Норвежки съд: Човешките права на Брайвик не се нарушават

Масовият убиец ще сезира Европейския съд по правата на човека
8 юни 2017 20:40, Елка Василева
31
Норвежки съд: Човешките права на Брайвик не се нарушават
Андерш Брайвик. Снимка: Reuters

Норвежкият Върховен съд отхвърли обжалване на масовия убиец Андерш Брайвик, в което той претендира, че поставянето му в изолация в затвора нарушава човешките му права.

Съдът посочи, че не намира основания за заключение, различно от обявеното през януари от друга апелативна инстанция.

Още по темата

Брайвик, който излежава 21-годишна присъда за убийството на 77 души през 2011 г., твърди, че изолацията му е нанесла дълбоки вреди и дори е затвърдила неонацистките му убеждения, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналата година норвежкото правителство обжалва решение на съд от по-ниска инстанция, според което изолацията на Брайвик в затвора нарушава правата му.

Осъденият твърди също, че честото му цялостно обискиране и фактът, че често е бил с белезници в началото на изпълнението на присъдата му, също са нарушение на човешките му права.

Адвокатът на Брайвик - Йойстайн Сторвик, заяви, че клиентът му ще сезира възможно най-бързо Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Бяхме подготвени, че жалбата ни пред норвежките съдилища ще бъде отхвърлена, каза той, цитиран от Франс прес, след огласяването на решението на Върховния съд.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за Брайвик!Той беше прав!