължават да ни проглушават ушите по медиите със заплахите си за тероризъм, ако някъде из Западна Европа или Америка хванат някой с нож из джобовете на панталона си . . . !?
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Пет опита за атентат срещу Путин"...и накрая убиха Немцов !!!
6
3
 
14
 
! Отговори
u4en преди 6 години
защо ни занимавате с глупости - поръчкови клюкари
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви опити са това?Разбирам да е оцелял след опит, като този на Едуард Шевернадзе!
4
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гнома пак лъже!
3
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой стои зад тези опити за убийство? "Демократичните" наглосаксонци с техните сатанински "ценности", нали?
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Телевизия CBS излъчи част от интервюто на Путин за Оливър Стоун, ..."Пунин е взел интервю от О.Стоун? Бре!? Връзкар.Трудно е да си кадърен днес.
1
28
 
18
 
! Отговори
kgb преди 6 години
Шестият ще е успешен