Майката на атентатор от Лондон бридж: Срам ме е да го жаля!

Тя подкрепя решението на имамите да не погребат сина й
7 юни 2017 22:00,
26
Майката на атентатор от Лондон бридж: Срам ме е да го жаля!
Стотици хора оставиха цветя на мястото на атаката, която отне живота на 7 души Снимка: Reuters

Невъзможно е да кажа каквото и да било, което да има смисъл, казва Валерия Колина Кадижа, майката на един от атентаторите от Лондон бридж Юсуф Загба.

Валерия по рождение е от Италия, но е преминала към исляма. Носи воал и говори тихо с група журналисти, дошли да я интервюират в тихия й дом във Фаняно, Италия.

Още по темата

Светлините са загасени и щорите са спуснати. В коридора има лавица с книги, включително на Хемингуей и Джордж Бърнард Шоу. В дневната има документ, който почита паметта на роднина, служил във Втората световна война и се е бил срещу нацистите. Няма семейни снимки по стените.

"От 2016 г. има проблеми със сина ми - фактът, че беше спрян на летището в Болоня", спомня си майката. Преди година властите са го спрели - Юсуф е летял към Истанбул с желание да отиде в Сирия.

"Той ми казваше: "Ела, мамо, нека отидем да живеем в Сирия. Там имат чист ислям!", разказва Валерия пред BBC.

"Казах му: "Да не си луд? Нямам никакво намерения да отида в Сирия с теб или с някой друг". Добре съм си у дома!", настояла Валерия.

След като бил спрян на летището в Болоня през март 2016 г., полицията в Италия почнала да следи сина на Валерия. Властите споделили информацията с чуждестранните тайни служби, включително британските.

Но 22-годишният италианец с марокански корени не загубил правото си да пътува в чужбина. След инцидента на болонското летище майката на Юсуф го предупредила: "Трябва да бъдеш перфектен! Не може да гледаш странни неща в интернет или да се срещаш със странни хора", споделя Валерия.

След това обаче заминал за Лондон. Там си намерил работа в ислямски новинарски канал. Тя обаче се притеснявала, защото синът й започнал да изглежда омърлушен.

"Пошегувах се с него: "Мможеш ли да ми изпратиш снимка, на която се усмихваш повече?", помолила майка му.

За последно говорили два дни преди атаката: "Беше много мило обаждане. Говорихме нормално".

След като чула за атаката на Лондон бридж, тя се опитала да се свърже с Юсуф, но не успяла. Пратила негов приятел да го потърси в дома му в Лондон.

"В този момент си мислех, че синът ми се притеснява да не би полицията да се опита да го свърже с атаката. Мислех си, че се крие", разказва жената.

Във вторник обаче властите дошли до дома й, за да я информират, че нейният син е един от атентаторите.

Сега тя мисли за семействата на жертвите на сина й: "Мога да разбера моята трагедия. Но дори нямам кураж да сравня моята болка с техните. Сякаш се срамувам да кажа: "Аз също съм майка, аз също страдам".

И подкрепя решението, което стотици имами във Великобритания взеха, а именно - да не извършат погребалната церемония за нейния син.

"Разбирам, че е правилно и сме длъжни в този момент да отпратим този силен сигнал. Имаме нужда от този сигнал", отсича Валерия.

Тя се разграничава от действията на сина си: "Това е нещо ужасно. Не трябваше да се случва и никога повече не трябва да се случва. И ще направя каквото мога, за да го предотвратя. Имаме нужда от повече образование за младите хора".

И екипите, дошли до дома й, я оставят. Сама, размишляваща в тъмното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Mimi преди 6 години
Filmi ot starite lenti ... daaaa Napravo ti povqrvaxme !!!!
18
4
 
4
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Тая хич да не ми лицемерничи. Ако и се отдаде възможност и на нея и тя би избила 20-30 невинни в името на откачената си религия.
17
3
 
4
 
! Отговори
OR преди 6 години
До Анонимен хах *** се скрии с твоите религии нейде у лево... Всякакъв вид вярващи са спънка за прогреса. Това в 21ви век да имаш невидими приятели е признак на ментална нестабилност. Вижда се и сред терористите, но се забелязва и в твоя коментар. Религия на дявола било... глупи религия на човека е, те всичките са измислени от хора, за да контролират масите от хора, *** неуки екземпляри като тебе виждат ангели дяволи и тем подобни тъпотии.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв бридж, бре кухари?? Мястото е London Bridge, бриджът е нещо съвсем друго...!!
15
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро разговарях с българин живеещ във Франция. Разказа, че белите живеят в стрес от всякаква арабска и черна и((змет. Правителството не позволява лоша дума да се казва за тях. Всичките им гадости се покриват. Арабите са най-гадните, особено тези от Северна Африка. Човека ми каза, слизам в Люлин и няма нито един черен или араб. В метрото също, бели хора. Ходя спокойно. Явно се налага да се търпят тези у,,роди което унищожава Франция. Вмомента се води яростна антируска кампания, отвличат внимание
14
14
 
33
 
! Отговори
ИВО преди 6 години
КАКВОТО И ДА ГОВОРЯТ БЛИЗКИТЕ НА АТЕНТАТОРИТЕ ЗА МЕН Е ЛЪЖА.ТРЯБВА ДА ГИ ПОДВЕЖДАТ ПОД ОТГОВОРНОС, РАВНОСИЛНО КАТО АТЕНТАТОРА , МАЙКИ,БАЩИ,БРАТЯ,СЕСТРИ ,СЪД И ЗАТВОР . ДА ЛЕЖЪТ ВМЕСТО ТЯХ.ТОГАВА ЩЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ МАЛКО ДАЛИ ДА СЕ ВЗРИВЯВАТ.СЕГА МОЖЕ ДА ГОВОРЯТ МНОГО РАБОТИ.ЕСТЕСТВЕНО НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ И ДА КАЖЕ -ДА СИНЪ МИ ПОСТЪПИ СУПЕР
13
15
 
14
 
! Отговори
men преди 6 години
бребебребре че и кризисна стринка му намериха на фалшименто атентатора от фалшименто атентатчето.... кризисни сценки батенца от биг брадър и ко. така сме тернирани че смао ни показват две картинки и четат някакъв лошо скалъпен текст и ние като овца рупаме рупаме...
12
32
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не забравяйте че един от първите терористични ислямистки актове в Европа беше извършен в България - Гара Буново - взривен влак , вагона с Майки и Деца ....Това.н. атентат на гара Буново си е разработка на ДС. Чисто българска работа.Жертвите тежат на съвестта им.
11
12
 
34
 
! Отговори
помацу преди 6 години
до :Не може Атентата на гара Буново е етнически атентат в него няма нищо религиозно.Ами света Неделя...там какъв е почерка религиозен,етнически или политически?Както се вижда убийците нямат етнос и религия.
10
18
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалка история!! Европейка, отгледала в отробата си това ислямско псе! Тя няма да го жали, няма и нея да жалят, нито народ, нито баща и майка. Срам и позор е да приемеш религията на дявола! А историята на тази религия знаем добре ... заблудени християни, кривнали от правият път през 7 век!
9
25
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НЕ МОЖЕНе забравяй че най кървавият атентат в Европа е направен в България през 1925г от набожния православен клисар на църквата Света Неделя в София.. Това значи ли че трябва да ревизиране православието?
8
15
 
48
 
! Отговори
НЕ МОЖЕ преди 6 години
Исляма трябва да се ревизира , и това трябва да дойде от Имамите и Ходжите .Не забравяйте че един от първите терористични ислямистки актове в Европа беше извършен в България - Гара Буново - взривен влак , вагона с Майки и Деца .
7
6
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да беше го предала на полицията вместо да се правиш на срамежлива. Откакто Израел започна да прогонва роднините на атентаторите извън Израел и да им конфискува имуществото роднините майки бащи братя и сестри се надпреварват да съобщят за намеренията на евентуалните терористи на полицията.
6
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Тоя така или иначе сега го праскат без вазелин в ада.Закво му е опело така или иначе тъпкачите не разбират човешки език.
5
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това,че имамите са отказали да ги погребват,е едно добро начало!Но има и далеч по добри практики за такива убийци на мирни хора...
4
59
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки човек заслужава да бъде опят.Като се замислиш, по време на война, колко хора невинни са били избивани...и нищо!Сталин е избил милиони и се води даже национален герой
3
17
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Долу коментиращите *** явно нямат деца. Нормално е жената като майка да осъжда деянието и в същото време да скърби за детето си.
2
48
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво да го жали, тя се гордее с него като си отидат журналята и отива да прави бомба със която да се взриви някъде. Tипично за исляма Меркел и либерастите на съд.
1
35
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъже за да предизвика съчувствие.Естествено ако каже "на мама момчето гордост голяма" може и някой да я думне за отмъщение напълно заслужено между другото тя играе театърът на "добрият ислям".Когато Англия стане със значителни части мюсюлманско население такива като нея ще се сочат за светици.Циркът едва започва...Жалко за невинноте които ще умрат в бъдеще убити от е такива дяволи и отрочетата им.Целта е зомбираните овце до последно да циврят с палачите си.Това е толкоз просто и логично