Стремежът на ЕС да създаде евроармия тревожи Москва

Руско издание: Тя обаче едва ли ще е голяма заплаха за Русия
9 юни 2017 09:23, Елка Василева
162
Стремежът на ЕС да създаде евроармия тревожи Москва
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз има готовност да създаде собствена армия, пише "Независимая газета" в заглавие на статия за предстоящата днес в Прага международна конференция, посветена на въпроса за сигурността.

На нея страните членки ще разгледат три сценария за по-нататъшно сътрудничество в сигурността и отбраната. Предвижда се военна интеграция в различна степен, но всички варианти включват формиране на европейски фонд за отбрана в размер на близо 5,5 милиарда евро годишно, също и на бойни подразделения с общи командни структури, посочва вестникът.

Той се позовава на представената по-рано Бяла книга на Европейската комисия за бъдещето на Европа и на решенията, взети от европейските министри на отбраната в Брюксел през май.

Още по темата

Идеята за формиране на европейска армия добива реални черти. Според върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини общността до месеци ще създаде и развърне реални бойни подразделения като "инструменти за бързо реагиране", чието засилване бе регламентирано от документ, приет на министерския форум в Брюксел.

Тези бойни части обаче няма да се финансират от европейския фонд за отбрана и средства за тях ще се търсят тепърва. ЕС едва ли ще може бързо да формира миротворчески и други бойни части от бъдещата евроармия.

Но очерталият се стремеж към това не може да не тревожи Русия, изтъква изданието.

Военният експерт Юрий Неткачев смята, че бойните структури на ЕС едва ли ще са голяма заплаха за Русия, освен ако действат съвместно с НАТО. "Защото европейските страни вдигнаха бюджетите си за отбрана, значително увеличавайки бойния потенциал на алианса", казва аналитикът.

Стремежът на ЕС към по-голяма самостоятелност в отбраната се дължи главно на други фактори, а не на Русия, твърди обаче Иля Харламов, наблюдател на радио "Спутник". "Европа страда в далеч по-голяма степен от вносния и домораслия тероризъм, също и от масовия наплив на бежанци от Близкия изток и Северна Африка", пояснява той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: армияРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брех тая Москва всеки ден все нови и нови тревоги. Оня ден Черна Тора влезе в НАТО, вчера в Украйна гласуваха закон за влизане в НАТО а сега и ново 25 ЕС армия под носа на Русия. Кога ще свършат тия постоянни тревоги?
52
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 56Абе те *** само икономически съюзи създават пък все скъсани ходят.Абе, къде е БРИКС?
51
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единия съсед на Русия,Китай е с двойнно по голям военен бюджет от руския.Другия съсед Северна Корея всяка седмица изстрелва балистични ракети.А проблема на Русия е че Чернагора влиза в НАТО.
50
12
 
5
 
! Отговори
gadev преди 6 години
Европа си прави армия, НАТО се разширява - а едно джудже си гризе ноктите, друго не му остана
49
10
 
5
 
! Отговори
Гневен българин преди 6 години
Има за какво да се тревожи Москва.Ако се съберат чисто математически брутните вътрешни продукти на всички държави от ЕС се получава много сериозна цифра.ЕС може да създаде супермодерна обединена армия.
48
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС не може да си върже връзките на обувките, армия тръгнали да правят.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20 милиарда са платени за климатиците в Афганистан и Ирак на година за армията.Това надхвърля бюджета на НАСА.
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
900 бази по света на издръжка на военния бюджет на САЩ.Остаряло мислене че като опашат света,ще са господарите на Русия.Преди 30г.това е било фактор.Сега е разход и проблем.
45
8
 
2
 
! Отговори
ТРЕЗВОМИСЛЕЩ преди 6 години
Никой няма намерение да заплашва Русия ... това е само претекст ... а и САЩ и Европа трябва да дадат някой долар на Русия защото я използват за плашило и така само обогатяват оръжейният си бизнес !!! Нали има нато за какво е тази армия ? Ако ще е специално срещу тероризма със сигурност трябва да поканят и Русия ... точно Русия ще е полезна за това .... !!! така хем вълка сит хем агнето цяло.
44
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво като разгърнат противоракетен щит;)Това не е ИСО на Рейгън която е много по ефикасна.Но не успяха да го реализират.Знаеш ли какво представлява ПРО?Това не е комарник който улавя всичко.
43
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Московското джудже ще получи удар.
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново плач откъм изток :)
41
3
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
Евроармията е необходима за да защитим Русия от Китай.
40
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да го кажем по-простичко, за да е разбираемо за матряла, т.е. за кутевската ***....гаврата с руската кочиня е тотална! Нека да се разгърне противоръкетния щит в Европа и Южна Корея пък нека да не се притесняват в Москва :)))))
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да бъде издигната стена и буферна санитарна зона между руската *** и цивилизования свят. А на братята украинци да бъде предоставено ново въоръжение!
38
0
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименАко приемем Калашника за руска разработка.
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато Русия се е вторачила в Европа и НАТО,*** и от към Китай все повече се разголва.
36
7
 
5
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Русия едва ли много се е притеснила. По скоро се подсмихва на идеята с обща армия ЕС да се пази от вътрешния терор.И тук е ясно,че военно промишления комплекс ще намаже. Повече поръчки-еха И идеята за обща финансова банкова система ,също е добре дошла за тези които отговарят за оръжейните доставки-финансирането на поръчките идва от там.Всъщост едни и същи хора въртят тия далавери.Разбира се и политиците и медиите играят по с.вир.ката им -като важно е да се развява името на някакъв враг т.е Русия
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроармия! Ко? Не!
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗнаещЕ,въпреки "десетилетното си изоставане" Калашника все още е най прозаваното стрелково оръжие по света, а това дето се вижда на снимката предизвика с качеството си грандиозен скандал,защото цевите се деформирали при продължителна стрелба.