Преговорите за Brexit тръгнаха със сблъсък

Световни медии: Сложен бе край на надеждите за "мек" вариант
20 юни 2017 10:23, Елка Василева
18
Преговорите за Brexit тръгнаха със сблъсък
Дейвид Дейвис и Мишел Барние. Снимка: Reuters

Британският министър за Brexit-а Дейвид Дейвис и Евросъюзът сложиха край на надеждите за "мек" Brexit още на първия ден от официалните преговори в Брюксел, пише британският в. "Телеграф".

Решението на Дейвис да потвърди, че Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз има за цел да разстрои всички планове на парламента да отслаби условията за напускането на ЕС.

Европейският преговарящ Мишел Барние също потвърди, че Лондон напуска единния пазар и митническия съюз. Единодушната публична декларация, че страните ще се стремят към "твърд" Brexit, изпраща ясно послание на всички британски депутати, агитирали в подкрепа на оставането на страната в ЕС, които все още се надяват Великобритания да запази членството си в митническия съюз и единния пазар, подчертава британското издание.

Още по темата

Скоро след първоначалните любезности двата преговорни екипа влязоха в сблъсък, отбелязва в. "Телеграф" в друга статия. Едно от най-големите разногласия излезе на повърхността, когато британските преговарящи оспориха правното основание за плащанията на стойност 100 милиарда евро, които останалите страни искат да получат от Великобритания.

Очаква се въпросът за плащанията, както и правата на британските граждани в ЕС и на гражданите на ЕС във Великобритания, да бъдат първите две теми, които ще бъдат уредени при преговорите, които ще започнат следващия месец, подчертава изданието.

Великобритания отстъпи пред искането на ЕС за постигане на споразумение за развода преди началото на преговори за търговско споразумение, пише британският в. "Гардиън". Дейвид Дейвис настоя, че първоначалното му отстъпление остава в съответствие с дългосрочната стратегия на британското правителство, въпреки че по-рано обещаваше, че ще превърне въпроса в "скандала на това лято", припомня изданието.

"Не е важно как се започва, а как се приключва", заяви Дейвис след първия ден на преговорите. Той се надяваше преговорите за търговско споразумение да се водят паралелно с преговорите за напускане на ЕС, но политически отслабеният британски екип изглежда се стремеше да покаже признаци за напредък, дори това да означава да приеме приоритетите, зададени от другата страна.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние даде да се разбере, че не смята, че Великобритания разполага с позиция, позволяваща да диктува реда, в който ще се водят преговорите, отбелязва в. "Гардиън", цитирайки изявлението му, че "Великобритания поиска да напусне ЕС, а не обратното, така че всички ние трябва да приемем последствията от нашите решения, и тези последствия са значителни".

Отказът от паралелни преговори вероятно ще има значително отражение. Представители на правителството се опасяваха, че бъдещите търговски преговори могат да бъдат задържани, докато ЕС изтръгне възможно най-добри условия за раздялата от отслабеното британско правителство, припомня британското издание.

65 на сто от гражданите на Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Полша, Унгария и Франция смятат, че Европейската комисия трябва да заеме твърда позиция спрямо Лондон на предстоящите преговори, показва проучване на Чатъм хаус - Кантар, цитирано в друга статия на в. "Гардиън". Само 18 на сто от запитаните и 49 на сто от британците смятат, че ЕК трябва да направи всичко възможно, за да запази възможно най-близки отношения с Великобритания, дори с цената на компромис с принципите си.

Вчерашното начало на преговорите не доведе до изключителни откровения. Но преговорите са от критично значение за бъдещето на Великобритания, както и за единството между останалите страни от блока, пише в. "Ню Йорк таймс".

Изглежда, че нараства натискът върху британския премиер Тереза Мей за по-дълъг преходен период, по време на който Великобритания ще остане част от европейския свободен пазар и ще прави вноски в бюджета на ЕС, подобно на Норвегия. В същото време Лондон ще може да договори споразумение за свободна търговия, процес, който може да отнеме най-малко пет години. Но всичко това е в бъдещето, а в момента Мей е изправена пред вътрешнополитически проблеми, отбелязва вестникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Абсолютно.Няма друга такава държава в ЕС.Само като ни видиш президента-*** военен,премиера-*** пожарникар и ти става ясно надолу какво е.Но въпреки всичко трябва да сме оптимисти.Булгария има потенциал,като природа и местоположение.Вепреки че всички се оплакват,живота не е толкова зле.Строи се,инвестира се,стандарта се вдига,икономиката е стабилна,което е важно за бъдещето.Много държави в ЕС са по добре сега,но истина е че се движат надолу,
16
0
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
Англичаните тепърва ще ручат жабетата, но никой не им е виновен.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
европейския съюз нищо не изсмука - точно обратното! смучат нашите крадливи политици, които и преди крадяха от ссср. ние и в марсиански съюз да влезем, обикновените хора няма да видят една стотинка, защото администрацията ни краде като за световно. единствената разлика е, че 2 милиона българи успяха да заминат в чужбина, тук керванът си върви по старому.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Норвегия не прави проблеми за пристигащите европейци в дьржавата им!...така е, само че в Норвегия живеят горди викинги, с чест и достойнство, в суров климат. те ценят усърдието и труда. Британците са точно обратното - с векове са лежали, крали, завличали бедни държави и колкото пъти са тръгнали да нахлуват в Европа, са си трошили зъбите. Там всичко е спекула, хитринки и други да им вършат мръсната работа. Познавам поне 20 нагли ингилиза, ЖИВЕЕЩИ в Европа, които гласуваха за Брекзит!
13
1
 
2
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
до 10 Никой не ти говори за Руската империя, много добре я зная каква е била. Говоря ти за сегашния ЕС. Колко му се радвах и колко подскачах по площадите заради неговите ценности. Ако знаех какво ще се случи.... изсмукаха ни хората, превърнаха ни гробница. Мисле си, че излизането на Великобритания ще стресне и промени бюрокрация, но се вижда, че няма да се даде лесно - хубаво е да си изкарваш големите доходи с празнодумство. Дълго ще страдаме от тях. така беше и със СССР.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛИКБЕЗ!След Сталин СССР,Европа и САЩ се управляват от международно организирани престъпници и терористи под ръководството на английския двор и надзора на САЩ. В резултат Хрушчов ,Брежнев,Горбачови соц.компания -без Китай- унищожиха икономиките на СИВ и СССР, а Кисинджър и Бжежински-на САЩ. Всяка акция има реакция- в САЩ се появи Линдън Ларуш и формулира задачата на Тръмп-да възстанови икономиката на САЩ с помощта на Путин и Русия!Ясно е бъдещето на Англия,но не е ясно бъдещето на БГ!През гугъла:лепс тимати лондон
11
15
 
3
 
! Отговори
месара преди 6 години
брюкселските милионери начело с другарката меркел треска ги тресе от напускането на Великобритания от тоя измислен ес ! какво ли няма да измислят само и само да се опитат да го предотвратят , обаче не са случили на държава , точно Великобритания ли ще изнудват , защото не се сещам Великобритания да е зависима от някоя от тия държави дето се опитват да и налагат санкции ! е а дано след Великобритания и други държави последват примера и , и да защитят народа си от тия в Брюксел и малоумието на другарката меркел !!!
10
5
 
8
 
! Отговори
алабалистики преди 6 години
АЛА-БАЛА , понаучи историята, а не четивата които я предават в удобен вид за патриотите )))). Отделно попрочети за ужасното крепостничество и ще установиш колко напред е била многовековната Римска империя сравнимо с краткотрайната и жестока Руска империя
9
25
 
4
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
Никога Британия повече няма да бъде унижавана от алчни, корумпирани, лицемерни и извратени брюкселски циновници. Даже Рим не можал изцяло да подчини Британия Дай боже и ние да се отървем от тях. Бог да пази Кралицата!
8
1
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Ами ти най-вероятно не знаеш, но основните сървъри през които преминава цялата информация в интернет са в Норвегия. Пионери са в сателитният интернет Inmarsat, ама ти как да си ги чувал тия работи! И това е само малка част, няма да ти изброявам всичко, вярвам че имаш малко пипи в главата си да потърсиш сам.
7
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Хм.....я пак......"напреднала" Норвегия?????? Ако обичаш (ако разбира се, думите ти не са сарказъм!) ИЗБРОЙ НЕЩО, С КОЕТО НОРВЕГИЯ МОЖЕ ДА СЕ СЧИТА НАПРЕДНАЛА???
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дай им на франсето и на англето да се дръвчат едно с друго. Хубаво е, че не са пратили некое швабле, че от тях дипломати и политици НЕ стават.
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как им се събра в устата да сравняват напреднала държава като Норвегия с прогнилата Великобритания.
4
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Главен преговарящ от ЕС - французин, ухааа.На мръсните ингилизи така ще им го набият, че ще ги държи следващите 5 века.Ще има да плачат за ЕС. Ще останат сами, на острова, затворени за пазара на ЕС, набалбукани с тарамбуки. Франсето ще им го натопорчи, сега им е паднало и както се обичат...мале мале.
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези двамата на снимката все едно една майка ги е раждала. Приличат на лешояди, разкъсващи всичко, до което могат да се докопат.
2
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните винаги само проблеми са правили. По-добре че се разкарват.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Норвегия не прави проблеми за пристигащите европейци в дьржавата им!