Стремежът на ЕС да създаде евроармия тревожи Москва

Руско издание: Тя обаче едва ли ще е голяма заплаха за Русия
9 юни 2017 09:23, Елка Василева
162
Стремежът на ЕС да създаде евроармия тревожи Москва
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз има готовност да създаде собствена армия, пише "Независимая газета" в заглавие на статия за предстоящата днес в Прага международна конференция, посветена на въпроса за сигурността.

На нея страните членки ще разгледат три сценария за по-нататъшно сътрудничество в сигурността и отбраната. Предвижда се военна интеграция в различна степен, но всички варианти включват формиране на европейски фонд за отбрана в размер на близо 5,5 милиарда евро годишно, също и на бойни подразделения с общи командни структури, посочва вестникът.

Той се позовава на представената по-рано Бяла книга на Европейската комисия за бъдещето на Европа и на решенията, взети от европейските министри на отбраната в Брюксел през май.

Още по темата

Идеята за формиране на европейска армия добива реални черти. Според върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини общността до месеци ще създаде и развърне реални бойни подразделения като "инструменти за бързо реагиране", чието засилване бе регламентирано от документ, приет на министерския форум в Брюксел.

Тези бойни части обаче няма да се финансират от европейския фонд за отбрана и средства за тях ще се търсят тепърва. ЕС едва ли ще може бързо да формира миротворчески и други бойни части от бъдещата евроармия.

Но очерталият се стремеж към това не може да не тревожи Русия, изтъква изданието.

Военният експерт Юрий Неткачев смята, че бойните структури на ЕС едва ли ще са голяма заплаха за Русия, освен ако действат съвместно с НАТО. "Защото европейските страни вдигнаха бюджетите си за отбрана, значително увеличавайки бойния потенциал на алианса", казва аналитикът.

Стремежът на ЕС към по-голяма самостоятелност в отбраната се дължи главно на други фактори, а не на Русия, твърди обаче Иля Харламов, наблюдател на радио "Спутник". "Европа страда в далеч по-голяма степен от вносния и домораслия тероризъм, също и от масовия наплив на бежанци от Близкия изток и Северна Африка", пояснява той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: армиярусияес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Eвроармия - една добра новина
32
5
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Ей сега си го преместих заради руските тревоги.Буферни независими държави с Русия и обща европейска армия по границите на съюза, наборна служба във всички страни членки, за да се поддържа военната подготовка, така трябва да бъде !
31
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре е руската *** да се притеснява, че и след 100 години няма да достигне средния БВП на ЕС.
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по отвратителни същества от доброволните роби на руските крепостници!
29
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС отдавна вече се намира с единия си крак в гроба.
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим не е руски от 3 години. Той винаги си е бил руски. Както и Одеса. Одеса и сега е руска. Само е временно окупирана от някаква ***, която руснаците още не са изтрепали само от някакви безпредметни хуманитерни причини.
27
1
 
3
 
! Отговори
нежен мъж преди 6 години
на този етап жена ми не ми е нужна, нека да тежи на леглото на съдеда, след разпада на легалото му жена ми ще премине отново към мен заедно с чаршафите.
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голодомора бил идвал и Русия щяля да умре от глад... Тея в момента бият всякакви рекорди по селскостопанска продукция... Изнасят повече зърнени храни от всички, дори и то САЩ. За половин година си направиха ЕКОЛОГИЧНО птицевъдство дето може да храни не само тях, ами и арабския свят и Европа. За 2 години увеличиха 2 пъти едрия рогат ***. Ами, сигурно ще умрат от глад. Ама ще са последни ;)
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски вече три години, но нежните души в Брюксел още ги боли.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна никога няма да бъде член нито на ЕС мито на НАТО. На 15 декември 2016 лидерите на страните-членки на ЕС приеха решение, според което Украйна няма да може нито сега, нито в бъдеще да стане пълноправен член на ЕС. Тя няма да може да разчита на предоставянето на гаранции за своята сигурност или на получаването на военна помощ от ЕС. Освен това гражданите на Украйна няма да имат право на свободно движение и работа на територията на страните от ЕС.
23
4
 
4
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До Анонимендо 19 Всъщност в Европа на никой не му пука за Крим и много добре знаят,че си е руски!Нито пък им трябва Украйна.Обаче няма как да откажат на САЩ да участват във войната срещу Русия и на практика се превръщат в US-заложници.Създаването на европейска армия е много добре за Европа,Русия и целия свят.Еманципирането от САЩ ще подобри многократно сигурността на Европа!Дори да приемем,че Русия е враг,то страните от ЕС имат достатъчно ресурс да се защитят от нея,без да слугуват на Америка.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двегодишно дете умря от глад в Ловеч. Детето е починало на прага на болницата в областния център. Системно недохранване и лошо отглеждане е била причината за смъpтта момченцето според съдебния лекар.
21
7
 
5
 
! Отговори
Баба Ванга преди 6 години
През 2020 година ще бъде открит първия граничен пункт на украино-китайската граница.
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е конструкция която е изпразнена от съдържание.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия се бие до целиу свет и со ООН!.ОНА Е ВЕЛИКА АКО ЧЕ Е НАРОДА Е БЕДЕН
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Триполовите не спират да реват за Крим. Но Крим е руски. Факт.
17
5
 
4
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 6 години
Някакъв рашизоид постоянно ***, че Крим бил руски, но не казва, че само *** и шепа мapгинални държавици признават това.
16
5
 
5
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 6 години
Курбан се прави от агне а Армия от мъже...а не от триполови с меки китки...ако мобилизират арабските мигранти по може да направят Армия...то май замисъла е такъв...
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като 17 милиона разсърдени британци се оттласнаха от любимия ЕС, а Хилъри загуби от някакъв си оранжев клоун, за когото, както очакваха, трябвало да гласуват само говедата, привържениците на празното бърборене и от двете страни на Атлантика окончателно си загубиха ума и се оказаха на крачка от полудяване.
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много звучен шамар им отпука Путин с Крим. Крим е руски вече 3 години, а меките китки още вият на умряло за Крим - хе хе хе