Какви геополитически интереси се завихрят около Катар?

Турция също търси място под слънцето в Близкия Изток
8 юни 2017 21:23, Екип на Bloomberg
39
Какви геополитически интереси се завихрят около Катар?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в Близкия изток в момента е много сложна - очертава се сунитски блок срещу шиитски блок, макар че Катар с също сунитска държава, но тя играе в момента заедно с Иран, защото споделят общо газово поле. Това каза писателят и историк Ибрахим Карахасан-Чънар в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Вероятно подтекстът в евентуалното настаняване на турски войски е Ердоган да потърси също място под слънцето в Близкия Изток, защото подкрепата на САЩ за Саудитска Арабия е очевидна".

Турция и Иран по традиция имат не дотам добри отношения, макар и добре балансирани. Ще видим доколко Ердоган ще се намеси. Катар се опитва да се еманципира, каза гостът.

"Не можем да кажем, че Катар е един образец в арабския свят, въпреки предимствата. Например от 1970 година там не е имало избори, забранени са политическите партии, поддържа определени групировки".

Трябва ли, когато говорим за САЩ и Европа те да се слагат в един файтон? Какви ще бъдат бъдещите действия на САЩ по отношение на конфликта? Може ли да потърси Катар съдействието на САЩ? Ще успее ли Тръмп да успее да помири Катар с останалите арабски държави? Как ще се отразят тези конфликти на войната в Сирия?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Ребус преди 6 години
Това Катар е като отговора на детски въпрос:"Коя е тази държава в Европа, дето е като гадна дихателна болест?"Я сега вие кажете:Кой е този квартал в София, дето е като гадно домашно насекомо? :)
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕрдоГанкеее, имаш видимост само до върха на носа си. Вземи едно огледало и погледни зад себе си. Ще видиш ЧПАТИЯ С ДВЕТЕ ЦИСТЕРНИ! )))))))))))
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Като си помисля, може и на две! Мраморно и Егейско са им излишни..."Ела ги вземи де:-) :-) :-)
8
1
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Сащ каза на Турция да не влиза в Сирия...Да Тя послуша и си седна:-) :-) :-) Сащ каза на Турция, Ние създадохме и подкрепяме PYD...Да Тя послуша и си седна:-) :-) :-) Сащ казаха Катар подкрепя терористи и техните кучета направиуа амбарго на Катар...Да и Турция послуша и си седна:-) :-) :-) Ганкааа само вие можете да си седнешшш:-) :-) :-) :-) Не си мисли, че всеки е като Вас!
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саудитска Арабия е една от малкото държави, които пррследват собствените си интереси, а не тези на САЩ или на Русия.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти май не разбра какво точно оръжие закупи СА от Тръмп? Бенгалски огньове, пиратки и гръцки огън?
5
3
 
1
 
! Отговори
ТУРЦИЯ НА ТРИ МОРЕТА преди 6 години
Като си помисля, може и на две! Мраморно и Егейско са им излишни...
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами аре да се бият де, какво чакат? Сунити срещу шиити, яка 10-годишна война, а победителят ще получи правото да направи кавал на Доналд Тръмп!
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция най- вероятно ще седне на най- дългото и дебелото, което стърчи. То може да принадлежи на някой благороден саудит. Но когато атовете се ритат, магартата трябва да бятат далеч, а не да им се навират под копитата.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ще видим доколко Ердоган ще се намеси."Доколкото трябва...Знаете ли, Катар и Турция от кога са съюзници...Ердоган като беше отишъл в Катар беше постещнат с думите...Добре сте дошли в дома си!Иран защо дойде да се посъветва с Турция...знаете ли:-) :-) :-) :-) :-) Вие бг експертите сте голяма работа:-) :-) :-) кога ще експертизирате България?
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катар е на американски, славянската дума си е Пневмония.