Какви геополитически интереси се завихрят около Катар?

Турция също търси място под слънцето в Близкия Изток
8 юни 2017 21:23, Екип на Bloomberg
39
Какви геополитически интереси се завихрят около Катар?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в Близкия изток в момента е много сложна - очертава се сунитски блок срещу шиитски блок, макар че Катар с също сунитска държава, но тя играе в момента заедно с Иран, защото споделят общо газово поле. Това каза писателят и историк Ибрахим Карахасан-Чънар в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Вероятно подтекстът в евентуалното настаняване на турски войски е Ердоган да потърси също място под слънцето в Близкия Изток, защото подкрепата на САЩ за Саудитска Арабия е очевидна".

Турция и Иран по традиция имат не дотам добри отношения, макар и добре балансирани. Ще видим доколко Ердоган ще се намеси. Катар се опитва да се еманципира, каза гостът.

"Не можем да кажем, че Катар е един образец в арабския свят, въпреки предимствата. Например от 1970 година там не е имало избори, забранени са политическите партии, поддържа определени групировки".

Трябва ли, когато говорим за САЩ и Европа те да се слагат в един файтон? Какви ще бъдат бъдещите действия на САЩ по отношение на конфликта? Може ли да потърси Катар съдействието на САЩ? Ще успее ли Тръмп да успее да помири Катар с останалите арабски държави? Как ще се отразят тези конфликти на войната в Сирия?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмпии даде старт на конфликта
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катарския емир отказа поканата на Тръмпииии:-) :-) :-), но разговаря с Путин по телефона. Този факт показва еднозначно, че притиснатите власимащи все по-често се обръщат за помощ към справедливата Русия. Еднополюсният свят се разпадна с гръм и трясък.
29
0
 
6
 
! Отговори
100% TURK преди 6 години
В арабския свят ще има един голям трус , ама много голям !Не случайно и Тръмп ги посети . Предупреди ги за нещо което не им хареса . Този път май и големите пари няма да им помогнат на Шейховете !
28
1
 
3
 
! Отговори
До 100%TURK преди 6 години
Michael Rubin стария служител на Пентагон :-) видяли преди 2 месеца какъв твит е написал на турски...между другото не му е първия твит на турски:-) :-) :-) Виж го и ще разбереш...защо Катар!
27
1
 
2
 
! Отговори
До 100%TURK преди 6 години
Незмнам дали ще разбетеш какво искам да ти кажа...Катар си пати, не заради това, че УЖ е " помагал" на терористи, а, че е с ...
26
1
 
2
 
! Отговори
100% TURK преди 6 години
Гледам , много са се насъбрали експертите по въпроса , и без да питам не мога :Как може гигант като СА , да бъде заплашван от малкия Катар ? Шейховете купуват оръжие за 350 милиарда долара от янките ,а в същото време най голямата американска военна база в БИ , се намира пак в Катар ! Къде е логиката ?
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Люде, сънародници, колкото повече време минава, тплкова повече се убеждавам че "арабската пролет " е една гросмайсторски изиграна партия шах, в която производителите на оръжие(няма да назовавам) печелят повече от всички възможни търговии- петрол, наркотици и биткойнти ;).Проницателността, че племена които воюват от век и Веков без "усмирител"-диктатор ще воюват дълго и печелившо е меко казано Висш пилотаж!
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фащ, ингилизи, ционисти, европейци...чудете се как да създадете бъркотия...сега Катар...е нее този път няма да мине номера...Турция е с Катар...Мястото на Катар е на отделно място от другите араби:-) и това е така още от Османско време. " Каквото и да стане не позволявайте турците и арабите да бъдат заедно. Защото нашия интерес е тези двете да не са заедно!" William Churchill...
23
2
 
5
 
! Отговори
Сеирджия преди 6 години
До 2023,24Надай са кyре на пияни жени!
22
5
 
8
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Ето затова всъщност се води войната в Сирия. Американците искат да доставят газ от Катар на единствения реален плащач наблизо - Европа. А руснаците искат да си държат монопола на доставките в Европа и затова крепят Асад, който пък им е обещал, че американска тръба през Сирия нема да мине до Турция. Разбира се винаги има алтернатива тръбата да мине през независим Кюрдистан и затова Ердоган беснее. Аве бизнес.
21
3
 
7
 
! Отговори
2023 преди 6 години
До ТУРЦИЯ НА ТРИ МОРЕТАТурция и без това са на три морета, даже 4Сега обаче дойде време средиземно море да стане вътрешен гьол
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ЩО МИ СЕ СТРУВА ЧЕ КАТАР ше получи малко" демокрация " по американски ... демек ше се раздели с някой суверен фонд или газово поле ...."Този път малко трудно...Турция 5000 войници, след него и Пакистан каза че е с Катар и че праща войници...Фас направи амбарго на държавите, които направиха Амбарго на Катар затвори въздушното пространство! Катарския емир отказа поканата на Тръмпииии:-) :-) :-)
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха ха Катарския емир е отказал поканата на Тръмпи в белия им дом:-) :-) :-) :-) :-) :-)
18
4
 
6
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
ЩО МИ СЕ СТРУВА ЧЕ КАТАР ше получи малко" демокрация " по американски ... демек ше се раздели с някой суверен фонд или газово поле ....
17
2
 
6
 
! Отговори
на лов за патици преди 6 години
горкото катарче, накачулиха го отвсякъде "враговете и приятелите", но пак си правят сметките без кръчмаря
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Каква кръв бе, половината Истамбул са българи и гърци, а другата половина са кюрди.":-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) даааа така е:-) :-) :-) :-) :-) :-) Истанбул е български виалет:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кой е този квартал в София, дето е като гадно домашно насекомо? :)"В кой квартал се намира Парламента Ви...не познавам добре София:-) :-)
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква кръв бе, половината Истамбул са българи и гърци, а другата половина са кюрди.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До 3Кой ще си седне, я пак? Тва да не е България.Турция никога не е слушала и сядала...Тя е "лошото" момче на Фащ, ЕС и ционистите! Така трябва и да бъде! Кръвта вода не става!
12
9
 
7
 
! Отговори
Deutschland преди 6 години
Германия е велика, Еврото - стабилно. Някакви пясъчни неггри и бензиноколонки от третия свят не ме интересуват :))) И онзи мустакат анадолски ислямист много да внимава да не изнерви Дойчо, че ще има ляв и десен ъперкът хихии