В магазин за биохляб в Русия: "Вход за педерасти забранен!"

Засегнати от хомофобските надписи счупиха витрината на бизнесмена
12 юни 2017 17:45,
147
В магазин за биохляб в Русия: "Вход за педерасти забранен!"
Снимка: Facebook/ German Sterling

Витрината на малкия магазин за биохляб в центъра на Москва е строшена. "Педерастите са я счупили", казва гневно мъжът, който се е захванал да сложи нова. Под парчетата стъкло се вижда дървена дъска, на която пише "Вход за педерасти забранен" . Текстът е изписан с извит, старославянски шрифт. "Този инцидент не е първият досега", казва една млада продавачка.

От април тази година веригата магазини за биохляб на бизнесмена Герман Стерлигов залага на хомофобските надписи – първоначално само в Санкт Петербург, но впоследствие модата тръгва и в нейни десетки други магазини из цялата страна, включително и в Москва, пише "Дойче веле".

Бивш милионер особняк

Роденият през 1966 година Стерлигов е бизнесмен, който още преди няколко години бе портретиран от медиите, включително от чуждестранните, като особняк. След като основава със съдружници първата борса в късните години на СССР, той става милионер, а после прави опит да влезе в политиката и се кандидатира за кметския пост на Москва. Изборите обаче се превръщат в провал, коствал му огромни парични загуби. Така Стерлигов се оттегля с многодетното си семейство в провинцията и се посвещава на биоземеделието. Негова запазена марка са хранителните продукти, произведени с методи от прединдустриалната ера. Цената им обаче е доста солена: един хляб от предния ден струва близо 10 евро, а пресният хляб се продава на двойна и дори тройна цена.

Странният му начин на живот и неговите свръхконсервативни православни възгледи постоянно намират отражение в медиите – например, когато клейми абортите, лекарите и учените като цяло. Най-новата му идея гласи: да се изключи електричеството навсякъде по света с цел да се спаси природата.

Надписите срещу хомосексуалните, с които Стерлигов краси отскоро своите магазини, нарушават руските закони, казват експертите, с които ДВ разговаря. Александър Ярмоленко, сътрудник на една московска правна канцелария твърди, че в Русия подобни надписи, насаждащи омраза и екстремизъм, са забранени. Това потвърждава и правозащитничката Светлана Ганушкина. Всеки в Русия има право да подаде жалба пред прокуратурата. "Подобна жалба би имала големи шансове за успех, тъй като става дума за чиста дискриминация и за нарушаване на конституцията", казва тя.

"Само че съответните правни норми досега бяха прилагани единствено срещу екстремистки организации", казва Александър Ярмоленко и добавя: "Има едно широко разпространено схващане, че е допустимо да се дискриминира един точно определен кръг от хора", казва правният експерт. "Така стоят нещата в Русия и Стерлигов чудесно го знае."

През последните години масовото отхвърляне на сексуалните малцинства в Русия се засили. През 2013 например парламентът прие закон, който бе остро критикуван в чужбина и предвижда високи парични глоби за "пропаганда на хомосексуалността" сред малолетни.

В някои руски медии напоследък се появиха съобщения, че хомосексуални в Чечения са били подложени на целенасочени гонения и издевателства. Както канцлерката Меркел, така и новият френски президент Макрон са разговаряли с Путин по този въпрос по време на срещите им през май. Руският президент бил заявил, че ще нареди обвиненията да бъдат проверени.

Шегите на Путин

През последните дни обаче се появиха други странни изявления на шефа на Кремъл. Става дума за откъси от документален филм на известния американски режисьор Оливър Стоун, посветен на Путин. В него Стоун показва позицията на Путин за оспорвания закон срещу "хомосексуалната пропаганда". След като руският президент оспорва факта, че въпросният закон ограничава правата на хомосексуалните хора, Стоун го пита какво би направил, ако се намира на борда на подводница и трябва да си вземе душ заедно с някой хомосексуален. "Бих предпочел да не се къпя заедно с него", отговаря Путин с усмивка и добавя: "Защо да го предизвиквам? Но, знаете ли, в крайна сметка аз съм майстор в джудото."

Коментаторът Олег Кашин твърди, че Русия междувременно е свикнала със странното чувство за хумор на своя президент. Произходът на този особен хумор трябвало да се търси из бедняшките квартали на Ленинград, днешен Санкт Петербург, в които Путин е отраснал. "И все пак, президентът е човек, който трябва да служи за пример на всички държавни служители. А като такъв е редно повече да внимава в подбора на думите си", казва още Кашин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
13
 
! Отговори
Анти Руска статия преди 6 години
В Америка всяка опозиция се унищожава в самото и зачеване, справка какво стана с Occupy wall street, напълно разлченена и унищожена от ЦРУ. В Америка всеки протест на улиците е посрущнат с палки и сълзотворен газ, това в Русия не става. За всичко това Днес не пише нищо, САЩ е най вероятно едиствена държава в света без опозиция но те са и най големите критиканти на страните с реална опозиция. Запада няма демокрация запада има Хипокрация.
88
17
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Стотици задържани преди часове на антиправителствени протести в Москва и Питер, но витрината на хлебарницата е по-важна новина.
87
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шопе, стара максима е, че когато е отричаш от нещо, си върл любител. Като пияниците, че мразят алкохола, или тиквата, че не е комунист.
86
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SUPER IMA I NORMALNI STRANI
85
2
 
8
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Мен ме дразнят тези п защото досаждат в желанието си да предизвикат внимание.В случая със статията този претендира че не е п но по своему също иска да предизвика внимание което ми досажда в еднаква степен.Вие виждате ли разлика между един п и този "бизнизман"?
84
8
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До АнонименСамо кажи къде ти е магазина, утепляко? :))
83
1
 
19
 
! Отговори
Ало, Карнобат??????? преди 6 години
Използвате "пeдеpаси" в заглавието, а в коментарите филтрирате далеч по-невинни думички. Добре ли сте?
82
13
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До АнонименЩе сложа и на моя магазин такава табела! Страхотна идея хем няма да се занимавам с пидирасти така де гейове хем ще мога да им натроша кокалите като счупят витрината!----------Аз не съм гей, но ще ти счупя витрината от любопитство.Да видя как ше ми натрошиш кокалите, при положение, че имам 17 заряден Глок под якето и законът е на моя страна.Навитак ли си?
81
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оливър Стоун, започва филма си с думите: Досега няма нито един американски президент, който да е предан на страната си, като Владимир Путин!Велик!
80
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на руснака, само така.Но на другия полюс е БГ, която са съжаление се превърна в пеераска държава.Превърнаха я Боко Тиквата и любовникът му Юнкер.
79
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А гейовете защо искат да купуват хляб от хомофоб като Стерлингов? Защо просто не купуват от други био-магазини, ами изпозлват насилие? Къде е толерантността за която толкова много ***?
78
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРусия е най-голямата страна в Европа. Територията която заема в Европа е по голяма то територията която заема целия ЕС с всичките му страни. А ти не си никакъв европеец, ти си гражданин на една васална страна, второ качество, на втора скорост. Дори нямат равни прави българите с останалите европейци. Депо за черноработници и пазар за западни стоки.
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!
76
0
 
9
 
! Отговори
ПРАЙДШЧО преди 6 години
Ехеее ... сега хората работещи в днес беге трябва да пазаруват био лебец в лондон, франция или милано
75
6
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
''JUDEN VERBOTEN'' ......Тея в Русия се скъсаха да копират от Третия райх. Сега ако можеха да им копират и магистралите......
74
2
 
2
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Анонимендо 69 Не бих казал,че американската автомобилна индустрия е за пример,горе-долу са две поколения назад спрямо Европа и Япония(изключая Тесла).Причината е ясна-бензин за 1$ галона и при това нискооктанов.Трудно виреят другите в такава среда.Колкото до ВАЗ-модела и оборудването са купени от Италия съвсем законно и са платени в Италиански лири.Което се е оказало голяма далавера заради обезценяването на лирата.Това,че после руснаците нищо не са направили е отделен въпрос.
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен до 73 преди 6 години
Не значи половин Европа и по- голямата част от USA ще останат без хляб.Пиндосите са преоритет на ЕС и USA.
72
0
 
15
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Супер пичага!
71
0
 
30
 
! Отговори
Жестоката истина преди 6 години
Навсякъде в ЗападО върви брутална дискриминация на нас, нормалните хора.Ако се бориш за една и съща позиция с някой г*й, нямаш шанс! Независимо дали става дума за работа или за политика.Пък в шоубизнеса да не говорим, не си ли г*й или някакъв извр*теняк, въобще не се хаби. Те обаче го правят подмолно, тихо, уж "просто г*я е по-добър кандидат", а когато някой директно си каже, че заради това не ги понася тия, веднага му лепват клеймо "хомофоб".Двойни стандарти, демократично.
70
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи половината *** без хляб