В магазин за биохляб в Русия: "Вход за педерасти забранен!"

Засегнати от хомофобските надписи счупиха витрината на бизнесмена
12 юни 2017 17:45,
147
В магазин за биохляб в Русия: "Вход за педерасти забранен!"
Снимка: Facebook/ German Sterling

Витрината на малкия магазин за биохляб в центъра на Москва е строшена. "Педерастите са я счупили", казва гневно мъжът, който се е захванал да сложи нова. Под парчетата стъкло се вижда дървена дъска, на която пише "Вход за педерасти забранен" . Текстът е изписан с извит, старославянски шрифт. "Този инцидент не е първият досега", казва една млада продавачка.

От април тази година веригата магазини за биохляб на бизнесмена Герман Стерлигов залага на хомофобските надписи – първоначално само в Санкт Петербург, но впоследствие модата тръгва и в нейни десетки други магазини из цялата страна, включително и в Москва, пише "Дойче веле".

Бивш милионер особняк

Роденият през 1966 година Стерлигов е бизнесмен, който още преди няколко години бе портретиран от медиите, включително от чуждестранните, като особняк. След като основава със съдружници първата борса в късните години на СССР, той става милионер, а после прави опит да влезе в политиката и се кандидатира за кметския пост на Москва. Изборите обаче се превръщат в провал, коствал му огромни парични загуби. Така Стерлигов се оттегля с многодетното си семейство в провинцията и се посвещава на биоземеделието. Негова запазена марка са хранителните продукти, произведени с методи от прединдустриалната ера. Цената им обаче е доста солена: един хляб от предния ден струва близо 10 евро, а пресният хляб се продава на двойна и дори тройна цена.

Странният му начин на живот и неговите свръхконсервативни православни възгледи постоянно намират отражение в медиите – например, когато клейми абортите, лекарите и учените като цяло. Най-новата му идея гласи: да се изключи електричеството навсякъде по света с цел да се спаси природата.

Надписите срещу хомосексуалните, с които Стерлигов краси отскоро своите магазини, нарушават руските закони, казват експертите, с които ДВ разговаря. Александър Ярмоленко, сътрудник на една московска правна канцелария твърди, че в Русия подобни надписи, насаждащи омраза и екстремизъм, са забранени. Това потвърждава и правозащитничката Светлана Ганушкина. Всеки в Русия има право да подаде жалба пред прокуратурата. "Подобна жалба би имала големи шансове за успех, тъй като става дума за чиста дискриминация и за нарушаване на конституцията", казва тя.

"Само че съответните правни норми досега бяха прилагани единствено срещу екстремистки организации", казва Александър Ярмоленко и добавя: "Има едно широко разпространено схващане, че е допустимо да се дискриминира един точно определен кръг от хора", казва правният експерт. "Така стоят нещата в Русия и Стерлигов чудесно го знае."

През последните години масовото отхвърляне на сексуалните малцинства в Русия се засили. През 2013 например парламентът прие закон, който бе остро критикуван в чужбина и предвижда високи парични глоби за "пропаганда на хомосексуалността" сред малолетни.

В някои руски медии напоследък се появиха съобщения, че хомосексуални в Чечения са били подложени на целенасочени гонения и издевателства. Както канцлерката Меркел, така и новият френски президент Макрон са разговаряли с Путин по този въпрос по време на срещите им през май. Руският президент бил заявил, че ще нареди обвиненията да бъдат проверени.

Шегите на Путин

През последните дни обаче се появиха други странни изявления на шефа на Кремъл. Става дума за откъси от документален филм на известния американски режисьор Оливър Стоун, посветен на Путин. В него Стоун показва позицията на Путин за оспорвания закон срещу "хомосексуалната пропаганда". След като руският президент оспорва факта, че въпросният закон ограничава правата на хомосексуалните хора, Стоун го пита какво би направил, ако се намира на борда на подводница и трябва да си вземе душ заедно с някой хомосексуален. "Бих предпочел да не се къпя заедно с него", отговаря Путин с усмивка и добавя: "Защо да го предизвиквам? Но, знаете ли, в крайна сметка аз съм майстор в джудото."

Коментаторът Олег Кашин твърди, че Русия междувременно е свикнала със странното чувство за хумор на своя президент. Произходът на този особен хумор трябвало да се търси из бедняшките квартали на Ленинград, днешен Санкт Петербург, в които Путин е отраснал. "И все пак, президентът е човек, който трябва да служи за пример на всички държавни служители. А като такъв е редно повече да внимава в подбора на думите си", казва още Кашин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bravo na sobstvenika !
108
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В деня на бащата имаше г.й прайд!!! Бати цинизма!Е, толерантни сме))
107
1
 
16
 
! Отговори
преди 6 години
Българите сме тихи и кротки хора като цяло. Наистина толеранти. Не само в сравнение с руснаците, а и балканците да вземем. Не казвам лошо или добро е, просто констатирам факта. Например гърците и сърбите са склонни много повече на радикални действия срещу власт, правителство, г.йове и въобще срещу нещо, което ги провокира и дразни, казано по-директно: не си поплюват. Прайда на меките китки в София например мина без ексцесии, докато в Сърбия такова нещо става бойно поле..Българите са по-културни
106
0
 
24
 
! Отговори
славянин преди 6 години
По времето на ''упадъчният'' соц, п.д.растията беше болест,след това когато дойде ''прогресивната демокрация'' п.д.растията стана норма и по тази логика в бъдеще п.д.растията трябва да стане задължение!
105
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко странно е в този случай да се употребява думата "хомофобски"Все пак Хомо означава човек, на когото е разрешено да влиза в този магазин.
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на коментатора Олег Кашин кой му плаща?
103
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЯВНО В РУСИЯ НЯМА ХЕЛЗИНГСКИ КОМИТЕТ, КЪДЕТО *** ДЕ РУТГЕЛЪТ ДА СЕ ОПЛАЧЕ.
102
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Олег Кашин да се разкара.В интервю пред Ню Йорк таимс Оливър Стоун каза за Владимир Путин: Той е истински син на Русия. Неговата работоспособност е потресаваща.
101
13
 
2
 
! Отговори
до патриот преди 6 години
Що тогава Путин и Лавров са си пратели децата да живеят на Запад?Явно не обичат децата си,и са ги пратели в ненормалните държави,където обратните могат да си купуват хляб от магазина.Много жестоко от тяхна страна.
100
0
 
29
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Русия е едма от малкото нормални държави!
99
10
 
3
 
! Отговори
что что преди 6 години
Ама чакай,как така,това значи че в Русия има обратни.Има обратни руснаци.Как е възможно това.Но явно е факт.А Путин защитника на руския народ,няма ли да защити тези руснаци,или те трябва да бъдат убити с камъни на площада като в братски Иран.А защо Путин и Лавров са си пратели децата да учат на Запад сред обратните,странна работа.Добре че руснака от боряшника не му е останал мозък да мисли.
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Шоп с глогинкитеДа, навитак съм.Напиши си адреса на магазина, тъппчо.Според тебе 12 калибър е 12,7 мм и с него стреляш на 500 метра ли?Недоносен нещасник.Нямаш никакъв магазин, ти си оли го френ на помощи, който си гризе мръсните нокти от злоба.
97
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закон в Русияпредвижда високи парични глоби за "пропаганда на хомосексуалността" сред малолетни.И това го прави опасен и лош?? И за това го критикуват???Болни хора са тези ,които го правят . Този закон защитава децата от гейове и педофили.
96
1
 
27
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Много са тънкообидни гейчетата ,трябва да не им нараняват нежните души.
95
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Кремъл го сложете този надпис.Там са баш-пдерасите.
94
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За държава-диктатура като Русия,управлявана от човек с фроидистки комплекс, без жена,изглежда малко абсурдно.
93
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E той пдерастът-фашист Путин там не ходи тка или иначе.
92
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голема работа! Плевнелиев си купува хляб от друго място!
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Произходът на този особен хумор трябвало да се търси из бедняшките квартали на Ленинград, днешен Санкт Петербург, в които Путин е отраснал.----------------но комент
90
2
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До До Шоп с глогинкитеПърво 12 калибър какво е, имаш ли представа?И второ 500 метра какво е, имаш ли представа?Чувал си и ти за оръжие, ама през плета...