Нечовешки условия, мизерни заплати... Новите роби на Русия

Работници от КНДР на строителната площадка на стадиона в Петербург
Обновена: 10 юни 2017 22:18 | 10 юни 2017 22:15,
271
Нечовешки условия, мизерни заплати... Новите роби на Русия
Снимка: Архив, Reuters

Много станаха скандалите около стадиона в Санкт Петербург, където ще се проведат решаващите мачове за купата на Конфедерацията през тази година и редица срещи от програмата на Световното първенство по футбол през 2018, на което Русия е домакин. Освен със сроковете за завършване на обекта и разходите, те са свързани също и със съмненията, че фирмите-изпълнители нарушават човешките права на наетите севернокорейски строителни работници, пише "Дойче веле".

ФИФА е открила нарушения

Комисията от инспектори на Световната федерация по футбол ФИФА, която посети Санкт Петербург през септември и ноември миналата година, е открила "убедителни доказателства за присъствие на севернокорейски работници на строителната площадка", пише английският Гардиън, позовавайки се на писмо на президента на ФИФА Джани Инфантино до шефовете на севернокорейската футболна федерация.
"ФИФА решително осъжда ужасяващите трудови условия, при които работят севернокорейски работници в различни страни по света", четем в писмото. В него изрично се посочват нечовешките условия на труд и зачестилите случаи на трудови злополуки, вкл. смъртни случаи на площадката на стадиона в Санкт Петербург. ФИФА е настояла пред главния изпълнител да отстрани всички тези проблеми.

Писмото на Инфантино от 22 май всъщност е отговор на запитвания от страна на футболните федерации на Швеция, Дания, Норвегия и Исландия след публикувано журналистическо разследване на норвежкото списание Josimar. От него става ясно, че главните подизпълнители - "Дальпитерстрой" и Seven Suns са ангажирали най-малко 110 севернокорейски работници. Те са принуждавани да работят от ранни зори до късно вечерта, живеели в контейнери директно на строителната площадка.

Москва отхвърля обвиненията

В отговор на статията на Гардиън, вицепремиерът на руската федерация Виталий Мутко увери, че няма нарушения на трудовото законодателство. "Всички работници са получили заплатите си - съгласно изискванията на ФИФА. Правим проверки за спазването на условията на труд, а резултатите от тях публикуваме редовно. Досега не е имало никакви възражения", заяви Мутко. Той нарече публикациите в медиите "негативна информационна кампания" в навечерието на Световното първенство по футбол.

В документален филм на първа германска телевизия ARD, излъчен на 25 май, генералният директор на организационния комитет "Россия-2018" Алексей Сорокин потвърди, че в изграждането на стадиона в Санкт Петербург действително участват и севернокорейски работници. Според него обаче "условията на труд не са нечовешки".

Проведената през март тази година инспекция от страна на ФИФА установи, че в изграждането на стадиона вече не участват граждани на КНДР. Впрочем главният изпълнител "Метрострой" обяви завършването на строителните работи още в края на декември 2016 година. А в края на март е била приключена и работата по допълнителния договор за дострояване на обекта.

Не е само Санкт Петербург

Подготовката за предстоящите догодина световни финали продължава на пълни обороти и в другите градове-домакини на мачове от програмата на първенството. Журналистите от ARD са установили, че в реконструкцията на московския стадион "Лужники" също са наети работници от КНДР. С един от тях дори успяхме да разговаряме, казва Олга Свириденко от авторския екип на документалния филм. "Той потвърди, че е пристигнал от Северна Корея и работи непрекъснато на този обект в продължение на 21 дена", казва журналистката.

Сорокин от своя страна посочва, че не му е известно другаде, освен в Санкт Петербург, да са ангажирани строителни работници от Северна Корея. Филмът на ARD разказва за нечовешките трудови условия и на стадиона в Ростов на Дон. "Един от работниците разказа пред журналистите, че им бавели заплатите по пет месеца и имали само два почивни дни на месец", казва Свириденко.

През последните години ООН все по-често критикува практиката за наемане на севернокорейски работници. В доклада на специалния докладчик на ООН за правата на човека в КНДР се казва, че "севернокорейските граждани, които работят в чужбина, са в положението на роби", а условията, при които работят, "могат да бъдат приравнени с принудителен труд". Не се спазват нормите за трудова безопасност, работят под надзора на сътрудници на севернокорейските власти и получават мизерни възнаграждения - под 150 долара. От тях държавата прибира между 60 и 90 процента, са установили журналистите.


Президентът на ФИФА Джани Инфантино

В доклада на специалния пълномощник на ООН за правата на човека в КНДР се казва, че "огромното мнозинство от тези работници са наети в Китай и Русия". За "Дойче веле" председателката на Комитета за закрила на трудовите мигранти Светлана Ганнушкина потвърди, че в Русия севернокорейците работят при нечовешки условия. "Това е робски труд", уверява тя. По думите ѝ, севернокорейски граждани, които са успели да избягат от строителните обекти в Русия, са ѝ разказали "чудовищни неща" за условията на труд.

Носят на Пхенян годишно милиарди долари

Общото събрание на ООН гласува резолюция през октомври 2016 година, в която изразява загриженост от експлоатацията на работници от КНДР. А на 30 ноември Русия гласува, заедно с другите постоянни страни-членки на Съвета за сигурност, резолюция за Северна Корея, в която се изразяваше загриженост по повод наемането на севернокорейци на работа в чужбина. Чрез тях Пхенян печели твърда валута, която използва за разработка на ядрената си програма. Според специалния докладчик за Северна Корея, около 50 хиляди севернокорейци работят в чужбина и носят на Пхенян между 1,2 и 2,3 милиарда долара годишно.

Пресцентърът на Организационния комитет "Россия-2018" и ФИФА до този момент не са отговорили на запитване на "Дойче веле" относно обвиненията, че се нарушават правата на севернокорейските работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
3
 
! Отговори
0 преди 6 години
САМО КАТОП ЧУЕШ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ , МОЖЕ ВМЕСТО СМЯХ ДА СЕ ЗАФОРМИ ПОРЕДНИЯТ ГЕЙ ПАРАД.
181
0
 
3
 
! Отговори
хихиххии преди 6 години
тоя мач сме го играли вече .Дума отворена за русия и всичко се повтаря като т.н."проблеми" в Сочи .Митове и вицове се редуват един след друг само и само инфо войната да пробие на спортният фронт и да каже пак колко лоша е русия.Мина олимпиадата в Сочи и нито един спортист или гост от чужина така и не се оплака.Щот няма за какво.Доста по добре и на високо ниво от която и да е западна държава.
180
0
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
В типичен западен стил през 2018 ще бойкотират Световното по футбол заради лошото отношениое към севернокорейците
179
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50 хил. работници носят 2 млрд на година, което прави по 40 хил. годишно. Това как се връзва със заплата от 150? на месец, може само Дойчесере да обясни.
178
0
 
10
 
! Отговори
До шопа преди 6 години
В Коми ходеха млади мъже без образование, предимно от селата- за няколко години като дървосекачи изкарваха да си построят триетажна къща и да си купят нова волга без да чакат, а в Либия ходеха лекари, инженери и медсестриАма това такива като теб, дето не са живяли тогава не го знаят. Важното е надника да върви, нали...
177
0
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 6 години
Получавали по 150 долара на месец ама носели милиарди в Сев. Корея . Те щото спестявали от закуски . На обекта живеели , значи и от квартира спестяват . Но дори и по 2 зърна ориз да ядат на ден пак не излиза сметката с милиардите . Ама това май никой не го интересува . Важна е сензацията .
176
11
 
6
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 6 години
Долу Русия и фашистите в нея!!!
175
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснака е роб по рождение и по душа!Жалко за тоя народ!
174
1
 
11
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Винаги манипулацията се гради около накакъв факт. Обаче ниското образование на тъй наречените журналисти пак ги прецаква. Ако можехте да разделите малкото число 1.2 милиарда на 50000 ще усетите, че са договорени на минимум 2000 долара! Така че, тоз дето вземал 150 малко измислен.
173
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А берачите на ягоди в Англия къде живеят? Пак в контейнери, нали? Важното е Дойче се ре да си изпълни задачата да плюе против Русия.
172
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пфу, западните лицемери се загрижили за правата на севернокорейците...като им налагахте ембарго като умираха от глад през 90-те пак ли бяхте загрижени? Живеели в контейнери- ами в хотел ли да ги настаняглт?
171
1
 
17
 
! Отговори
eg преди 6 години
А като си изкара Е категория и тръгне по пътищата, само ще храни семейството си, нито ще ги вижда, нито ще обръща внимание на жена си и най-вероятно семейството му ще е до тук. Не познавам тираджия със здраво семейство. Жената си иска внимание. Не всичко е пари
170
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BG-ГражданинСтигнахме до Коми, значи! Ти си пълен ***, щом и това ти се зловиди! Ние бяхме единствената страна в света, получила такава златна концесия. Хората се блъскаха, за да отидат да работят там за много парици! Държавата ни печелеше, намалихме сечта на нашите гори. Виж сега каква демократична варварска сеч вилнее из нашите гори и разни негодници станаха милионери! Ама имало пороища, свлачища, давят се хора, сриват се къщи! Карай, пари, пари трябват, повече, по-бързо! Капитализъм!
169
9
 
11
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към ' слава на Русия':В Русия( правилното е РФ) има примерно 14 милиардери и 140 млн мизерстващи в стадо. Когато ти отнемем Българския паспорт и трябва в РФ да живееш в коя група мислиш че ще си?
168
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да дойдат в мините на Ковачки, като не им харесва там...ще избягат обратно в Севера Корея
167
5
 
23
 
! Отговори
Колчо преди 6 години
Замислили се за севернокорейците. България като е член на ЕС защо не кажат тука при какви условия работят хората. Каква експлоатация е от чуждите фирми. А, в Европа българите работят много повече за по-малко пари. Не им влиза в работата какви наемат руснаците. Важно е да е качествено строителството.
166
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вуйчо ми навремето беше строител в Москва- тук като бяха30$ заплатите той взимаше 2500$.трябваха връзки да се уредиш.
165
0
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Боже ама Руснаците Северно Корейци ли са хванали да им работят.За какви нарушени права говорите.Цяло щастие за Северно Корейците че са отишли да работят извън държавата им!!!
164
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Москва средната заплата е 1500 ?, три пъти повече от София. А във видинско едни хора обезвреждаха мини с чукове за 300 лв. на месец, ама дадоха фира.
163
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мизерни, мизерни, ама в кимовия рай е много по мизерно.