Тереза Мей договорила принципно споразумение с юнионистите

Тази подкрепа ще й позволи да управлява
Обновена: 10 юни 2017 23:06 | 10 юни 2017 22:58,
10
Тереза Мей договорила принципно споразумение с юнионистите
Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей е договорила със северноирландската Демократична юнионистка партия принципно споразумение за поддръжка на правителството, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорител на Даунинг стрийт.

Още по темата

Можем да потвърдим, че Демократичната юнионистка партия даде зелена светлина за принципно споразумение по общите положения за подкрепа за консервативното правителство, каза говорителят, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това ще позволи на Тереза Мей да управлява, тъй като на предсрочните избори нейната партия спечели едва 318 места, което е с 12 по-малко от местата, които имаше досега и което е с 8 места по-малко от 326-те, необходими за абсолютно мнозинство. Демократичната юнионистка партия на Арлийн Фостър има 10 места.

Партията се е съгласила да подкрепя правителството на малцинството на Мей на неформална основа в парламента, уточняват агенциите Прес асосиейшън и Асошиейтед прес.

Това означава, че правителството ще има подкрепата при ключови гласувания в парламента, но няма да се сформира официална партньорска коалиция, допълва агенцията.

Същевременно днес Мей назначи нов ръководител на екипа си. Това е бившият депутат от Консервативната партия Гавин Боруъл, предаде ТАСС.

Той заменя тандема Ник Тимъти и Фиона Хил - двама съветници на Тереза Мей, които съвместно заемаха поста. Те подадоха оставки, след като партията на Мей не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента.

По-рано днес няколко хиляди души се събраха в центъра на Лондон на митинг с искане премиерът Тереза Мей да подаде оставка.

Протестиращите се обявиха против съюз на Консервативната партия с Демократичната юнионистка партия (ДЮП).

Организатори на митинга са общественото движение "Дайте отпор на расизма" (Stand Up To Racism) и пацифистката коалиция "Спрете войната" (Stop The War), сред чиито ръководители е лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин. Мнозина от участващите в митинга настояха именно той да поеме премиерския пост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ирландските национални предатели и слуги на Англия ще подкрепят кабинета.
4
4
 
0
 
! Отговори
Тръмп каза преди 6 години
Браво ,като нашия Бойко сключи съюз с консервативни хора.Скоро и Меркел в Германия ще управлява с алтернатива Германия ,за да спасим ЕВРОПА от исляма.Само Франция отива по дяволите ,но какво да се прави.Париж не е Париж,.
3
1
 
5
 
! Отговори
Anon преди 6 години
"Юнионисти"? Това сериозно ли някой го измисли? Които го е написал- журнализма не е за него/ нея...
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опита се да се измъкне,но не успя.
1
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Английски вариант на Кондолиза Райс.