Британците гласуват на важен вот преди преговорите за Brexit

Проучвания дават между 1% и 12% преднина на торите
8 юни 2017 09:07, Елка Василева
7
Британците гласуват на важен вот преди преговорите за Brexit
Снимка: Reuters

Британците гласуват днес на предсрочни парламентарни избори, които министър-председателката Тереза Мей свика с надеждата да увеличи мнозинството на своята Консервативна партия и да засили позициите си в предстоящите преговори за Brexit. Около 30 милиона избиратели от 65-милионна Великобритания ще гласуват за общо 3303 кандидати за 650-те места в Камарата на общините.

Часове преди началото на изборите четири социологически допитвания дават преднина между 1 и 12 процентни пункта на консерваторите на Тереза Мей пред лейбъристите, предаде Ройтерс.

Британските парламентарни избори са в един тур и който кандидат получи най-много гласове в даден избирателен район, независимо колко процента, става негов представител в националния парламент в Лондон.

Тази система като цяло облагодетелства големите партии. През 2015 г. консерваторите спечелиха само 37 процента от гласовете и въпреки това получиха абсолютно мнозинство в парламента. Деснопопулистката партия ЮКИП спечели близо 13 процента от гласовете, но получи само едно депутатско място.

Малките партии обаче могат също да извлекат ползи от системата "победителят получава всичко", стига да са силни в даден регион. Пример за това е Шотландската национална партия. През 2015 г. тя нямаше кандидати нито в Англия, нито в Уелс, нито в Северна Ирландия, но спечели в 56 от общо 59 избирателни района в Шотландия. Въпреки че получи по-малко от 5 процента от гласовете на национално ниво, със своите 56 места тя стана третата по сила партия в парламента.
Гласуването ще започне в 7 часа и ще приключи в 22 часа местно време, когато се очакват и първите прогнозни резултати.

Мей свика тези избори три години преди края на мандата на досегашния парламент и по-малко от година, откакто дойде на власт след референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Начело на сондажите, консерваторите на Мей са привърженици на т.нар. "твърд Brexit", в който британците няма да правят отстъпки пред европейските си партньори. Те искат най-вече да ограничат имиграцията на острова от страните от ЕС.

Лейбъристите на Джереми Корбин, на второ място в социологическите проучвания, не са срещу Brexit, но искат да избегнат влизането в стълкновение с Брюксел и да запазят възможно най-тесни връзки с 27-те.

Шотландската национална партия планира референдум за независимост на Шотландия и оставане в ЕС след Брекзита.

Проевропейските либерални демократи обещаха нов референдум за Brexit, след като условията по излизането на кралството бъдат договорени, така че в най-лошия случай избирателите да могат да гласуват за оставане в ЕС.

Освен Brexit-а основни проблеми, които доминираха в предизборната кампания, бяха имиграцията, здравеопазването, социалните грижи и сигурността в страна, която е още в шок след атентатите в Лондон и Манчестър.

Мей имаше мнозинство от 17 места в досегашната Камара на общините и се надява след изборите то да нарасне до 50-80 места, за да й бъдат развързани ръцете в преговорите с ЕС, чието начало ще се даде в седмицата, започваща на 19 юни.

Но преднината на торите в социологическите проучвания се стопи и политолози смятат, че Мей може да не постигне тази цел, пише БТА.

При този сценарий ще се наложи консерваторите да си търсят коалиционен партньор или да съставят правителство на малцинството. И в двата случая обаче ще започнат преговорите с 27-те с отслабени позиции. При липса на абсолютно мнозинство на теория може да бъде съставена управляваща коалиция дори без участието на партията на Тереза Мей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Великобританияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно преди половин час говорих с приятел в Лондон. За съжаление англичаните са изключително т.. и и никак не е преувеличено да се нарекат овце. Знаете ли, защо ще гласуват за Мей. Защото другите щели да гласуват! Това не е шега. Глътнах си граматиката като чух. Същото беше и с Brexit, въобще не знаеха това животно ли е, човек ли е. След като се информираха какво е това, започнаха с вайкането:Ние не знаехме,наистина ли е това, бяхме подведени, не ни обясниха, не ни информираха.....
6
0
 
3
 
! Отговори
Знаем ги тия! преди 6 години
<!>Какъвто и да е резултата - руските хакери ще са виновни!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като стана въпрос за наглосаксонци и този сайт, се сетих:- Мианма!
4
1
 
4
 
! Отговори
гой преди 6 години
ще гласувам за корбин той е само четвърт евреин
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Насила хубост не става BG поговорка.На простия хитрец акъл се не дава.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за какво я показват тая катo че ли нещо умно има да каже, овцееее.И как се веселят и си правят селфита, а народа им долу го колят.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам чувството, че тези преговори за Брексит все започват и все предстоят и все са там някъде зад ъгъла.