Огънят в Лондон се разпространил бързо от външната облицовка?

Издирването на жертви от стихията продължава
15 юни 2017 11:37, Елка Василева
14
Огънят в Лондон се разпространил бързо от външната облицовка?
Снимка: Reuters

Продължава издирването на жертви от пожара, който опустоши вчера многоетажен блок със социални жилища в Лондон. Загинали са 12 души, но е възможно броят им да нарасне, предаде Франс прес.

Опасения за това изрази във Facebook и кметът на Лондон Садик Хан.

Пожарникарите са спасили 65 души от горящата сграда, отбелязва Ройтерс. Блокът е построен през 1974 г. и има 120 апартамента. Смята се, че в него са живеели около 600 души.

Жителите обвиниха за пожара тежките според тях пропуски на фирмата, която поддържа сградата. За причините на пожара се води разследване, което да установи евентуални отговорности.

Още по темата

Сред приетите в болница 78 души 18 са в критично състояние, а много хора са в неизвестност, което поражда опасения, че броят на загиналите ще се увеличи.

"Води се сложна издирвателна операция, която ще трае няколко дни", каза представителят на лондонската полиция Стюарт Кънди, който обаче не очаква да бъдат намерени други оцелели.

Причината за пожара остава неизвестна, но жителите на блока са гневни заради множеството пропуски в поддръжката му.

"90 процента от жителите подписаха в края на 2015 г. оплакване от лошата работа на фирмата, която отговаря за поддръжката на блока", подчерта Дейвид Колинс, председател на сдружението на жителите до октомври м.г.

"Чух, че някои противопожарни аларми не са работели, не се учудвам. Шокиран съм, разстроен съм, но не и учуден", каза той.

Колинс хвърли вина и върху местните власти на район Кенсингтън и Челси, като заяви, че сдружението на жителите напразно се е опитало да ги убеди да проведат независимо разследване.

Документи онлайн отпреди около година показват, че колектив от жители многократно се е оплакал от състоянието на сградата и от рисковете от пожар, споменавайки конкретно проблеми с осветлението и с аварийните изходи.

Държавната институция "Кенсингтън енд Челси тенант мениджмънт организейшън", която стопанисва блока, призна в изявление, че "е в течение на отдавна изразяваните безпокойства на жителите". "Твърде рано е да се правят предположения за причините за пожара", добави тя.

Фирмата "Райдън", на която общината на Кенсингтън и Челси и възложила реновация на блока за близо 10 милиона евро, съобщи, че ремонтните дейности "са минали през всички задължителни контроли за противопожарни норми и правила за безопасност".

Според редица жители на блока обаче именно реновационните дейности може да са изиграли роля в разпространението на пожара.

45-годишният Салах Шебиуни, който успял да напусне сградата навреме, заяви, че е миришело "на изгоряла пластмаса" и заяви, че реновацията е била некачествена. "Приличаше на метал. Мислех, че са направили нещо хубаво. Всъщност е било пластмаса", каза той.

Според доктор Ангъс Лоу, специалист по въпроса от Единбургския университет, материалът на външната облицовка до голяма степен е отговорен за бързината, с която пожарът се е разпространил.

Новият началник на канцеларията на Тереза Мей и бивш министър на жилищното настаняване Гавин Баруел бе обвинен от левия таблоид "Дейли мирър", че е пренебрегнал доклад отпреди няколко години, в който се описват рисковете от пожар в сгради като пострадалия блок.

Кметът на Лондон Садик Хан призова "да се дадат отговори", а лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин заяви, че част от отговорността се носи от мерките на правителството за бюджетни икономии. "Ако лишавате местните власти от нужния им финансов ресурс, това е цената, която се плаща", каза той.

Собственикът на блока "Кенсингтън енд Челси тенант мениджмънт организейшън", както и извършилата реновацията строителна фирма "Райдън" отказаха да съобщят дали са били монтирани противопожарни бариери, които според експерти по жилищна сигурност трябва да се използват при смяна на облицовката на многоетажни сгради, предаде Ройтерс.

Тези бариери трябва да се поставят между изолационните панели, които са били монтирани по външната част на сградата като част от реновацията.

В документите на тези ремонтно-възстановителни дейности не се споменават противопожарни бариери.

Юристи отказаха да дадат становище дали монтирането на такива противопожарни бариери е задължително по закон, отбелязва Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Лондонпожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До колкото разбрах от цялта работа, сградата е облицована с някакви панели като онези които у нас са познати като еталбонд. В случая панелите са били пластмасови. Но то се и видя как цялата фасада отвън гори. А по принцип ако беше бетон или тухла, не мисля, че би имало такъв пожар. Та се чудя ако лумне някой саниран със стериопор блок дали ще гори по този начин. Като деца палехме такъв и си гори стабилно, все пак е петролен продукт. А може и жителите да са виновни, та те са кат наш'ти шведи!
10
0
 
37
 
! Отговори
Даа, преди 6 години
можело значи-МИРИШЕЛО на изгоряла пластмаса!
9
1
 
38
 
! Отговори
Счетоводников преди 6 години
"Приличаше на метал. Мислех, че са направили нещо хубаво. Всъщност е било пластмаса"Ето отговора на въпросите:Целта е да се вземат 10 млн EUR(10 000 000: 120 апартамента=83 333-О,ЛА,ЛАА!) за "реновация" и сградата да има блестящ на вид (метален) изглед(почти като обитателите).Това не е саниране!!!По почина на най-мразените в Албионот-бъгарете, се присвоява половината от парите, а с другата се прави лъскава фасада(горен слой на магистрала).Грешка е, че не успяха да "паднат" сградата(6/11)...
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевидец пък казал,че гръмнал и избухнал хладилник,а преди,че някъде в някакъв апартамент се чула първата аларма,съседа чул,но помислил,че стопанина ще се справи със ситуацията сам,очевидно не се справил,че освен познатото писукане и дим се появил,което явно не е вързано към някаква централна система,а само се окачва на подходящо място около кухня или изход може да си пищи,но да се чуе на всичките 25 етажа понеже казаха,че пожара почнал от 2-ия етаж,на който е можело да се катери и полива отвън
7
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше коментар, че палежа е отмъщение. В тази сграда са живеели само мюсюлмани и целта е била отмъщение за терористичните актове в Англия. Доста конспиративно звучи, но все пак....
6
1
 
58
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Тук в България слава богу като стане пожар най-много съседните апартаменти да обгори .Определено нашите майстори са по-добри ,не знам да е изгорял цял блок някъде.Страшен ужас наистина.
5
4
 
44
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
санирането май не ечек толкова добра идея
4
3
 
52
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Разббрахтели сега как трябва да се прави санирането.Ако го бяха направили по български това нямаше да се случи.Покривите д а текат нарочно се прави пожаро защитно е.Ако стане пожар пожарникарите пускат или обливат покрива с вода тя се стича през отворите(дупките) на покрива и гаси пожара,европейците трябва да се учат от нашите майстори.
3
2
 
36
 
! Отговори
Комаров преди 6 години
До МЕнстиропор, минерална вата
2
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ ЦЯЛАТА РАБОТА РАЗБРАХ, ЧЕ И ТАМ ДЪРЖАВНО ГИ САНИРАТ КАТО ТУКА :DТУК ХОРАТА ЩЕ СЕ ИЗДАВЯТ СЛЕД САНИРАНИЯТА НА БЛОКОВЕТЕ ИМ ОТ ДЪРЖАВАТА А ТАМ ИЗГАРЯТ ЖИВИ ;D
1
2
 
62
 
! Отговори
МЕн преди 6 години
Мда, слагайте стириопор и разни подобни изолации. Не случайно качествено направените сгради са с каменна вата!