Путин към САЩ: Не ни учете как да живеем!

Руските власти се готвят за антикорупционните протести на 12 юни
5 юни 2017 09:45, Елка Василева
109
Путин към САЩ: Не ни учете как да живеем!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин помоли САЩ да престанат да поучават Русия по темата за корупцията, пише руското онлайн издание Republic. В интервюто си за предаването на телевизия Ен Би Си "Неделя вечер с Мегин Кели" Путин отговори и на въпрос за корупцията в Русия и за положението на журналистите, които критикуват властта.

"Защо смятате, че имате право да ни задавате подобни въпроси и то постоянно, да ни поучавате и да ни учите как да живеем?" - каза Путин, цитиран в материала по сайта на Кремъл.

Той заяви, че Русия е готова да се вслушва в думите на партньорите си, ако техните оценки "се правят доброжелателно", с оглед създаване на "контакти, единна атмосфера" и в името на общи ценности.

Русия се развива по "демократичен път", в страната текат вътрешнополитически борби, правят се опозиционни митинги - "хората имат право да изразяват гледната си точка", каза Путин. Но уточни, че ако гражданите нарушават закона, изразявайки своето гледище, органите на реда "се стараят да въведат ред".

Руските власти също се готвят за антикорупционните протести, насрочени за 12 юни в над 200 града от опозиционера Алексей Навални, пише "Независимая газета", цитиран от Би Би Си.

Телевизията показа разследване, според което Навални получава пари от бившия петролен магнат Михаил Ходорковски - критик на Кремъл, живеещ в изгнание.

В южния град Новоросийск бе пребит и арестуван за 5 денонощия активист, дошъл да подаде заявка за митинг, изброява вестникът.

Последният случай поражда въпрос какъв ефект искат да постигнат властите. Ако в този град бе разрешен митинг, нито една федерална медия не би писала за това, а участниците щяха да са най-много няколкостотин. Сега обаче за проблемите с митинга там знаят и федералният център, и всички интернет медии. Ситуацията в Новоросийск и целия Краснодарски край е само един от примерите, в които властите и техни приближени силно на практика правят реклама на Навални.

Според политолога Николай Миронов антикорупционните усилия на Навални "не са платформа на голям политик, а риалити шоу". "Щом му забранят нещо, това прави впечатление на широките маси, а вниманието на интелигенцията и средната класа се отвлича по този начин чрез Навални от по-глобалните проблеми. Може би точно това е целта", обяснява той.

Голямата аудитория все още не схваща за какво точно се бори Навални. И държавното ръководство не вижда в неговите привърженици организирана маса, способна да свали властта в Русия и да заеме мястото й, добавя експертът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОРУПЦИЯТА Е РАЗНОВИДНОСТ НА ТЕРОРА. ИДВА ОТ ОРИЕНТА. МАЛКО РАБОТИШ И ЖИВЕЕШ КАТО ЗАПАДНЯК.В РУСИЯ НАВЛИЗА ЧРЕЗ РУСКИНИТЕ И ХОРИЗОНТАЛНАТА КОЛОБОРАЦИЯ С ИСЛЯМИСТИТЕ 8 И ДЪРЖАВНОТО УСТРОЙСТВО. ЛИПСА НА ПАЗАРНИ МЕХАНИЗМИ.
24
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Готов е - за мавзолея !
23
2
 
11
 
! Отговори
не са готови още.. преди 6 години
Путин така ги е подковал в интервюто за NBC, че дни наред "репортерите" ще цитират само отделни словосъчетания от изказванията му и ще преразказват със техни думи "какво е искал да каже"...смех голем! до резил!
22
13
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Защо да не попитаме и за Клонка Давидова, като говорим за демокрация и толерантност... Или как GM съществува в пазарни условия...
21
9
 
8
 
! Отговори
Путин преди 6 години
Не ме учете кого и как да премахвам! По-скоро аз бих ви научил!
20
1
 
24
 
! Отговори
Жужи преди 6 години
Какво е това "демокрация"?
19
1
 
4
 
! Отговори
Пак ли? преди 6 години
Това новина ли е или кйор-фишек от информационната войана?Щото ако беше новина нямаше да е полит-оцветено и закавичено мислая си!( ние тия похвати си ги спомняме от желязната завеса! Нищо не се е променило от тогава освен господарите...)
18
18
 
18
 
! Отговори
Прав е! преди 6 години
200 годишен сбирщайн дава акъл на хилядолетници - нагло е!
17
9
 
13
 
! Отговори
Путин преди 6 години
Гледай ги ти, какви са нахални. Задават ми въпроси без предварително да съм ги одобрил. Утре ще ми зададат въпрос и къде си държа парите!
16
14
 
21
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Азиатско-монголоидна *** ! 10% в Москва и с-П. крадат като за световно и бягат на запад - 90% крепостни !
15
15
 
12
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До чудомирНе ми се прави на Лъжлив Съби... Все по-малко остават лидерите и народите, които живеят в тръпка 12 месеца за да научат за напредъка на демокрацията им от доклада на американския Конгрес. Свиквайте, времето ви отминава!
14
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия се развива по "демократичен път"...?(откога)
13
16
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Ето поредния западен клоун си бръкнал в дупката и развял знамето с дъгата - бил различен, трябвало да му се възхитим... само лагери за вас смрадлива напаст!
12
17
 
18
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Гледам, Тръмп и подпукал основния ортак на Шорош, катарския емир!!! Скоро ще ви секнат париците....
11
21
 
21
 
! Отговори
чудомир преди 6 години
Руснаците не иска никой да ги учи как да се борят с корупцията,как да се борят с мафията която ограбва населението за да си купува яхти и отбори,как да се спазват правата на човека,как да работят.Руснаците искат да си пият водката,да почиват по курорти,да продават петрол,а западняка да работи,да мисли,да спазва закона,да изобретява технологии,машини и лекарства.Абе нещо като в мюсулманските държави,ние ще лежим,пушим наргелета,продаваме петрол,а вие работете.Ами не става тавариш.
10
16
 
24
 
! Отговори
Ето 9 е примелр преди 6 години
за интелектуалният багаж на путинофилите! Някъде, колкото на амебите.
9
28
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук гнома е напълно прав! Никой не трябва да ги учи руснаците как да живеят особено с този цар. Питам обаче, защо той се меси непрекъснато във вътрешните работи на България?
8
26
 
25
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Ех, джудженце, джудженцее...как ти се клати стола. Интересното е, дали веднага ще увисне на бесилото на Червивия площад или след време:)
7
27
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соростутките отворили тор браузър и шляпат минуси по поръчка. Много скоро Белене ще отвори врато за вас пенделчета недни
6
22
 
23
 
! Отговори
Пена преди 6 години
Пyтлeр вече съжалава, че вдигна данъците върху водката. Пияния руснак не протестира!