Франция и Русия ще се борят заедно срещу тероризма

Политическото решение на сирийската криза да гарантира целостта на държавата
21 юни 2017 08:40, Елка Василева
13
Франция и Русия ще се борят заедно срещу тероризма
Жан-Ив льо Дриан и Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Търсенето на политическо уреждане на сирийската криза трябва да върви паралелно с борбата срещу групировката "Ислямска държава", каза френският външен министър Жан-Ив льо Дриан на пресконференцията след срещата си в Москва снощи с руския си колега Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Според него Франция смята да се бори с тероризма съвместно с Русия. "Върху нас лежи обща отговорност, тъй като ние сме постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и се сблъскваме с едни и същи проблеми", посочи Льо Дриан.

Политическото решение на сирийската криза трябва да гарантира целостта на държавата и жизнеспособен преходен процес, добави той. Дипломатът отбеляза, че за Франция е особено важно да продължи настъплението срещу сирийската "столица" на джихадистите - Ракка, защото "именно оттам се даваха заповеди за организиране на терористични атаки на френска територия".

И двамата външни министри подчертаха важността на "безкомпромисната борба с терористичните структури" при решаването на сирийския проблем.

Според Льо Дриан Русия и Франция имат общи допирни точки при анализа на сирийската криза и "смятат да действат заедно за развитието на общия политически процес на уреждането в рамките на резолюция 2243" на Съвета за сигурност на ООН.

Лавров каза, че реализацията на инициативата за създаване на зони за деескалация в Сирия ще доведе до разграничаване между опозицията и терористите. Според него целта на усилията, предприемани съвместно от Русия, Турция и Иран, е пълното прекратяване на бойните действия между правителството на Сирия и въоръжената опозиция, която се е разграничила от терористите. Той обаче добави, че "балансът тук е много крехък". "Но ако всички ние бъдем честни и се ръководим от целта за борба с тероризма, то имаме всички основания да не допуснем ситуацията да прерасне в хаос и непредсказуеми инциденти", изтъкна Лавров.

Руският външен министър посочи още, че успешната борба с терора изисква "да бъдат неутрализирани нездравите тенденции вътре в исляма, които се проявяват включително и в Сирия". "Всички трябва да се обединят за борба с тероризма, включително и всички мюсюлмански страни", подчерта той.

Френският дипломат номер едно отбеляза, че Франция "не се стреми нито към изолация на Русия от Европа, нито към нейното икономическо и финансово отслабване". "Ние трябва с взаимни усилия да действаме с оглед на интересите на нашата сигурност, и говорихме за това с Лавров. Смятаме да работим конкретно и прагматично над уреждането на проблемите, които удрят и по интересите на Русия, и по интересите на Франция", подчерта той.

Льо Дриан каза, че Франция и Германия са готови да продължат в рамките на "нормандския формат" своята посредническа роля, за да бъдат изпълнени в най-кратки срокове Минските споразумения за Украйна. "Колкото повече чакаме и бездействаме, толкова повече намаляват контактните линии и толкова повече се отдалечаваме от перспективите за уреждане на украинската криза, а следователно се влошават и отношенията между ЕС и Русия", констатира той.

Льо Дриан покани Лавров в Париж за продължаване на преговорите в същия "конструктивен дух".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: ФранциярусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въоръжена опозиция - ами това садве думи, които могат да се изразят с една - терористи.Това френскоминистърче се опитва да баламосва.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските *** платили100 млрд. рубли - това е най-новияим виц, подсказан от америгуанскотопосолство.
6
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
...иначе, заглавието леко не е довършено. франция и русия ще борят заедно тероризма, щото иначе няма да видят и стотинка за пушките дадени на арабетата да се чегарят.
5
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
бобко, чеченците не се бият за слава на русия, а за кинти. за да не се бият с русия, само през 2016 газпром отписа 100 милиарда рубли вересия на севернокавказки окръг. които , прочие, ги платихме ние а тия дето прибраха парите казаха че са виновни украинците, но това е друга тема. та, имаш ли идеята колко ще искат тия да се сбият с хора изповядващи същата религия? а вдв на какво са способни видяхме в чеченските конфликти. а именно, да умират геройски по плана на тия от щаба.
4
3
 
2
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
5 Те нямат потетнциал Бобчо да изпратят такова количество армия на такова разстояние и да я поддържат с провизии оборудване боеприпаси.
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го преборихте тоз тероризъм бе. Нали уж Русия щеше да изтрие ИСИС от Сирия за 3 месеца какво стана? Нали космическите им и галактическите им сили бяха голямата работа?
2
1
 
9
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Много станаха мераклийте да се борят с тероризма , но както виждаме за голямо съжаление, той се разраства.
1
0
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
За Макрон съм съгласен... - но за Микрон не вярвам...