Ще преминат ли Румъния и България в центъра на Европа?

"Ромъния либера": Това са икономики в растеж, с принос в ЕС
Обновена: 12 юни 2017 10:35 | 12 юни 2017 10:30, Анисия Иванова
36
Ще преминат ли Румъния и България в центъра на Европа?
Снимка: Reuters, архив

Румъния и България могат да преминат от периферията на Европа в центъра й. Това заявява в интервю за румънската телевизия "Диджи 24" посланикът на Канада в Букурещ Кевин Хамилтън, пише днес в. "Ромъния либера".

Дипломатът на Канада за Румъния, Молдова и България посочва, че румънската държава и южният й съсед отговарят на всички условия, за да могат да преминат "от периферията на Европа в центъра й".

Румъния и България са ключови съюзници от НАТО и се намират в един стратегически район. Вие сте членове на ЕС с икономики в растеж, с работна сила и принос в ЕС, които стават все по-важни, посочва посланик Кевин Хамилтън. Той допълва, че е голям поддръжник на Румъния и България в Европа.

"Извън проблемите на Европа, ако можем да ги наречем така - Брекзит, Великобритания, която не напуска Европа, но излиза от ЕС, смятам, че Румъния и България могат да прегърнат съдбата си и да преминат от периферията на Европа в нейния център. Аз съм един голям поддръжник на този процес, смятам, че се случва сега, смятам, че зависи от хората и правителствата в тези страни да се възползват от тази възможност и се радвам да бъда в Букурещ, да бъда част от този процес", заявява канадският дипломат, цитиран от БТА.

Що се отнася до Република Молдова Хамилтън смята, че там нещата стоят различно и изтъкна сериозните проблеми, с които се сблъсква правителството, пише "Ромъния либера".

"Що се отнася до Република Молдова, там има големи проблеми; с цялото ми уважение към правителството на Павел Филип, който опитва, но е ограничен от географското положение, ограничен е от демографски проблеми и от това, че много хора, млади хора, напускат страната в посока Европа или Русия", заявява Кевин Хамилтън.

"Би ми харесало да видя, и да го кажа на моите молдовски събеседници - една Молдова, която определя съдбата си въз основа на собствени критерии, а не на геостратегически. Не става дума за Европа или за Русия, става дума за самата Молдова и Канада опитва да помогне на Молдова да направи това чрез различни програми", посочва посланикът.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Ръмъния може и да премине, България само ако си отдръпне претенциите към Македония. Докато ние минем в централна Европа, Западна Европа ще въведе още една предавка
31
0
 
0
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 1 година
СЛАВА НА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ ЕДИНСТВЕНАТА СУПЕР СИЛА НА ЗЕМЯТА !!!
сащ са скраб ,Сатаната на нашето несъвършено измерение.
30
3
 
0
 
! Отговори
Нека! преди 1 година
Рашистите пробват да насъскват всеки срещу всеки в БГ ама не минава номера.
Затова и Крнелията никой не я иска.
Нека се гърчат демоните на злото. Нека ги е яд че сме по-добри от тях.
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС отдавна е раззделил просперираща Румъния от сринатия икономически Бантускот, ама нищо, българските имбецили продължават да се смятат за големи европейци и да гласуват за разбойническата хунта ГЕРБ и Опитомени патриотари!
Румъния има важно стратегическо значение за ЕС, а дори е и доста по-голяма, така че ЕС ще и помогне!За селянджърите в Бантускотия на никой не му пука
28
0
 
10
 
! Отговори
може преди 1 година
Ама не ми се вярва-та ние нямаме нищо общо с румънците. Те вдигат доходите и не напират за еврото....
27
3
 
4
 
! Отговори
д-р преди 1 година
Кевин Хамилтън трябва да смени хапчетата със свещички. Може и да го облекчи?
26
2
 
7
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 1 година
БОКИЧА ПОЛУЧАВА ПОТУПВАНИЯ ПО РАМОТО И ПРИСМЕХ ЗАД ГЪРБА МУ ОТ ЛИДЕРИТЕ НА ЗАПАДНА ЕВРОПА. С НЕГО И ГЕРБ НЯМА МЪРДАНЕ КЪМ НИКАКЪВ ЦЕНТЪР, А САМО ЗАЛЪГВАНЕ И ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ. ВСЕКИ ВИЖДА, ЧЕ ПОСТОЯННО ИЗОСТАВАМЕ ОТ РЪМЪНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ.
25
3
 
9
 
! Отговори
к9 преди 1 година
Русия не се меси в други държави.Това с Молдов е едно изключение.Това с Крим.Украйна,Грузия,Армения,Сирия,Казакстан,Таджкистан,СК и на още няколко места по света,включително и у нас е изключение.Естествено Русия си запазва правото да се защити,ако се наложи на територията на друга суверенна държава,нотова не е месене,това е защита.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще дръпне напред,когато начело застане човек като Орбан.И да защитава всички нейни граждани,така както защитава всички унгарци.А не да се делят на няколко скорости и слоеве или на 3-5% с неограничени правомощия и всички останали.
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България влиза в зоната на Централна Европа,ако някой не го е забелязъл,да си преговори географията!
22
3
 
11
 
! Отговори
м..да преди 1 година
Потупват ли ни-значи ,работата не върви на добре за нас. Но канадците като цяло -би трябвало да са доволно от нас-прибират ни златото, подписахме СЕТА ,с което точно си направихме харакири -и то доброволно...Разбира се ,че сме добри ,послушни ..и т.н.-бла ,бла ,бла ..
21
4
 
8
 
! Отговори
Балкански манталитет преди 1 година
Румъния и Бг-то са две пропаднали и бедни държави.По-малката държава само на хартия се води че е държава.Румъния и Бг-то ще разтурят ЕС.
20
8
 
11
 
! Отговори
gun преди 1 година
Румъния -ДА! , България -НЕ!!! Толкова за бъдещето на двете държави в Европа.
19
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако на 10-ти бяха подредили Тато и генералите от ДС до стената както в Румъния, досега вече да сме в центъра на ЕС.
То и сега не е късно, ама...
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До У НАс крадат билиони
БЕзумно скъпи и печеливши заводи са "приватизирани"

я кажи името на един такъв "печеливш" завод. От толкова печалби камунетата фалираха държавата.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Анонимен 3
Твърде много се подценяваш, драги! Защо сме в периферията? Защото не сме изобразени на географските карти в центъра ли? Ми който издава карти и атласи се поставя все в центъра. И американците го правят, и руснаците, и китайците, но това съвсем не значи, че са център на света, пък и как могат да бъдат център върху повърхността на кълбо. В периферията на ЗАПАДНА ЕВРОПА, а не на самата Европа, щото географски сме по-близо до западните отколкото до източните граници на континента.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е ли малко перверзно, канадец да ни посочва мястото в Европа?!
Че ние сме в тази Европа и с това име - България от време когато по Северна Америка индианците са се замеряли с камъни.
14
0
 
2
 
! Отговори
викайте FBI wednaga преди 1 година
За сравнение ако в канада крадат през подставени компании по 190 000 000 000 $ годишно
пак ще с а по добре.
13
3
 
11
 
! Отговори
У НАс крадат билиони преди 1 година
У НАс комунягите на власт след 1947 година крадат от народа билиони годишно..
СЛед 1989 всичко построено е подложено на жесток грабеж..БЕзумно скъпи и печеливши заводи са "приватизирани" от подставени лица и нарязани на скраб под фанфарите на западните посолства.Последните 15 години евро наркоманите менкани на власт ограбват десетки милиарди за нагло ненужни корупционни обектчета ,Милиардите се грабят от народа оставен без доходи за оцеляване