Пожарът в Лондон – резултат от нехайство, грешки, небрежност...

Трагедията можеше да се избегне, призна кметът на Лондон
18 юни 2017 21:10,
22
Пожарът в Лондон – резултат от нехайство, грешки, небрежност...
Снимка: Reuters, архив

Пожарът в жилищния блок Гренфел тауър в Лондон е причинено от поредица грешки и нехайство бедствие, което е можело да бъде избегнато, заяви днес кметът на британската столица Садик Хан, цитиран от Франс прес, след църковна служба в памет на жертвите.

Тази трагедия е следствие от грешки и небрежност, допуснати от политически ръководители, от кметството на квартала и правителството, каза той пред Би Би Си.

Пожарът, лумнал по все още неясни причини в нощта срещу сряда в блок със жилища за социално слаби в Западен Лондон, отне живота на 30 души, а вероятно и на още 28, които остават в неизвестност, както сочат данните на полицията от вчера.

Значителният брой жертви разгневи оцелелите и близките на жертвите, които обвиняват местните власти, че не са се вслушали в предупрежденията, че сградата не е безопасна. Много от обитателите подавали сигнали, че в нея няма аварийни изходи, пожарогасители и аларми за пожар.

"Местната общност има усещането, че с нея се отнасят зле, тъй като част от хората са много бедни", подчерта лондонският кмет.

В публикация, поместена днес във в. "Обзървър" Хан отбелязва, че е от ключово значение да се установи цялата истина за случилото е да се изясни дали са били пренебрегнати предупреждения.

Ние сме в дълг към жертвите. Трябва да направим така, че семействата им да получат адекватна грижа и случилото се никога да не се повтори, заяви кметът.

Министър-председателката Тереза Мей, обвинена в липса на съчувствие и критикувана, че е стояла на разстояние от гневните обитатели на изпепелената сграда при посещението си там по-рано през седмицата, вчера каза, че мерките за справяне с бедствието "не са били достатъчно добри". Както Мей, така и министрите й, заявиха, че ще направят всичко възможно да помогнат на хората, останали без подслон, и да се гарантира, че други многоетажни сгради, обитавани обикновено от по-бедни жители, са проверени и безопасни, посочва Ройтерс.

В 11 часа местно време утре британците ще запазят минута мълчание в памет на жертвите. Пожарът, шокирал дълбоко общественото мнение във Великобритания, предизвика широко движение на солидарност. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: лондонпожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ot 10 godini jiveq v london ot 8 rabotq po kanselski jilishta i moga da kaja 4e hi4 ne sa bedni karat skapi koli imat prekaleno skapa tehnika v jili6tata si i to za smetka na rabote6ti te.i na vsqkade sami mahat alarmite za da moje da si pu6at treva na spokoistvie.te tova pravqt po cql den pu6at treva piqt i se oplakvat 4e sa socialno slabi. v cqla evropa e taka. demokraciq 15843
18
1
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
От всички топлоизолации само неопора не гори!Умния пожарникар искаше всички да ни санира със стиропор?*** за зеле не става от този объл зеленчук!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало е да става станало е. Същото и с терористичните атаки, които за мене са някакъв цирк от бездарни клоуни.
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алаховци са 99%от жертвите. Всичко се връща.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някой пита ли се защо социално слаби трябва да живеят в централен лондонски квартал? По добре да им правят жилища в провинцията или по отдалечени от центъра места и да ги карат да извършват някакъв общополезен труд , за да си заработят помощите.
14
0
 
12
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Трябва да внимаваме със санирането на блокове,защото се оказа пожароопасно и за много кратко време могат да загинат много хора и хвърлени милиони на вятъра. Трябва да се преусмисли,дали санирането да продължи и ако продължи,как да стане пожаробезопасно.
13
1
 
13
 
! Отговори
Arsenal преди 6 години
Или някои растафари от Ямайка са употребили някакъв чук,или са матирали някой дилър и са прикрили всичко чрез палеж.Или пък от общината са решили,че такова гето не е хубаво в богаташкия квартал.Ама как може да не дадеш заповед за евакуация,а да им кажеш да стоят в жилищата.В директните видеа в мрежата се виждаше как за минути пожара се изкачи с няколко етажа.Доста хора трябва да влязат в панделата ама е ясно,че всичко ще отшуми.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде в човката, да са оправят инглизите. Що ни занимавате със страни извън ЕС.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Няма такива ,,негорима,, фасада , гаранция . Въпросът е кога ще стане и у нас ?
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ще е вече в лондонстан. Нека свикват на мизерията, която докараха на света.
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо Великобритания още има бял премиер? Докога тази несправедливост?
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На блока е бил направен основен ремонт за 9млн. паунда от вътре и отвън . Частната фирма, която го е управлявала обаче, за да спести 6 хил паунда е сменила огнеупорната външна фасада с горима, въпреки одобрения проект.нали държавата беше лош стопанин, а частника - добър?
7
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изплюйте камъчето де ! Защо не съобщите ,че блока е бил ,,саниран,, На всички снимки и записи се виждат ,,санацията ,,и плоскостите , уж негорящи.А за това, че са си го подпалили,няма съмненине . .
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хм , и къде се извърши църковната служба? Не в църква, щото и загиналите и кмета са от оная, миролюбивата религия. А кралицата присъства ли? С фередже ли беше?
5
2
 
29
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Какъвто електората-такъв и кмета....Най-вероятно в Лондон скоро ще има пълни аналози на Столипиново(Пловдив)....
4
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез махараджи,да не са си наклали огин,да си сготвят в някоя стая на пода,и от там да е станало мазалото?!
3
4
 
41
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Оказва се,че тоя блок си е бил чисто гето за всякаква п.а.п.лач.Най-вероятно живеещите сами са причинили пожара.Едва ли са много по-различни от тея,дето живеят в нашенските гета(Пазарджик,Пловдив и прочее).
2
2
 
17
 
! Отговори
хмм преди 6 години
Жалко за невинните жертви. Бог да ги прости. Занапред тук в България когато подавате подобни жалби за това и онова взимайте имената на всички служители които ви обслужват. Много помага да започнат да си вършат работата. После има едни адвокати които започват да нищят и се стига и до индивидулна вина. Адвокатите в Лондон запретват ръкави за много дела.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кметът също се беще скрил щато мишка по време на пожараНе само Премиерът се спотайваше