Как да се спасим при пожар във висока сграда?

Съветите: Какво да правим и да не правим?
Обновена: 15 юни 2017 12:17 | 15 юни 2017 12:07, Елка Василева
19
Как да се спасим при пожар във висока сграда?
Снимка: архив, Reuters

Пожарът в жилищния блок "Гренфел тауър" в Лондон е започнал през нощта, когато мнозина са спели. Градските власти твърдят, че в момента на избухването на пожара в сградата може би са се намирали до 600 души.

Засега е известно, че са загинали 12 души, около 70 души са пострадали, като 18 от тях са в тежко състояние.

Руската редакция на Би Би Си разговаря с експерта Сергей Афанасиев за това как да се спасят от пожар тези, които живеят в многоетажни сгради.

Какво първо да направи човек, ако в сградата избухне пожар?

Пожарната трябва да бъде извикана във всеки случай. По какъвто и да е начин. Ако за вас не знаят, няма да ви спасят.

Какво да правим след това?

Най-страшното при пожар е не самият огън, колкото димът и въглеродният окис. От него няма къде да се скрием, той няма мирис, нито цвят.

Не взимайте вещи със себе си – само документите, пари, облечете нещо. Трябва да се върви надолу, защото продуктите от горенето се издигат нагоре.

Ако пожарът е на по-нисък етаж или нямате възможност да напуснете жилището, тъй като огънят е по стълбището, запушете всички отвори с влажни кърпи, плътно затворете прозорците. Ако имате възможност, излезте на балкона.

Какво не бива да правите в никакъв случай?

Високите сгради имат асансьори. Те не бива да се използват. Асансьорите трябва да бъдат свалени на първия етаж, вратата да бъде отворена и те да бъде блокирани в това положение.

Не бива да се правим на герои – при силен пожар да хващаме пожарогасителя и да започнем да гасим с него. От 100 души по двама-трима умеят да работят с пожарогасител. А времето тече.

Опасно ли е да се живее във високи сгради?

Да се осигури безопасност във високите сгради е 2-3 пъти по-сложно от сградите с по-малко етажи. Главният проблем е бързата евакуация на намиращите се в сградата хора. Затова при проектирането трябва да се предвидят системи за безопасност.

Преди всичко, пожарни кранове на всеки етаж и маршрути за евакуация – за тях има много изисквания, те трябва да бъдат възможно най-късите, там да няма запалими материали, да бъдат с определена широчина. По пътя трябва да има врати, желателно е да са пожароустойчиви – те могат да удържат огъня за известно време.

Освен това са необходими системи за ранно предупреждение и оповестяване за пожар, системи за отвеждане на дима по пътя за евакуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: спасяванепожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
18
 
! Отговори
дед мароз преди 6 години
До Анонимен ши тъ сънирът изотзад до като ти се пръсне пърдялника червен
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТИКВАТА и Лилиту да ни санират .
8
0
 
18
 
! Отговори
дръндер преди 6 години
делтапланер или парашут.
7
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябва да се строят сгради по-високи от 10 етажа! Другото е комплексарщина и грандомания!
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако сте Супермен - литвате.Ако сте Спайдърмен - лазите по фасадата. Ако сте Принцеса - Ламята ви отнася.Във всички други случаи, сиреч ако сте обикновен човек /неувреден от Холивуд/ се молите да не ви застигне.
5
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не дава господ.
4
0
 
29
 
! Отговори
До Бай Балкон преди 6 години
Аз също си мисля за въже, живея на сравнително нисък етаж (20 етажна стара сграда). Дори се чудя за някаква армирано въже, за да няма опасност да се запали и скъса. Винаги е хубаво човек да има план за извънредни ситуации, особено когато живее в стар и висок блок.
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не влизаме да живеем в подобно нещо.
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега коментиращите в сайта ще ви обяснят понеже са компетентни по всички въпроси и хич няма да се пoпикаят при такава ситуация.
1
0
 
31
 
! Отговори
Бай Балкон преди 6 години
Аз имам въже с възли. Имам и три газови маски.