Руският антигей закон – нарушава човешките права!

Европейският съд за правата на човека отсъди в полза на хомосексуални
Обновена: 20 юни 2017 21:08 | 20 юни 2017 20:56,
84
Руският антигей закон – нарушава човешките права!
Снимка: visualhunt.com

Европейският съд за правата на човека излезе с решение, че законът в Русия, забраняващ т. нар. "гей пропаганда сред малолетни", нарушава свободата на мнение, предаде Асошиейтед прес.

В първата голяма съдебна битка на руски активисти, оспорващи закона, съдът постанови в полза на трима хомосексуални активисти, които смятат, че той нарушава свободата на мнение и е дискриминационен към хората с различна сексуална ориентация.

С приемането на подобни закони властите насърчават предразсъдъците и хомофобията, които са несъвместими с принципите за равенство, плурализъм и търпимост, присъщи на демократичното общество, и нарушават член 10 от Европейската конвенция за човешките права, гарантиращ свободата на мнение, заявява седемчленният съдийски състав в решението, предаде БТА.

Съдиите отхвърлят също твърдението на руските власти, че регулирането на публичния дебат за хомосексуализма е оправдано от гледна точка на опазването на морала.

Единият от тримата жалбоподатели, Николай Алексеев, определи решението на европейския съд като "огромна победа за хората с различна сексуална ориентация в Русия".

"Ние успяхме да докажем юридически, че с приемането на такива закони руските власти нарушават международните си задължения по Европейската конвенция", добави той.

Кремъл ще обжалва решението на Европейския съд за правата на човека, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

"Важно е да се отбележи, че ние говорим за забрана на пропагандирането на хомосексуализма сред малолетни", подчерта говорителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Местя го активно в чест на голямата ви победа. Кресльовци.
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А този съд, зашо не се произнесе за законите в С. Арабия!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми... ок