Богатите живеят по-добре, но и все по-дълго

Социалното осигуряване - много добра сделка за заможните американци
Обновена: 3 юни 2017 22:36 | 3 юни 2017 22:30, Екип на Investor.bg
54
Богатите живеят по-добре, но и все по-дълго
Снимка: Getty Images

Младите хора вече могат да си представят да живеят до 100-годишна възраст благодарение на качественото здравеопазване, пише Bloomberg. Средностатистическата жена в Япония вече живее до 87 години. От друга страна обаче много американци умират все по-млади и по-млади.

На база на данни от последната година обществото на актюерите понижи с шест месеца прогнозата си за продължителността на живота на 65-годишните членове на американското общество. Здравето на американките на средна възраст, които не са от испански произход, се влошава най-бързо.

Според ново проучване резултатът от тези тенденции е по-голяма неравнопоставеност между по-богатите и по-бедните американци. Най-богатите членове на американското общество не само живеят няколко години повече, те също така получават повече финансови облаги благодарение на данъкоплатците.

Тенденциите ще са от изключителна важност, след като новата администрация и Конгресът обмислят да направят промени в системата на социалното осигуряване и здравеопазването. Дори леки промени на пенсионната възраст и формулите за изчисляване на обезщетенията биха имали много различни отражения върху бедните и богатите.

Изследователите, група от 13 видни икономисти и експерти по политиките за здравеопазването, се опитват да изчислят колко дълго американците могат да очакват да живеят въз основа на доходите си. Фокусът на проучването е спечеленото от данъкоплатците в средния период от кариерата им, когато те са на възраст между 41 и 51 години. Използваните данни са от системата на социалното осигуряване.

Резултатите са недвусмислени. През 1980 г. човек на 50-годишна възраст, принадлежащ към най-богатата група от обществото, е можел да очаква да живее с пет години по-дълго от 50-годишен мъж, принадлежащ към групата граждани с най-ниски доходи. До 2010 г. тази разлика е скочила до 12,7 години.

С други думи, най-бедните мъже в САЩ на 50-годишна възраст могат да очакват да живеят малко повече от 76 години, или с шест месеца по-малко от предното поколение. Същевременно най-богатите хора на същата възраст би трябвало да живеят 89 години, което е със 7 години повече от поколението на родителите им.

Проучването се съсредоточава върху мъжете, тъй като данните за жените не са толкова надеждни. През последните 40 години жените са навлезли в работната сила и това може да изкриви резултатите, тъй като по-ранните поколения жени са имали по-ниски доходи, но по-висок социално-икономически статут в обществото. Експертите все още не са подготвени да изведат конкретни данни за жените, но смятат, че при жените се очакват подобни, ако не и по-големи изменения спрямо мъжете, позовавайки се на по-ранен анализ.

Един от важните изводи от 13-годишната пропаст в очакваната продължителност на живота е, че социалното осигуряване и здравеопазването се превръщат в много по-добра сделка за заможните американци.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богат неозначава здрав и щастлив , а крадлив, поне така е при нас
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
закона на джунглата все още е валиден,но сега би следвало да се нарича - закона на икономиката,абсолютно същото е само думичката е различна,по-силния(богатия)оцелява и взима всичко,унищожавайки по-слабия(бедния)взимайки неговото.А иначе казват,че много сме се развили от *** насам,и пазарната икономика(джунгла)била най-добрата система
43
0
 
8
 
! Отговори
33 преди 6 години
Ами така е,защото богатите са по-силните видове-умни,успяващи да накарат другите да работят за тях.Ползуват по-добро здравеопазване,почиват в хубави курорти.Те в България се наричат бизнесмени,работодатели,спонсори...,които организират производство и дават работа на простите ,глупавите и мързеливите.Трябва само да им благодарим!Да живеят богаташите в страната на глупаците,които 30 години вече ги избират,за да ги ограбват!
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До презрял 45Здравето върви с богатството.А богатството е ЗАПЗЕНА ТЕРИТОРИЯ за умните!
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата идва не от богатството а от ума.Богатите са богати защото са по-умни.За това и живеят по-дълго.Плебса е *** и гласува за Трумпети и Тикви.
40
1
 
14
 
! Отговори
презрял преди 6 години
Не искам богатство , искам здраве. Когато парите са самоцел ,удоволствието от дребните неща чезне.Пари трябват за ежедневните нужди и до тук,защото милионите не биха спасили от рак например.Така ,че умерено с финансовите мераци.
39
0
 
4
 
! Отговори
t03i anali3 преди 6 години
e edna g0lqma pr0st0tiq
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ще да са и милиардери карат лукс колите си по счупените пътища, заключват се по два пъти като излизат от дома.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А как е в България? Дълголетие, детска смъртност, ракови заболявания, стоматологичен статус и.т.н.
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те революциите са за това-за да има равенство между класите.
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С други думи:богатите са вредни за човечеството като всички *** на този свят, вредни са и за планетата Земя.
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги съм възприемала духовността като ненужен придатък към живота ми.Днес се замислих:Все пак, онези хора с благо излъчване, които сякаш ти дават "пауза" от гладиаторските битки в живота ти, може би са на прав път?Размисълът ми взе две посоки:Човек е по-богат с духовно съпреживяване на живота идали паразитирането върху живота на другите-това, което умеят богатите, е полезно за някого?
33
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3800 лева доход месечно без да работя. Никак не е зле за страна като България.
32
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Внука на Боко Тиквата е милиардер още преди да се роди. Дъщеря му е в Щатите с откраднатите от българския народ милиарди.
31
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A синът на Нинова защо учи в САЩ при лошите капиталисти а не го прати да учи в комунистическа Масква?
30
0
 
15
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
И Фъстъкова ли е учила много?Тя има две кооперации с апартаменти за около 10,000,000 в Манастирски ливади?Брей,герберската върхушка се състои от милионери нагоре и това значе само,че много са слушкали в час и са си яли филията с мас по заръка на шеф Борисов.
29
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко Борисов ни прави богати и ни строи пътища по които да караме новите си скъпи коли. Затова го преизбиране.
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократ Тарикатче:Много сам си добре. Защото гласувах за ГЕРБ
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При демокрацията който е трикратен си е добре. Зле са само селото и те и некадърниците от БСП.
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При комунизма работех за 150ле заплата. При демокрацията не ми се налага да работя и съм много много богат. Според вас при кой строй съм по добре, но а?