Почина бившият германски канцлер Хелмут Кол

Той е смятан за архитект на обединението на Германия
Обновена: 16 юни 2017 20:05 | 16 юни 2017 18:51, Веселина Йорданова
46
Почина бившият германски канцлер Хелмут Кол
Снимка: БТА, архив

На 87-годишна възраст в дома си в Лудвигсхафен, Югозападна Германия, почина бившият германски канцлер Хелмут Кол, съобщи в. "Билд", цитиран от Франс прес.

Хелмут Кол бе канцлер на Федерална република Германия от 1982 до 1990 г., а след това на обединена Германия от 1990 до 1998 г.

16-годишният мандат на Кол е най-дългият за германски канцлер след Ото фон Бисмарк. Смятан е за главен архитект на обединението на Западна и Източна Германия. Бил е движеща сила за въвеждането на европейската валута евро, убеждавайки скептичните германци да се откажат от дойче марката, отбелязва Ройтерс.

Кол бе в лошо здраве и в инвалидна количка след лошо падане през 2008 г.

Бившите президенти на САЩ Джордж Буш баща и Бил Клинтън го определят като "най-големият европейски лидер от втората половина на 20-и век".

Германският канцлер Ангела Меркел научи новината за кончината на предшественика си Хелмут Кол на път за Рим, съобщи журналист от ДПА, който я придружава.

Канцлерът ще промени плановете си. Тя планираше публична проява в резиденцията на германския посланик в Рим около 17,00 по Гринуич. Тя е в Рим за частна аудиенция при папа Франциск, насрочена за 08,00 ч. утре ситрин. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: германияХелмут Кол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
5
 
! Отговори
xaxaxa.............. преди 6 години
съобщи в. "Билд", цитиран от Франс прес.............................xaxaxa..................................колко сте смешни когато дори и когато копирате готови новини за Германия
13
1
 
16
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Голям човек и държавник. Бог да го прости!
12
4
 
3
 
! Отговори
Милен преди 6 години
Информирайте ме когато военнопрестъпникът Нетаняху умре! Човек трябва поне веднъж в живота да изиграе една ръченица. :D
11
2
 
12
 
! Отговори
бг простаци преди 6 години
ХЕЛМУТ КОЛ беше голям ПОЛИТИК ! АМА много голям ...... сегашите лидери на Европкато Мсакрон и Меркел са смешка сравнение с ТИТАНИ КАТО КОЛ ! ВЕЛИК БЕШЕ ...RIP
10
4
 
4
 
! Отговори
До 15: преди 6 години
Абе Одисей, представящ се сега под псевдонима SpaceX.Когато се натаралянкаш те разпознавам защото пишеш като ром - оставяш интервал преди и след запетайките и никакъв интервал между точките. А иначе ако не беше пиян щеше да си спомниш, че по време това време обединението на Германия бе подкрепено от ръководството на СССР, то тогава Русия нямаше.Отново се опитваш да правиш долнопробна агитация против Путин и Русия, засрами се !Тук не е мястото и времето.
9
4
 
18
 
! Отговори
Поклон преди 6 години
Въпреки яростната съпротива на Англия и Русия , той успя да обедини Европа по мирен път.Шапки долу за канцлера.А за злобарите по долу , с това мислене все на долу ще вървите.
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По негово време афганистанци не изнасилваха жени по улиците на Германия...Лека му пръст!
7
5
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 6 години
Има такъв документ Канцлеракт подписан след ВСВ и преди влизането в сила на плана Маршал. С него всички канцлери на Германия за 150 години напред са подчинени на САЩ.А златния резерв на Германия автоматично отива в Норд Фокс. Наскоро Меркел си го поиска, но й беше отказано. И веднага студентски протести, падане на самолети като предупреждение и ако пак няма послушание се минава към хард вариант. Така действат "демократизаторите"
6
1
 
9
 
! Отговори
До социалиста преди 6 години
Зет му е турчин
5
4
 
21
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Да почива в мир!Най-голямата му груба грешка - беше лансирането на Амуджа Мурксул!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя самата Германия имаше такава версия, че даже няма мирен договор подписан със западните съюзници, а само примирие. И все още има статут на окупирана страна. Американските бази още са си там. Говореше се за Kanzlerakte.
3
1
 
26
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Политици като него, Тачър, Митеран и Рейган показаха, че диктатурата може да се бори без бомбардировки, унищожения с хиляди невинни жертви и всякакви там подобни военни свинщини в основата на които обикновенно стоят трибуквени организации
2
1
 
25
 
! Отговори
socialista преди 6 години
Има едно изказване, че след края на студента война Германия е длъжна да помогне на малка постокомунистическа България, но американците не позволяват. Резултатът е ясен. Има и остро изказване срещу Турците, че са твърде много в Германия.
1
12
 
7
 
! Отговори
Мефистофел преди 6 години
Отбелен казан с руски ядрен реактор.Гарантирана топлина...