Черна гора в НАТО – Русия заплаши с ответни мерки

"В политиката, както и във физиката, всяко действие има противодействие"
6 юни 2017 09:37, Елка Василева
393
Черна гора в НАТО – Русия заплаши с ответни мерки
Снимка: БТА

Русия заплаши с ответни мерки след присъединяването на Черна гора към НАТО, предаде Ройтерс.

Вчера бившата югославска република официално стана 29-ият член на Алианса.

"В светлината на враждебния курс, избран от черногорските власти, руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки на реципрочна основа", реагира руското министерство на външните работи в изявление. То се аргументира, че "в политиката, както и във физиката, всяко действие има противодействие".

Черна гора носи "пълната отговорност", след като се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу Русия през 2014 г., подчерта руското външно министерство.

Още по темата

Някога Русия бе ключов съюзник и водещ инвеститор в Черна гора. Отношенията между двете славянски православни страни обаче се влошиха, откакто бившата югославска република кандидатства за членство в НАТО - организация, създадена през 1949 г. като антисъветски съюз.

През октомври черногорските власти обвиниха Русия в заговор за ликвидиране на тогавашния премиер Мило Джуканович и довеждане на власт на проруската опозиция. Кремъл отхвърли тези твърдения като абсурдни.

Във Вашингтон заместник-държавният секретар на САЩ Томас Шанън похвали Черна гора, че е "упражнила суверенното си право да избере своите собствени съюзи, дори и изправена пред съгласуван чуждестранен натиск".

След церемонията в американската столица, на която бившата югославска република бе обявена за 29-ия, най-нов член на НАТО, нейният премиер Душко Маркович бе приет в Белия дом от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, но не и от президента Доналд Тръмп. Маркович каза на Пенс, че Черна гора е планирала да увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от брутния вътрешен продукт - целевото равнище на Алианса - до 2024 г.

Вицепрезидентът на САЩ изрази сила подкрепа за евроатлантическите аспирации на страните от Западните Балкани. "Всички държави трябва да са свободни да избират своите съюзници без намеса от трети страни", подчерта Пенс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още по темата: натоЧерна горарусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко живо бяга от руското влияние, само нашите червени каскети промитаци мечтаят България да скъса с Европа, НАТО и да се върнем в руска орбита.
317
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствения проблем пред НАТО ще бъде, че няма да има кой да подпише договора за пълната и безусловна капитулация на Русия. Путин и шайката му или ще бъдат линчувани от самите руснаци или ще бъдат избягали в Северна Корея. След капитулацията ще има лустрация на чекистките кадри и десетгодишен период на депутинизация, за да стане Русия отново нормална държава.
316
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вова, закуси с шамари л'алангле, донесени директно от Република Черна Гора ;)Да ти е вкусно!Чакай сръбските шамари пане ;)
315
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев Смешния кво каза по въпроса ?Нали на всяко нещо прави глупави коментари ...
314
4
 
11
 
! Отговори
Почему бе ?! преди 6 години
Мистър Путин, como estas ?Що ви набиха шамарите от Черна гора ?Защото се пробвахте да убиете Президента им, нали ?Защото искахте да ги поробите, нали?Почивайте си в Крим и оставете хората на мира, алкохолици сибирски.Най-добре да си почиваш в Мавзолея, дребен ;)
313
0
 
4
 
! Отговори
К.Н. преди 6 години
Я,двуглав орел! И то оригиналния!И в НАТО!
312
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В един пост - три правописни грешки.Ставаш за руски ***, там не подбират много. Ако и не искаш много пари, примерно едни 500 лева - ти си техният човек.
311
8
 
1
 
! Отговори
ПОСТ (прост) преди 6 години
Критерий за кибер войн с кодово название "зелен ***" щото се плаща в зелено:1. IQ под 60! Най добре -40.2. Да си като смървчето Хевти. (роден хейтър)3. За всичко да са ти виновни руснаците4. ДА не четеш други новини5. Редовно да посещаваш курса по мозъчни промивки6. Да преписваш сборника в чата независимо има ли смисъл или не!Успех!
310
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мути Меркел на връщане от Москва да вземе със себе си германския агент Ленин, който нанесе безмерни страдания и проблеми на Русия, чийто последици са видими и до днес. Проклетият Четвърти Райх ще падне също както Проклетият Трети Райх и проклетията Втори Райх!
309
0
 
0
 
! Отговори
ТАЙ-На преди 6 години
Опа длъжностната характерисика на кибер войник на НАТО се оказа секретна и я изтриха:(Или връзката (дето не може и написа името) и дето храни тролите със статии -менте също е тайна?Желаещ, не се отчайвай - пак ще ги пуснем!
308
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Русия заплаши с ответни мерки след присъединяването на Черна гора към НАТО, предаде Ройтерс."А НАТО защо се страхува?
307
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И понеже Черна гора няма да усили НАТО, троловете на масква са я налазили тая статия като въшки - войнишки дюшек
306
0
 
2
 
! Отговори
Страхил преди 6 години
До написалия "... натовците напълниха гащите..."Еми като ги е страх защо приеха Монте негро ?Май тебе те е страх ...
305
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия и Северна Корея !Единствените държави в света които тъпо и упорито продължават да се кланят на мумии.Зомбита или живите мъртви все едно.
304
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фесовете и потурите ги свалихме още Възраждането, но ти няма как да знаеш това, все пак руската учебна програма не предвижда българска история :)
303
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Могъщата армия на Черна Гора ще усили неимоверно НАТО. Два танка (единия е за ремонт обаче) и една гаубица (прясно пребоядисана при това) не са за подценяване!
302
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какво може да даде Русия на Черна Гора ? Сигурност и независимост ли ? та то Русия беше против независимоста на Черна гора. По-висок жизнен сатандарт ли ? та то стандарта в Черна Гора е 2-пъти по-високк от този в Москва:)Какво може да даде Русия на Черна гора, нищо, абсолютно нищо, освен да ги върнат отново на подчинение на Белград, което хич не се харесва на черногорците
301
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 319.... затова във ЕС сме само на хартия...Щом русофилите сте само на хартия:"Чемодан,вокзал, Россия!....
300
1
 
10
 
! Отговори
ответ преди 6 години
Черна гора - космическа заплаха за Федерацията!
299
6
 
1
 
! Отговори
иван преди 6 години
Горките те , после даже няма да могат да се отдумват като нас , че сме кандидатствали за член без да знаем , а после без армия няма на къде , те направиха избор когато можеха да не го правят !!!!