Брюксел вини и съседите за дереджето на Македония

Първата визита на премиера Зоран Заев – в София на 20 и 21 юни
12 юни 2017 17:10,
147
Брюксел вини и съседите за дереджето на Македония
Снимка: Dnes.bg

"Надявам се страните членки да си научили урока и да можем да започнем преговорите за членство на Македония", заяви комисарят за разширяването Йоханес Хан. Според него държавите, които са препятствали интеграцията на Македония по европейския й път, имат отговорност за дестабилизирането на страната.

"Невъзможността на страните членки да разрешат започване на преговорите за членство на Македония през последните 8-9 години, доведе до това, на което бяхме свидетели напоследък. Надявам се да има промяна на мисленето", каза комисарят преди срещата си с новоизбрания президент на Македония Зоран Заев в Брюксел.

Еврокомисията смята, че Скопие вече е преодоляло продължилата 2 години политическа криза и се връща към нормално политическо функциониране.

Хан подчерта, че "съседите трябва да имат особен интерес да допринасят за стабилността и за присъединяването на тази държава, поне в бъдеще към ЕС" и насърчи новото правителство в Скопие да изгради лични контакти с непросредствените си съседи, така че те да не пречат на започване на преговори.

Според него, липсата на перспектива за влизане в ЕС, заради блокирането от Гърция за името и от България заради договора за добросъседство, "допринесе за ситуацията в страната", за която основно отговорни са нейните управници.

По-късно Хан уточни, че не е искал да обвинява никоя конкретна държава, защото разбира, че всяка страна си има национални интереси, но че единствената перспектива за стабилността на Балканите е те да станат част от Европа, за което се изисква единодушие от членките на ЕС.

Хан заяви, че ЕС ще положи всички усилия за намиране на решение за името.

Подобно намерение изрази и македонският премиер Заев. Той не потвърди, но и не отрече медийните съобщения, че Скопие се гласи да подаде молба за влизане в НАТО още тази година под сегашното си име – Бивша югославска република Македония (БРЮМ).

Хан пък определи като "преждевременни" разговорите за това, дали БЮРМ ще задоволи всички еврочленки, така че те да отпушат преговорите с Македония, която е кандидат за ЕС от 2005 г.

Министър-председателят на Македония Зоран Заев, който днес е в Брюксел за срещи с шефовете на ЕС и на НАТО, заяви че веднага ще се заеме с исканите от Еврокомисията реформи и с дружбата със съседите.

Първата му чуждестранна визита в региона ще бъде в София на 20 и 21 юни, а тази седмица външният министър Никола Димитров ще пътува за Атина за срещи с гръцкото правителство. Заев съобщи, че ще разговаря с премиера Бойко Борисов, за "да се уточним как можем да засилим сътрудничеството и да изградим мостове за взаимна помощ".

"Македония е кандидат за ЕС от 2005 г. и вече е крайно време да започне преговори за членство", заяви Заев, показвайки нетърпение страната да тръгне бързо към Европа.

Приемането на Западните Балкани в ЕС е интерес на самия Съюз, защото изборът е между внос на стабилност и износ на нестабилност, добави Хан.

Еврокомисията обеща всяческа помощ на Скопие, включително експерти, които да помогнат за правосъдната реформа, така че резултати да се видят още наесен и Брюксел да вдигне бариерата пред внасяне на предложение за старт на преговорите.
Заев пък каза, че членството в ЕС няма алтернатива и Македония иска да тръгне бързо към Европа.

"Ако имаме успех, той ще е и на властта, и на опозицията, и на гражданското общество", увери премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГ - патриотНе ние сме неблагодарни спрямо Русия, а тя спрямо нас! Почети малко история - кой им даде азбуката, кой им създаде държавата (виж първия им княз - защо не мяза на руски богатир, а има прическа като на прабългарите). В резултат русите са виновни за падането ни под византийско робство, те са в голяма степен виновни за разкъсването на България след освобождението; къде русите продават най-скъп газ? Някой да говори за Русофилски парити открито подпомагани от Русия в Германия напр.?
47
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Правят си референдум. Гласуват за присъединяване към майка България. Постигат си целта да са в ЕС и НАТО, връщат се у дома си, където са желани и повече няма да им се налага да вършат глупости, като си измислят история. Толкова е просто!
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЪРВО ДА ВДИГНАТ ЕДИН ГОЛЯМ ПАМЕТНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙНИЦИ НА КАЙМАКЧАЛАН.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни трябват тия неблагодарници. Само проблеми създават даже още по Живково време. Да влизат в ЕС, той да им чисти...измишльотините
44
1
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Албанците нищо не са превзели.Албанците си живеят по тия краища - Западна Македония и Косово от време оно.Тези области са подарени на сърбите абсолютно неправомерно след Първата световна война.Също както Войводина и нашите Западни покрайнини.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще кажа това което половин Европа мисли,а то е че Македония не трябваше да съществува и една седмица след разпада на Югославия.Най-лошото е когато в Скопие решиха да лъжат за историята и мислеха че ще им се размине.
42
1
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До117И ние имаме кауза.Не се заблуждавайМакетата искат Бг гражданство а не гръцко.Гърците не ги дишат нещоЩе ходят ходят пак на нашия ще кацнат
41
0
 
5
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Взимайте ги в Европа с всичките им глезотии и проблеми, че вижте Мечката каква уста е орворила. Така, парите за БГ ще намалеят дори още, а аспирациите на Македония към историята на региона и света ще станат напълно узаконени
40
0
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 108Не може да има македон в името че ромеите много бучат.Тряба нещо по така.По велико.Нещо като САЩ-Съединени Албански Щати
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да бяха се присъединили към България като област и хоп веднага са в Европа и НАТО. За нас ще е малко неприятно да имаме втори "шведи" в лицето на албанското малцинство ама ще го понесем някакси за да помогнем на македонските българи. Тъй де, те половината "македонци" са вече с български паспорти така или иначе. Време е да я закриват тая създадена от Сталин нация.
38
1
 
13
 
! Отговори
До Пиринско Маке преди 6 години
Не те знам пиринско ле си, или "црвено" маке си.....Ама "татари" са теа, дето ти плащат кинтите за да плюеш по българите и да се родееш със секакви, ама само не с българите ( дето първи ви я признахме новата държава, заедно с името (което си е Македония, а не БЮРМ). А сега *** на гърците "татари " да викаш! Ония са дошле тука от майна си - а ние с вас сме тъдявашни ( ако не ме свакяш, АВТОХОННИ се викаме). Чети, бре човек!
37
0
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Добре де дайте да измислим ново име натая държавица.Като Македония няма да я вземем.Трябва нещо свежоАз предлагам Албанистан
36
14
 
1
 
! Отговори
Пиринско Маке преди 6 години
Сърбите и Македонците сме братя, вие сте татари!
35
1
 
0
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До бороАбе Боро:)))
34
12
 
0
 
! Отговори
Пиринско Маке преди 6 години
Слава на Пиринска Македония! Слава на Македония! Слава на Сърбия! Долу татарите!
33
14
 
0
 
! Отговори
Пиринско Маке преди 6 години
Ние, македонците от Пиринска Македония, се борим за освобождаване от татарите и съюз с нашите братя-македонци от Скопие! Свобода!
32
2
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Пак ние ще им излезем виновни!А за безумните антични и средновековни напъни на макетата-нищо не казват!Както и за ислямизацията/албанизацията под американски натиск!Е,ние "процъфтяващите" най-вероятно ще се предадем,ама "закъсалите" гърци-никога!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пацu преди нямаше гей паради, те дойдоха с ЕС и когато станахме много близки с USA.
30
6
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До БГ - "патриот"Не ми дреме какво казват американците, но ти защо повтаряш едно към едно кремълската пропаганда ?Защо всяка твоя дума е в полза на Кремъл и нито една за българския интерес?Никакъв патриот не си , а обикновен червен предател, като останалите червени предатели, които за да угодят на Кремъл, Сталин да прикотка Тито създадоха "македонската нация" !
29
2
 
3
 
! Отговори
Боро преди 6 години
Днес си купих самсунг с8 много як.Просто да се похваля.