Офанзива за превземане на Ракка – тръгна подкрепяната от САЩ коалиция

Настъплението е започнало днес, боевете ще са ожесточени
Обновена: 6 юни 2017 12:51 | 6 юни 2017 12:48, Елка Василева
31
Офанзива за превземане на Ракка – тръгна подкрепяната от САЩ коалиция
Снимка: архив, Reuters

Подкрепяната от САЩ въоръжена коалиция Сирийски демократични сили (СДС) обяви, че е започнала окончателната офанзива за превземане на град Ракка, фактическата столица на "Ислямска държава" в Сирия.

Началото на настъплението е било дадено с атаки срещу града от изток, запад и север.

Говорителят на СДС Талал Сило каза, че настъплението е започнало днес и че боевете ще са "ожесточени, защото Даеш ще се бие до смърт, за да защити така наречената си столица".

През 2014 г. "Ислямска държава" отне града от бунтовническите групировки в Сирия и го използваше за планиране на атаки срещу Запада.

"Коалицията (международната коалиция, водена от САЩ) има голяма роля за успеха на операциите. Освен военните самолети има и нейни сили, които действат рамо до рамо със СДС", заяви Сило.

Сирийският център за наблюдение на човешките права - базирана във Великобритания организация, по-рано съобщи, че СДС днес са атакували източните покрайнини на Ракка, както и военна база в северните.

Още по темата

Кюрдските милиции "Сили за защита на народа", които са част от СДС, заявиха пред репортери на Ройтерс в събота, че офанзивата срещу Ракка се очаква да започне до няколко дни.

"Започна днес на зазоряване", каза директорът на действащия в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман. "Те са достигнали града, но все още не са влезли в нито една сграда."

Атаката срещу квартал "Ал Машлаб" и базата на 17-та дивизия, на около 1 км от центъра на града, е била предшествана от ожесточени въздушни удари през изминалата нощ, посочи организацията.

През ноември СДС започнаха да обкръжават Ракка с подкрепата на водената от САЩ коалиция, действаща срещу "Ислямска държава" и в Ирак, където групировката е пред разгром в Мосул.

Миналия вторник САЩ съобщиха, че са започнали да раздават оръжие на кюрдските милиции Сили за защита на народа, за да подпомогнат превземането на Ракка. Това действие на Вашингтон е част от план, който предизвика гнева на съюзничката от НАТО Турция. Анкара има опасения, свързани с растящото кюрдско влияние в Сирия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: офанзиваСирияРакка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
7
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
До анонимен 5 ;Няма такива изрази като цивилно население.Колкото жертви трябват ,толкова ще дадат ! При тях ставаш цивилен само като сриеш калашника под полата и като махнеш забрадката.По-голямата част от населението в Рака симпатизират на ИДИЛ и не е защото "така трябва"
7
4
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Подкрепяната от САЩ въоръжена коалиция Сирийски демократични сили (СДС) обяви, че е започнала окончателната офанзива за превземане на град Ракка, фактическата столица на "Ислямска държава" в Сирия. СДС е на всеки километър,ту червено,ту синьо,ту западно-терористично....
6
7
 
15
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Няма начин САЩ да не се намеси..и да не подкрепи ,,добрите'' ислямисти. Новината ще е когато Турция-членка ( при това добре въоръжена) на НАТО се сбие с НАТО..
5
4
 
20
 
! Отговори
zeus преди 6 години
САЩ оказват стабилна въздушна подкрепа, в бомбардировките над Ракка се се включили дори B-52, с една дума бомбен килим от неуправляеми бомби. За това какво се случва с цивилното население западните медии мълчат...
4
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено коалиция начело със САЩ може да победи създадената от Русия ислямска държава.
3
1
 
16
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Както е тръгнало 2017 ще е края на Ислямска кочинка! Крайно време беше. Да ги изпърлят до крак тия животни. Никаква милост. Но тепърва ще имат проблеми Филипините и Тайланд
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А где Россия?
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СДС? тези са някакъв сирийски вариант на нашите талибани, които разсипаха България! Горко й на Сирия ако вземат властта!