САЩ може да натиснe ядрения спусък, Путин: Аз също!

Втора серия от сериала: Путин пред Оливър Стоун
Обновена: 14 юни 2017 08:15 | 14 юни 2017 07:54, Александър Попов
213
САЩ може да натиснe ядрения спусък, Путин: Аз също!
Снимка: Reuters

Москва ще реагира по адекватен начин на опитите на САЩ да обкръжат територията на Русия със системи за противоракетна отбрана (ПРО), каза руският президент Владимир Путин в интервю, излъчено в новия документален филм на американския режисьор Оливър Стоун и цитирано от ТАСС.

Втората серия на 4-серийния документален сериал бе излъчена снощи по кабелния канал "Шоутайм" в САЩ.

Според Путин допълнителната заплаха се заключава в това, че пусковите установки на тези противоракети за броени минути или часове могат да бъдат преоборудвани, като на тяхно място бъдат поставени ударни ракетни комплекси.

Още по темата

Това според него е "поредната груба голяма стратегическа грешка" на руските партньори. Защото Русия ще даде на всички тези действия адекватен отговор. А това няма да означава нищо друго, освен нов кръг от надпреварата във въоръжаването. "Ние ще запазим стратегическия баланс", посочва Путин.

Според него след излизането на САЩ от Договора за ограничаване на системите за ПРО Москва е била принудена да развива ударни системи, за да запази баланса на силите в света.

"Този договор беше крайъгълен камък на цялата система за международна сигурност", посочва руският лидер и добавя, че американската страна "нямаше никакви основания" да го денонсира, макар, че се позоваваше на някакви заплахи от Иран.

Ние предложихме да работим съвместно - САЩ, Русия и Европа, над система за ПРО, но нашите партньори отказаха с аргумента, че изграждали такива системи не срещу Русия, посочи президентът.

Путин припомня и историята на ядрената надпревара между СССР и САЩ, като казва, че руското разузнаване е получавало данни за създаването на атомната бомба в САЩ.

"Международен екип от учени предаваше на Москва данни за бомбата с цел да бъде възстановен ядреният баланс в света. А какво правим ние сега? Отново се опитваме да нарушим този баланс, и това е голяма грешка", подчерта той.

Според руския лидер голям ядрен конфликт между САЩ и Русия би означавал поражение и за двете страни.

"Мисля, че никой не би оцелял след такъв конфликт. Днес ракетният щит не би защитил територията на САЩ", поясни той.

Путин нарече самото създаване на такъв щит "определена заплаха", защото поражда илюзия за защита, а и води към по-агресивно поведение.

"Затова е важно да не допуснем едностранни действия. Затова и предлагаме съвместно да разработваме система за ПРО", подчерта той.

На репликата на режисьора Стоун, че за много влиятелни хора в САЩ войната е игра и че той се опасява от консервативно настроени сили в Америка, които могат да натисна ядрения спусък, Путин отвръща: "Аз също".

Руският лидер казва, че страните в света, които имат и могат да се ползват реално от своя суверенитет, се броят на пръсти, сред тях е и Русия. А много страни са обременени от т.нар. съюзнически задължения. Те на практика по собствена инициатива са ограничили суверенитета си, пояснява той.

В разговора между Путин и Стоун става дума и за бившия държавен секретар Хилари Клинтън, която бе и кандидат на демократите за президент на САЩ, но бе победена от Доналд Тръмп. Путин отбелязва, че госпожа Клинтън е енергична жена, но се въздържа от повече оценки, защото "политическата култура ни кара да се въздържаме от крайни изказвания".

В интервюто си Путин засяга и въпроса за опозиционните сили в Русия. Според него те трябва не само да се борят с властта, а и да разработват по-печеливша програма, която да предложат на избирателите, ако искат да се надяват на успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вън терористите сащ и израел
136
0
 
5
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 6 години
Ако не беше "лошият" чичко Сталин, сега България щеше да е с размерите на Косово! А не се съмнявайте, че българомразецът У. Чърчил, както и западните му Съюзници - САЩ и Франция, не са искали точно същото около и по време на преговорите на Парижката мирна конференция от 1947 г. Югославия например е искала Пиринския край, Гърция - Юж. БГ до Асеновград, А Франция предлага на Румъния да си върне Юж. Добруджа! Именно намесата и категоричното несъгласие на братския Съветски Съюз не позволява това!
135
0
 
4
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 6 години
Демокрацията в България повреди много хора..
134
0
 
3
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 6 години
"Любовта към Путин си е хомосексуализъм.."Това може да го каже само човек,който е комплексиран от "напредничавите" евроатлантически ценности.За твое сведение през времето на "упадъчния" социализъм и дружбата с Русия хомосексуализмът беше болестно състояние.А сега под влиянието на новите "ценности" меки китки манифестират в центъра на София в Деня на бащата! Не е чудно че хората имат носталгия по нормалното и изпитват отвращение от извратените ценности, което обяснява симпатията им към Путин
133
1
 
5
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 6 години
Америкосите се на.акаха..
132
6
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ РУСИЯ преди 6 години
Хипофизното джудже да се успокои. Ако САЩ решат да заличат Русия той дори няма да разбере какво се случва, докато натисне копчето Русия ще е изравнена вече със земята.
131
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние ще запазим стратегическия баланс", посочва Путин. Това е важното!. По-бедни ли са руснаците от хората на запад? - Разбира се, че са по-бедни. За разлика обаче от други нации, руснаците са показали, че са готови да отгладуват свободата и независимостта на държавата си, която през цялата си история е била заплашвана от Запада. Ето защо може да не обичаш и мразиш руснаците, но се налага да ги уважаваш!
130
2
 
1
 
! Отговори
Big Beng преди 6 години
Продавайте "златната" валута ,докато Китай не са се усетили и изкупили САЩ.. Какво са няколко десетки трилиона долара китайски инвестиции..??? Силна икономика?? По-скоро изкуствено надута..!
129
0
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Тези ПРО системи и всякакви други системи могат да имат значение за Една Конвенционална война между САЩ и Русия.Но всички много добре знаем че една Бъдеща война между двете Свръх сили със сигурност няма да се води с Конвенционални средства а директно ще се запукат с Оръжия на масово унищожение и други средства забранени от ООН!
128
1
 
10
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Такава шумна плесница,която проехтя над целия свят, по врата на САЩ, до сега никой не е извъртал,както сега направи Путин със своето ,, ...Аз също,,.Браво! Като чуха това они се снишиха,замълчаха,ококориха очи и едва пошепнаха;,, Ама това откъде дойде?
127
5
 
3
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Скарлет Ми Русия като са толкова силна икономика , защо не предизвикат световна криза като САЩ и да отмъстят на лошите американци? А де?
126
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са варварска страна. Само засукани рускини са добре дошли в цивилизована Европа, путинофилите да си стоят в Мордор.
125
3
 
10
 
! Отговори
ДжО1984 преди 6 години
Някой мислили, че може да УПЛАШИ народ, дал 28 000 000 жертви във Великата Отечествена Война! Ще отидат до Тръмп тауър, защото е по-висока от Бялата къща и ще развеят пак Червеното знаме!
124
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пич!
123
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ имат 50 самолетоносача и трилиони долари за военните и НАСА. Имат най-силната икономика и най-силния ИТ сектор. Разполагат с най-могъщите компании . Няма как да са регионална сила. Те са световна супер сила и още поне 20 години ще са. Докато НЕ се откажат сами да са световен полицай. После се оправяйте с комунисти, патриоти, *** и всякакви ***.
122
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една натовска база на п-в Крим искаха да построят. Украйна вече я изоставиха, само пари иска за газ и оръжие. Ненужна е без Крим.
121
4
 
16
 
! Отговори
th преди 6 години
Путин изкара Русия от сложната ситуация в края на миналия век. Сега имат съвременна икономика, която може да е основно за вътрешно ползване, но със сигурност е ефективна и не се крепи на фондове/подаяния. Мисля, че и ние трябва да станем президентска република. В момента не сме парламентарна, а министърпредседателска република. Пак е еднолична власт, но прикрита зад Народното събрание. Ако попаднем на читав човек, нещата могат да се оправят изключително бързо, но с парламент е мътна и кървава.
120
4
 
15
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Благодарение на путиновото,, АЗ СЪЩО.,, СВЕТЪТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ЖИВЕЕ! Путин е гениален мислител! Човечеството му е благодарно за това!
119
3
 
11
 
! Отговори
Ори преди 6 години
До ОбективенСтрашно семейство, думи нямам. Само допреди някави си 70 години това т.нар. от теб семейство не спираше да се избива помежду си столетия, а ти семейство... глупости. Това ЕС е сдружение на врагове (чети бизнесмени) срещу по-силен противник и при първи по-силен натиск това "семейство" ше се разпердушини и ще се изпокара за кокала, така както винаги са го правили. Семейство ми били. Обикновени бандити от средновековието.
118
10
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Не че защитавам американците, обаче Русия е бомбардирала Варна през ПСВ и ни е нападнала, но желязната шеста софийска дивизия ги е разбила. Така че да ми възхвалявате Русия - някъде другаде. Тук е България, член на европейското семейство. Америка и Русия да си го мерят някъде другаде.