Възходът на Макрон и култът към новите месии

Равносметката от парламентарния вот във Франция
19 юни 2017 11:30, Екип на Bloomberg
9
Възходът на Макрон и култът към новите месии

Много от анализаторите биха казали, че резултатът от парламентарните избори във Франция е изненадващ, но в действителност победата на Макрон с абсолютно мнозинство е изненадваща.

Това каза в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria проф. Димитър Веселинов от Софийския университет.

"Френските избиратели, тези, които отидоха да гласуват, разбира се, дадоха вота си за промяната, за новите хора. Те казаха "Не!" на старите партии. Все пак десницата (Републиканците – бел.ред.) успя да се спаси от тежкия нокдаун, в който беше изпаднала, като взе 128 депутатски места. Левицата напротив – претърпя провал", обобщи гостът в студиото.

За макронизма и новите месии

"Във Франция се заражда едно движение, което се казва "макронизъм", а привържениците му - "макронисти", каза още професорът.

"Ниската избирателна активност, мълчанието на избирателите показва, че трябва много сериозно да се предприемат необходимите за Франция реформи, които всички правителства досега избягваха да направят", посочи той.

"Може би и заради това Макрон печели – традиционните партии не предприеха тези реформи. Другият аспект, в който могат да се коментират събитията във Франция, е, че се очакваше един спасител, един месия и Макрон влезе в този образ", изтъкна Веселинов.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
?? преди 6 години
Какъв месия е този Пинокио?
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон има вид на човек, който ако недай си Боже станат някакви сблъсъци и размирици, ще му гледаш безизразната физиономия на някой хеликоптер или самолет, с който се изнася на безопасно място.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ какви са нормалните му реформи, освен чист популизъм? На едни обеща вдигане на данъците, а на други че ще им вдигне социалните. Рекордно ниската избирателна активнот и отхвърлянето на традиционните партии, за сметка на сбирщина с нулев опит, говори че Франция има огромни политически и обществени проблеми. По същия начин от отчаяние и безозходица е залитала Германия пре 30-те. Бъдещето не е светло, това е сигурно. А лансираният ***-социалист Макрон нищо няма да промени.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам какво толкова странно има в този избор. През последните години хората от цяла Европа отявлено търсят някаква промяна. Досега промени се предлагаха от разни националисти, фашисти, путинисти и други такива, които очевидно за нищо не стават. И изведнъж, за първи път, се появява нормален човек, който предлага нормални реформи. Много ясно, че ще спечели!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първото изречение кърти мивки!
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупаците още вярват, че някой някъде някого избира и какво свърши Макараон. Франция се разпада и скоро французите ще последват Депардийо и ще емигрират.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво стана с льоПена? Колко места спечели?Хахаха
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон въобще не е нова личност в политиката! Той до преди няколко месеца беше член на социалистическата партия в кабинета на Оланд! Е, как социалистите да са претърпяли крах, като те мутираха (както безброй пъти са го правили) в либерали и спечелиха изборите! Всички десни които се радват на победата на Макрон, въобще не са десни! Този е левичар, атеист, глобалист, който мрази френския патриотизъм и отрича френската култура и традиции за сметка на глобализма. Човек на Ротшилд. Тежко на Франция.