Юнкер иска да преговаря с Русия за строящия се "Северен поток" 2

ЕК притеснена, че подводните газопроводи са извън контрола на ЕС
10 юни 2017 10:16,
162
Юнкер иска да преговаря с Русия за строящия се "Северен поток" 2
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия поиска да й бъде разрешено да преговаря с Русия за строящия се газопровод „Северен поток“ 2, който трябва от 2020 г. да удвои вноса на руска газ към Германия.
 
Държавите членки трябва да решат дали да допуснат такива преговори и да определят мандата на Комисията. Според хората на Жан-Клод Юнгер преговорите трябва да засегнат подводната част на тръбата и единствената входна точка на газопровода на германския бряг, които не са под европейска юрисдикция.
 
Според т.нар. Трети енергиен пакет, който определя условията за изграждане на енергийна инфраструктура в ЕС, европейското право важи само върху съоръжения, намиращи се на европейска територия.
 
„Има законов пропуск, отнасящ се до частта от „Северен поток“ 2, която се намира извън европейската суша и за входната точка“, обясни служител на Комисията.
 
Пропускът създавал правна несигурност, която Еврокомисията иска да изчисти и да ангажира руснаците да прилагат същите условия и за подводната част, която е над 1200 км, каквито важат на сушата. Става дума за това как ще се гарантира недискриминационен достъп на други оператори, освен на собствениците, до тръбата, как ще се определят таксите за преноса и ползването, как ще бъде отделен транзитът от доставката на газ, както и как ще се осигури прозрачност за работата на газопровода. Всички тези въпроси са регламентирани за наземната част, но не и за тази, минаваща под Балтийско море.
 
За да получи разрешение за преговорите, Юнкер трябва да вземе одобрение от поне 21 държави членки, сред които да е Германия, тъй като за това е нужно подсилено квалифицирано мнозинство.
 
Ако бъдат допуснати такива преговори, това ще е прецедент за ЕС, който може да се използва и за други сходни проекти.
 
На 3 юни Министерството на енергетиката съобщи, че министър Теменужка Петрова  и шефът на „Газпром“ Алексей Милер са подписали в Москва Пътна карта, с която се ангажират да проучат „развитието на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС“.
 
Русия вече обяви, че няма да поднови договора си за пренос на газ през Украйна след изтичането му в края на 2019 г. и България и други държави от Централна и Източна Европа, които се снабдяват от „Газпром“, трябва да търсят алтернативи, включително по дъното на Черно море.
 
Европейската комисия смята, че „Северен поток“ 2 не съответства на европейската политика за разнообразяване на източниците и трасетата за доставка на газ, която цели намаляване на зависимостта от Русия. Комисията намира, че „съществуващата и добре функционираща газопреносна структура е достатъчна да осигури енергийните нужди на Европа“.
 
„Строителството на „Южен поток“ 2 ще застраши съществуващите транспортни пътища, особено през Украйна“, се казва в мотивите за започване на преговори с Москва.
 
 Преди седмица шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск писа на Юнкер с негативно мнение за „Северен поток“ 2 и с настояване да се направи така, че тръбата да отговаря на европейските законови изисквания.
 
„Северен поток“ 2 ще бъде един от най-дългите подводни газопроводи в света. Завършването на строителството му е планирано за края на 2019 г. „Газпром“ е собственик на половината от компанията „Северен поток“ 2, която изпълнява проекта. Останалите акции се поделят между: E.ON (10%), OMV (10%), Shell (10%), Wintershall (10%) и ENGIE(10%). Той ще има капацитет от 55 млрд. куб. м годишно.
 
Плановете на „Газпром“ са да прехвърли транзита на газ за Европа, който минава сега през Украйна, към два нови газопровода – „Северен поток“ 2 и „Турски поток“.
 
В момента Еврокомисията преговаря с „Газпром“ и по споразумение за промяна на условията за внос на газ в България и още 7 страни от Централна и Източна Европа като част от нейно разследване за злоупотреба с монополно положение от руската държавна компания на европейския пазар в тези държави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
92 Смях в залата , кога за последно тези космически технологии са напускали околоземната орбита
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко пето дете в САЩ живее благодарение на купоните за храна които правителството отпуска на бедните американски семейства.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС се оказа голяма тесла. Само мизерия видяхме, за 10 години загубихме от членството над 80 милиарда, а сега ни се изплюха в лицето като ни обявиха за членове второ качество и на втора скорост.
48
6
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
88 Кое и е великото , че е суровинен придатък на Европа ли Свиквай
47
7
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
86 Нито сме братя , нито тази изостанала Империя ще съществува вечно
46
5
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
От 80 , егати глупаците има тук , искат да им се вдига цената на петрола и природния газ . Това русофилистицитеее наистина нямате грам мозък в главата
45
4
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
84 Викам преди това да се потърси сметка порусначените - от потурнаци , порусначени
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
82Писмеността ни е българска. България е великаСкоро може да няма Русия
43
7
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
78 Шистовата революция не позволява на ОПЕК да вдигнат отново петрола. Тя оказва трайно влияние върху цената му . LNG танкери пътуват към Европа и скоро се очаква и Гърция да започне да купува ,а дали и ние зависи от интерконекторите
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извиниете, мога ли да попитам - какво стана с шистовата революция? Пристигна ли вече танкера с шистовата газ от Америка, или?
41
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕК си върши работата както виждате - пречи на няколко отделни фирми да продадат европейския интерес на Путин.Сега ще им сложат такива ограничения, че на кремълския *** свет ше му се извие.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Налива 9 млрд и взимаш по 300 млн на година.След 30 години излизаш на нула и то с много "АКО".Ако има пълно натоварване, ако това, ако онова...През това време плащаш транспортни разходи и лихви по 9-те млрд.
39
4
 
4
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Какво транзитни такси щяло да има от ЮП, я пак, че не разбрахме?
38
10
 
2
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Ще бръснат Путин на сухо, какво сте се разкудкудякали.Макар че в неговия случай това е само фигър уф спиич, защото той е едно кьосаво джудже с женски хормони.А транзитът през Украйна ще спре ама през 2086 година.Путин тогава ще е само лош спомен от миналото.
37
0
 
11
 
! Отговори
Зъб преди 6 години
Кажете за увеличението на заплатите в Румъния с 200 % бее или за тва пуснахте стенограмата ? Никъде не се споменава защо ли?
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е защото управлява ромската партия ГЕРБ.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скапан ЕвросъюзС Путин преговори, на нас забрана.Двойна ограда за 250 000 на км.при Орешарски.Единична за 1 000 000 на км.при Борисов.Мама ви герберска.А няма пари за пенсии.Санирането ви пълен провал.С тези милиарди щяха да купят една ескадрила самолети
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези който са гласували за потурнаците от ГРАБ да пър.дят в буркани и да ги изпращат на Търтела, за да напълни,, Хъбчето,, с газ
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен38..... киевската хунта ,която обяви убииците,Бандера и Шухевич на 1 милион евреи от УССР и Прибалтика, на 200 000 хиляди поляци във Волин, за национални герои на уКРАЙНА . НИМА ТОЙ КАТО ЕВРЕЙН, НЕ Е ВЪЗМУТЕН ОТ ТОВА ?
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само след две години много неща ще се изменят. Ще спрат газа през Украйна и полша. Ние ще купуваме газ от Турция . Турция ще държи кранчето за Югоизточна Европа и ще диктува цените и условията.Заради глупостта да спрем Южен поток.