Брюксел вини и съседите за дереджето на Македония

Първата визита на премиера Зоран Заев – в София на 20 и 21 юни
12 юни 2017 17:10,
147
Брюксел вини и съседите за дереджето на Македония
Снимка: Dnes.bg

"Надявам се страните членки да си научили урока и да можем да започнем преговорите за членство на Македония", заяви комисарят за разширяването Йоханес Хан. Според него държавите, които са препятствали интеграцията на Македония по европейския й път, имат отговорност за дестабилизирането на страната.

"Невъзможността на страните членки да разрешат започване на преговорите за членство на Македония през последните 8-9 години, доведе до това, на което бяхме свидетели напоследък. Надявам се да има промяна на мисленето", каза комисарят преди срещата си с новоизбрания президент на Македония Зоран Заев в Брюксел.

Еврокомисията смята, че Скопие вече е преодоляло продължилата 2 години политическа криза и се връща към нормално политическо функциониране.

Хан подчерта, че "съседите трябва да имат особен интерес да допринасят за стабилността и за присъединяването на тази държава, поне в бъдеще към ЕС" и насърчи новото правителство в Скопие да изгради лични контакти с непросредствените си съседи, така че те да не пречат на започване на преговори.

Според него, липсата на перспектива за влизане в ЕС, заради блокирането от Гърция за името и от България заради договора за добросъседство, "допринесе за ситуацията в страната", за която основно отговорни са нейните управници.

По-късно Хан уточни, че не е искал да обвинява никоя конкретна държава, защото разбира, че всяка страна си има национални интереси, но че единствената перспектива за стабилността на Балканите е те да станат част от Европа, за което се изисква единодушие от членките на ЕС.

Хан заяви, че ЕС ще положи всички усилия за намиране на решение за името.

Подобно намерение изрази и македонският премиер Заев. Той не потвърди, но и не отрече медийните съобщения, че Скопие се гласи да подаде молба за влизане в НАТО още тази година под сегашното си име – Бивша югославска република Македония (БРЮМ).

Хан пък определи като "преждевременни" разговорите за това, дали БЮРМ ще задоволи всички еврочленки, така че те да отпушат преговорите с Македония, която е кандидат за ЕС от 2005 г.

Министър-председателят на Македония Зоран Заев, който днес е в Брюксел за срещи с шефовете на ЕС и на НАТО, заяви че веднага ще се заеме с исканите от Еврокомисията реформи и с дружбата със съседите.

Първата му чуждестранна визита в региона ще бъде в София на 20 и 21 юни, а тази седмица външният министър Никола Димитров ще пътува за Атина за срещи с гръцкото правителство. Заев съобщи, че ще разговаря с премиера Бойко Борисов, за "да се уточним как можем да засилим сътрудничеството и да изградим мостове за взаимна помощ".

"Македония е кандидат за ЕС от 2005 г. и вече е крайно време да започне преговори за членство", заяви Заев, показвайки нетърпение страната да тръгне бързо към Европа.

Приемането на Западните Балкани в ЕС е интерес на самия Съюз, защото изборът е между внос на стабилност и износ на нестабилност, добави Хан.

Еврокомисията обеща всяческа помощ на Скопие, включително експерти, които да помогнат за правосъдната реформа, така че резултати да се видят още наесен и Брюксел да вдигне бариерата пред внасяне на предложение за старт на преговорите.
Заев пък каза, че членството в ЕС няма алтернатива и Македония иска да тръгне бързо към Европа.

"Ако имаме успех, той ще е и на властта, и на опозицията, и на гражданското общество", увери премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
15
 
! Отговори
Младши преди 6 години
България е на същото мнение- съседите Гърция,Сърбия,Косово и Албания определено са виновни за проблемите в Македония.
7
1
 
14
 
! Отговори
Румен преди 6 години
На мек ууй вълната му пречи. И с макетата е тъй.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И к'во сега? Всеки българин да си осинови по един македонец и да си го отглежда, та да не ни гълчи Европата.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес Бг. оправете си заглавието няма такава дума "дередже" в Българския език.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хан на гейове и лесбийки е този хан. И е напълно излишен, защото никой не смятат да присъединяват. Освен това няма Скопие-прайд, така, че македонците ще чакат.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има се впредвид Гърция разбира се, но се говори в множествено число без имена за да не се засегнат чувства.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макетата пак ще го набият тоя и ще ходи в Брюксел със спукана глава.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С такъв самовлюбен глу-пак като тиквата начело на държавата какво друго да очакваш.