Официално: Черна гора вече е 29-ят член на НАТО

Премиерът Маркович: За нас това означава стабилност
45
Официално: Черна гора вече е 29-ят член на НАТО
Снимка: БТА

Черна гора официално бе обявена за 29-та членка на НАТО, след като черногорска делегация предаде документите за ратификация на Северноатлантическия договор на американския заместник-държавен секретар Томас Шанън на церемония в Държавния департамент на САЩ, съобщи черногорската телевизия РТЦГ.

Приемайки документите, Шанън каза, че Черна гора е направила трудни реформи, за да стане членка на алианса. Той отбеляза, че и досега страната е била надежден партньор в мисиите на НАТО и че сама е избрала своя път, макар че е била подложена на натиск отвън.

Документите бяха предадени от черногорския външен министър Сърджан Дарманович.

Премиерът Душко Маркович каза, че днешният ден е велика дата за Черна гора "сто години, след като е била изтрита от политическата карта на Европа, и 11 години от връщането на независимостта й". Той каза, че членството в НАТО означава за страната постоянна стабилност и възможност за прогрес.

Маркович благодари на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за постоянната подкрепа за членството на Черна гора в алианса и посочи, че с днешния прием на Черна гора НАТО показва, че вратите на организацията са отворени.

Столтенберг от своя страна каза, че от днес Черна гора сяда на масата на НАТО с равни права и това ще допринесе за стабилността на целия регион.

В края на своето обръщение Столтенберг каза "Добре дошла, Черна гора" на черногорски език.
На 7 юни за пръв път черногорското знаме ще бъде издигнато официално пред централата на НАТО в Брюксел в присъствието на черногорския президент Филип Вуянович.

По същото време знамето на Черна гора ще бъде издигнато и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и в обединеното командване по трансформациите в Норфолк. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия пък кога са съществували на картата като самостоятелна държава, че ги били заличили преди 100 години. Пълни небивалици.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бях доста учуден да прочета,че черногорците имат възстание за освобождение от сърбите през 20-те години на миналият век-т.н Великденско вузстание,което е било.жестоко потушено.Май и тяхното присъединяване към Югославия не е било доброволно, с отношенията с братовчедите им сърби не са били само цветя и рози.
7
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската атинатовска дъга Македония, Черна гора, Сърбия се срути. Още един голям неуспех за Русия на Балканите и един голям успех на балканските народи срещу руския империализъм.
6
0
 
23
 
! Отговори
Страбон преди 6 години
"Не знаят сега какво ги чака...."Бе сега вече знаят. След като предотвратиха опита за проруски преврат.Така или иначе средната заплата в Черна гора е 515 евро, а в Сърбия 400 евро.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я не мога да разбера бай Доню Тръмбов как можа да избута човек който се казва Душко такъв кротък човечец?
4
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То голямата работа че държава колкото една голяма нива, станала поредния васал на американците...
3
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знаят сега какво ги чака....
2
19
 
14
 
! Отговори
ХА, ХА преди 6 години
Още пушечно месо за терористите и за американските операции по света.
1
18
 
14
 
! Отговори
цъцъцъ преди 6 години
Завалиите...