Как Катар заобиколи блокадата? На помощ идва Оман

Доха иска да покаже, че ще устои на кризата
12 юни 2017 15:07,
8
Как Катар заобиколи блокадата? На помощ идва Оман
Супермаркет в Доха, Катар Снимка: Reuters

Катар обяви днес, че е започнал да доставя товари през Оман, за да заобикаля страните от Залива, прекъснали морските връзки с малкото и богато на енергийни ресурси емирство, предаде Асошиейтед прес. Това е поредният ход, с който Доха иска да покаже, че може да устои на дипломатическия спор със съседите си, отбелязва агенцията.

Катарските пристанищни власти публикуваха видео материал, показващ кораб, който пристига в пристанище "Хамад" в Доха от оманското пристанище "Сохар".

По принцип товарните кораби за Катар спират на голямото дълбоководно дубайско пристанище Джебел Али или в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ), и след това пускат по-малки съдове към Доха, посочва БТА.

Още по темата

От 5 юни обаче ОАЕ се присъединиха към Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет в прекъсването на морския трафик към Катар като част от скъсването на дипломатически отношения заради предполагаемата подкрепа, която Катар оказва на екстремистки групировки, и близките му връзки с Иран, припомня АП.

Пристанищните власти на Катар уточниха, че товарът ще мине през "Сохар", както и през друго оманско пристанище - "Салала", избягвайки необходимостта от акостиране в някоя от държавите, преустановили връзки. Международният спедитор Мерск вече съобщи, че ще започне да използва "Салала" за доставките си до Катар.

Междувременно държавната информационна агенция на Иран ИРНА предаде, че два ирански военноморски плавателни съда скоро ще се отбият в Оман като част от антипиратски патрул. Оман, който не е сред страните, прекъснали връзките си с Катар, обикновено служи като таен преговорен канал на западните правителствата към Техеран, припомня АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: дохаОманблокадаКатар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия саудитци са като американците - който не им играе по свирката е лош и почват да приказват глупости. Приказват това което те обикновенно правят
7
2
 
7
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
УСА поддържат СА за локален жандарм като изпитан съюзник (90% сунити), захранван от яростна омраза към Иран (95% шиити). Турция не би се съгласила с доминация на СА. Европа предпочита за сега да мълчи (доколкото васалитета позволява). Поляризирането на Близкия Изток около Русия и УСА би могло да стабилизира мира там. Това обаче едва ли изнася на Запада. Само, че разцеплението вече е факт.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко *** сърби как,
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
съвсем се обърках ... Катар подкрепя ИД, и е приятел с Иран, но ИД прави атентат в Иран, защото Иран воюва с ИД. Турция се притича на помощ на Катар, а се бие с Иран и ИД, които пък Катар подкрепя.
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците изпратиха 3000 човека на Катар. ...Интересно как им хрумна на СА да обвиняват другите в подържане на тероризъм...няма такава наглост
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блокадата е заради връзките с Иран, Сирия и Русия. Никаква друга.
2
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катарците да питат Путин как се печели от ембарго. Като гледам как се е замогнала раша от санкциите предполагам, че в Катар всички ще станат милиардери :))))
1
2
 
27
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Турция доставя на Катар хранителни стоки!Турците са хитри и винаги знаят какво да правят.Двама се карат,трети печели.