Путин към САЩ: Не ни учете как да живеем!

Руските власти се готвят за антикорупционните протести на 12 юни
5 юни 2017 09:45, Елка Василева
109
Путин към САЩ: Не ни учете как да живеем!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин помоли САЩ да престанат да поучават Русия по темата за корупцията, пише руското онлайн издание Republic. В интервюто си за предаването на телевизия Ен Би Си "Неделя вечер с Мегин Кели" Путин отговори и на въпрос за корупцията в Русия и за положението на журналистите, които критикуват властта.

"Защо смятате, че имате право да ни задавате подобни въпроси и то постоянно, да ни поучавате и да ни учите как да живеем?" - каза Путин, цитиран в материала по сайта на Кремъл.

Той заяви, че Русия е готова да се вслушва в думите на партньорите си, ако техните оценки "се правят доброжелателно", с оглед създаване на "контакти, единна атмосфера" и в името на общи ценности.

Русия се развива по "демократичен път", в страната текат вътрешнополитически борби, правят се опозиционни митинги - "хората имат право да изразяват гледната си точка", каза Путин. Но уточни, че ако гражданите нарушават закона, изразявайки своето гледище, органите на реда "се стараят да въведат ред".

Руските власти също се готвят за антикорупционните протести, насрочени за 12 юни в над 200 града от опозиционера Алексей Навални, пише "Независимая газета", цитиран от Би Би Си.

Телевизията показа разследване, според което Навални получава пари от бившия петролен магнат Михаил Ходорковски - критик на Кремъл, живеещ в изгнание.

В южния град Новоросийск бе пребит и арестуван за 5 денонощия активист, дошъл да подаде заявка за митинг, изброява вестникът.

Последният случай поражда въпрос какъв ефект искат да постигнат властите. Ако в този град бе разрешен митинг, нито една федерална медия не би писала за това, а участниците щяха да са най-много няколкостотин. Сега обаче за проблемите с митинга там знаят и федералният център, и всички интернет медии. Ситуацията в Новоросийск и целия Краснодарски край е само един от примерите, в които властите и техни приближени силно на практика правят реклама на Навални.

Според политолога Николай Миронов антикорупционните усилия на Навални "не са платформа на голям политик, а риалити шоу". "Щом му забранят нещо, това прави впечатление на широките маси, а вниманието на интелигенцията и средната класа се отвлича по този начин чрез Навални от по-глобалните проблеми. Може би точно това е целта", обяснява той.

Голямата аудитория все още не схваща за какво точно се бори Навални. И държавното ръководство не вижда в неговите привърженици организирана маса, способна да свали властта в Русия и да заеме мястото й, добавя експертът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
15
 
22
 
! Отговори
пена преди 6 години
*** вече съжалава, че вдигна данъците върху водката. Пияния руснак не протестира!
4
23
 
25
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Козяците нервно цъкат минуси!
3
41
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям държавник е Путин! В много отношения Русия е по-свободна страна от Америка. Хората свободно правят протести, стига да бъдат в рамките на закона. А в Америка при протест бият зверски гражданите, а полицаи стрелят по цивилни все едно играят компютърна игра.. цензурата в Америка е голяма заради политкоректността. Гейовете и малцинствата са с по-големи права от средностатистическия бял американец, който си плаща данъците. Един гей в Америка може да те съди за всичко защото е гей.
2
21
 
15
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Асен Генов вече си накупил разни бои, с фактура на адреса на Козяк и ще защити правото на либераста да поучава останалите!
1
4
 
15
 
! Отговори
Ivan преди 6 години
Театър.Всичко е лъжа измама.