Един загинал, шофьорът-нападател в Лондон е арестуван

10 души са ранени при нападението до джамията
Обновена: 19 юни 2017 08:42 | 19 юни 2017 08:37, Елка Василева
30
Един загинал, шофьорът-нападател в Лондон е арестуван
Снимка: Reuters

Един човек е убит и 10 са ранени при нападението до джамията в лондонския район Финсбъри парк.

48-годишният шофьор на микробуса, който блъсна автомобила си в богомолци, излизащи от джамията след полунощ, е арестуван, съобщи столичната полиция, цитирана от Ройтерс.

"Един човек загина на място. Осем души, пострадали при нападението, бяха откарани в три болници, а на двама души беше оказана медицинска помощ на място", се казва в съобщението на полицията.

Нападателят бил задържан от минувачи, след което бил арестуван от полицията и отведен в болница, за да се прецени психическото му състояние.

Още по темата

Британският Съвет на мюсюлманите определи случилото се като "терористично нападение срещу богомолци" и поиска властите да засилят мерките за сигурност около джамиите . "От свидетелства на очевидци изглежда извършителят е бил мотивиран от ислямофобия", заяви генералният секретар на съвета Харун Хан в комюнике, публикувано в Тwitter.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че полицията разследва случая като възможно терористично нападение. "Полицията потвърди, че това се разглежда като възможен терористичен акт. Ще проведа извънредно заседание по-късно тази сутрин", заяви Мей. "Всички мои мисли са за пострадалите, техните семейства и службите за спешна помощ, които са на местопроизшествието", добави премиерът.

Скотланд Ярд опроверга съобщенията, че след блъскането на автомобила в пешеходци е било извършено нападение с хладно оръжие. "На сегашния етап няма свидетелства, че някой от хората е бил ранен с нож", се посочва в комюнике на полицията, цитирано от ТАСС.

По-рано днес в. "Ивнинг стандарт" съобщи, че след като автомобилът се врязал във вярващи, излизащи от джамията във Финсбъри парк, от него изскочил мъж с нож в ръка и ранил един човек.

Лондонският кмет Садик Хан заяви, че случилото се край джамията е атака срещу споделяните ценности. "Подобно на ужасните нападения в Манчестър, Уестминстър и Лондонския мост това е също атака срещу всички наши споделяни ценности на толерантност, свобода и уважение", каза Хан в изявление, цитирано от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: лондонджамия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шофьора да се освободи и награди. Резултата му не е много добър но като начало не е зле!
2
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почват да напипват вярната посока за гражданска война. Личи си, че имат желанието, но им трябва малко шлифоване и от двете страни.
1
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо криете че блока в Лондон при който изгоряха стотици хора беше също терористичен акт извършен от Ислямска държава ?