Един загинал, шофьорът-нападател в Лондон е арестуван

10 души са ранени при нападението до джамията
Обновена: 19 юни 2017 08:42 | 19 юни 2017 08:37, Елка Василева
30
Един загинал, шофьорът-нападател в Лондон е арестуван
Снимка: Reuters

Един човек е убит и 10 са ранени при нападението до джамията в лондонския район Финсбъри парк.

48-годишният шофьор на микробуса, който блъсна автомобила си в богомолци, излизащи от джамията след полунощ, е арестуван, съобщи столичната полиция, цитирана от Ройтерс.

"Един човек загина на място. Осем души, пострадали при нападението, бяха откарани в три болници, а на двама души беше оказана медицинска помощ на място", се казва в съобщението на полицията.

Нападателят бил задържан от минувачи, след което бил арестуван от полицията и отведен в болница, за да се прецени психическото му състояние.

Още по темата

Британският Съвет на мюсюлманите определи случилото се като "терористично нападение срещу богомолци" и поиска властите да засилят мерките за сигурност около джамиите . "От свидетелства на очевидци изглежда извършителят е бил мотивиран от ислямофобия", заяви генералният секретар на съвета Харун Хан в комюнике, публикувано в Тwitter.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че полицията разследва случая като възможно терористично нападение. "Полицията потвърди, че това се разглежда като възможен терористичен акт. Ще проведа извънредно заседание по-късно тази сутрин", заяви Мей. "Всички мои мисли са за пострадалите, техните семейства и службите за спешна помощ, които са на местопроизшествието", добави премиерът.

Скотланд Ярд опроверга съобщенията, че след блъскането на автомобила в пешеходци е било извършено нападение с хладно оръжие. "На сегашния етап няма свидетелства, че някой от хората е бил ранен с нож", се посочва в комюнике на полицията, цитирано от ТАСС.

По-рано днес в. "Ивнинг стандарт" съобщи, че след като автомобилът се врязал във вярващи, излизащи от джамията във Финсбъри парк, от него изскочил мъж с нож в ръка и ранил един човек.

Лондонският кмет Садик Хан заяви, че случилото се край джамията е атака срещу споделяните ценности. "Подобно на ужасните нападения в Манчестър, Уестминстър и Лондонския мост това е също атака срещу всички наши споделяни ценности на толерантност, свобода и уважение", каза Хан в изявление, цитирано от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: лондонджамия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
агент преди 6 години
значи политиците са приели нов закон за нещо си, в ущърб на обикновенните хора и веднага вкарват някъква новина за да замаскират положението и да отвлекат вниманието от конкретното злодеяние срещу народа, всичко и игра на информацията
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига с тези фалшиви новини . Никакви снимки ,филмов материял ,само думи ,думи и лъжи . Откъде накъде да вярваме, че найстина е станало .Покажете снимков материял а не някакви кадри с крясъци за 2-3 секунди . Лъжат ни . Искат да ни внушат че мюслимите са жертви на християните .
21
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българите са трето качествоможе да си лаят
20
2
 
16
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Шофьора да се обяви са голям атглайски патриот и да му се връчи медал от кралицата и обяви за ,,почетен гражданин на Англия и ЕС.,,
19
0
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
А някъде едно еврейче се усмихва...
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, това можеше да се очаква, колкото и "странно" и "ужасяващо" да и се струва на г-жа Мей. Какви мерки взеха за да ликвидират опасността от повтарянето им след предишните случаи? Увеличили бобитата по улиците и турили тук таме войска? А изобщо не пипнаха корена на злото. Арестуваха 5-6 ислямисти и кво? А развъдниците на тази *** си функционират и произвеждат терористи на конвеир. Е, ще дойде ден, когато хората ще кажат "писна ни" и ще вземат правосъдието в свои ръце и тежко им на либерастите.
17
7
 
16
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 6 години
Те не се моля а се дупат на някаква Муха на мед!
16
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Внимавам бе Сурат ***!
15
7
 
2
 
! Отговори
Сурай преди 6 години
До ПешоВнимаваи еи
14
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"богомолци, излизащи от джамията" абе ей!Бог няма нищо общо с вярващите в пророка Мохамед!
13
3
 
13
 
! Отговори
каквото повикало.... преди 6 години
Англичаните са сапзили принципа на взаимност. Какво толкова ?
12
0
 
6
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 6 години
Ушити срещу Немити!Абе тия са си купили самолет на майките!
11
2
 
31
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Новата тактика на ИД напада дупещи се джагали за да ги предизвика да отмащават!А това племе е доста отмъстително и просто!
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от възможните варианти е шиити срещу сунити. Така, че не бързайте да определяте какъв е нападателя. Скоро ще се разбере.
9
3
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Това е бил циника....това момче верно не било добре....
8
1
 
32
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Лондонския кмет Садик Хан!!!...мдааа...Супер!муахахааа
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Пропуснали" сте да напишете какво е казал нападателя: "Искам да убия всички мюсулмани!" Най после белите се пробуждат!
6
0
 
38
 
! Отговори
:) преди 6 години
Гражданската война в Лондонистан е въпрос на време. Виолетовите са много и до един са диваци.
5
1
 
16
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 6 години
Всичко това става, защото разрешават на пешеходци да ходят по улиците! Улиците са за Аудита и други скъпи коли. Хората да си пешеходства от горния етаж на къщата до подземния гараж и после обратно!
4
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега в затвора да го пратят в една килия с арестуваните от предишните атаки!