150 са вече загиналите при терористичния акт в Кабул

Това е най-смъртоносният атентат там от свалянето на талибаните през 2001 г.
Обновена: 6 юни 2017 10:42 | 6 юни 2017 10:42, Елка Василева
10
150 са вече загиналите при терористичния акт в Кабул
Снимка: архив, Reuters

Броят на убитите при атентата с камион-бомба в дипломатическия квартал на Кабул надхвърли 150 души, съобщи президентът на Афганистан Ашраф Гани при откриването на международна мирна конференция в афганистанската столица, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Над 150 невинни синове и дъщери на Афганистан бяха убити, а над 300 ранени са приети в болница с изгаряния и ампутирани крайници", заяви Гани.

Всички убити са афганистанци. Това е най-смъртоносният атентат в Кабул от свалянето на талибаните през 2001 г.

Още по темата

"Ние не бяхме единствените мишени, цялата дипломатическа общност бе мишена на това нападение", заяви Гани пред събралите се на конференцията чуждестранни дипломати.

Той специално отдаде почит на 13-те полицаи, които спрели камиона при опита му да влезе в силно охраняваната зона и били убити при експлозията му.

Никой не е поел отговорност за този атентат, при който беше засегнато и българското посолство – по сградата бяха нанесени материални щети.

Афганистанският президент отново покани талибаните на мирни преговори и заяви, че това е последната им възможност да се откажат от продължаващия от 16 години техен бунт и да се присъединят към политическия процес, предаде Асошиейтед прес.

Досегашните опити за мирни преговори се провалиха. Талибаните отказват да преговарят с правителството, докато всички чуждестранни войски не напуснат страната и все още се самоопределят като правителство в изгнание, разгневявайки властите в Кабул, отбелязва АП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Кабултероистичен акт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
2001 година американците се похвалиха че са победили талибаните, които преди това пък "съвсем небрежно" бяха въоръжили.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Загиналите са няколко пъти повече от тези в Лондон, Манчестър, Брюксел, взети заедно. Защо хуманният Запад не плаче и за тези хора? А те са бели, арийци, хора! Двуличие, лейдис енд джентълменс. Това ли е вашата човещина и справедливост?!Мир на душите на невинно загиналите!
5
0
 
7
 
! Отговори
м..да преди 6 години
16 години протест!!....За да оцелее този протест толкова време,вероятно е подкрепян от месните жители. И искането им е- да се изтеглят чуждите войски от страната-справедливо ми изглежда.
4
0
 
8
 
! Отговори
Реално погледнато преди 6 години
Експортната демокрация върви с тия екстри.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Борбата за мир",за която непрекъснато изпращаме войски,по всички краища на Света,иска жертви!Ние изпращаме "омиротворители" с оръжие при тях,а те ни изпращат джихадисти-самоубийци при нас.Както се казва,кипи тотална "борба за мир",в резултат на което,не остана мирно място по Света!Стана така,че всички невинни,са виновни,а единствените виновни,ционистите,клечат на сянка в тишината и само подклаждат огъня,на който се пекат глупаците.Глупаците са всички "гои",а гои са всички извън "богоизб
2
1
 
8
 
! Отговори
Псевдолиберал преди 6 години
Не ни интересува! Няма концерт - няма и ЖИСУЙ!
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой създаде, обучи и въоръжи талибаните?