Атентаторът - единствената жертва от взрива в Брюксел

Военен патрул застрелял на място нападателя на централната гара
Обновена: 21 юни 2017 07:03 | 21 юни 2017 06:10,
31
Атентаторът - единствената жертва от взрива в Брюксел
Снимка: Reuters

Атентаторът е единствената жертва от опита за атентат в Брюксел, съобщиха властите.

В 20,30 ч (21,30 българско време) снощи мъж опита да взриви куфар на централната гара в Брюксел и беше застрелян от военен патрул, съобщиха от федералната прокуратура.

"Третираме инцидента като терористичен акт", съобщи говорител на прокуратурата.

Според очевидци мъжът е бил на видима възраст между 30 и 35 г. Той извикал "Аллах акбар" (Аллах е велик), преди да взриви куфара си. Веднага след експлозията той бил прострелян с множество куршуми от военен патрул на мястото на инцидента.

Още по темата

От стрелбата и от експлозията не е пострадал никой, съобщават властите.

Взривът е бил слаб. Някои пътници, намиращи се в друга част от гарата, изобщо не са го чули.

Засега не е ясно дали взривното вещество е било малко или бомбата не е била добре направена и не се е взривила цялата.

Свидетели твърдят, че освен куфара  мъжът, облечен в бяла риза и черен панталон, бил препасан и с шахидски колан.

Няколко часа тялото на нападателя остана на пода в гарата, тъй като властите се опасяваха, че по него може да има още експлозиви. Заради това не беше ясно и дали атентаторът е убит или само ранен.

Малко след полунощ прокуратурата съобщи, че мъжът е мъртъв.

Белгийският кризисен център пък предупреди, че ще бъде направена контролирана експлозия в гарата, но че ситуацията е под контрол.

Засега не се знае нищо за самоличността на мъжа и дали е имал съучастници.

Очевидци съобщават за кратка паника след инцидента, като пътници са бягали през релсите в подземната гара и по околните улици. Диспечерите успели да спрат движението на влакове и няма пострадали.

Гарата е евакуирана и остава затворена. Спряно е и транзитното движение през нея. Железопътната компания съобщи, че още не може да прецени дали щетите от взрива ще попречат на бързото възстановяване на движението, тъй като все още не са допуснати от местопрестъплението, за да направят оценка на щетите.

За кратко, превантивно снощи е била затворена и северната гара на Брюксел и е бил опразнен централният площад "Гран плас", който се намира в непосредствена близост до централната гара.

Военни патрули дежурят на оживени места в града и в метрото на Брюксел от ноември 2015 г. след атентатите в Париж. Те имат постоянно присъствие и на централната гара.

На 22 март 2016 г. Брюксел беше жертва на двоен терористичен атентат - в метрото и на летището. При него загинаха 32 души и над 400 бяха ранени. Терористите камикадзе носеха бомбите в сакове. Трима от тях бяха убити от взривовете, а четвърти беше заловен от полицията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Брюкселатентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
29
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Браво!Най после успяха един да го отстрелят навреме!
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е държава от третия свят и мобилен център на ИД и център на безскрупулни гейове и наркомани и лихвари.
2
1
 
26
 
! Отговори
Киро шарнира преди 6 години
Според очевидци мъжът е бил на видима възраст между 30 и 35 г. Той извикал "Аллах акбар" (Аллах е велик)Така ще е ,вкараха толкова много нелегални имигранти -то доктори,инженери,IT спецове,ядрени физици,иконимисти и сега като не им намират работата по специалността нормално е от скука и липса на професионална изява да изпадат в леки амокчета и да убиват от време на време по някой неверрникк!
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този гъзодупец на аллаха е най-после в Рая. Цялото котило да се качва на самолета и далече, далече, в муслиманските земи. Да знаят камиларите, а те да знаели, че се организира убийство, че ще бъдат изритани до един. Да живееш в цивилизована страна и да си аллахакбаровец е връх на идиотизма! Като не им харесва, хайде в Анадола, Бангладеш,Пакистан,Афганистан, в пустоша и мръсотията.Но Брюкселските зелки са толерантни.Всички заедно срещу тероризма?До следващия път. Крути мерки трябват, безмилостно!